Les Franqueses aposta per la xerojardineria

20/10/2017 - 09:22

El ple municipal aprova, per unanimitat, planificar les zones verdes seguint els criteris de la xerojardineria i prioritzar les plantes i arbres autòctons o aquelles espècies que requereixen menys consum d’aigua a l’hora de planificar nous enjardinaments a la ciutat.

La xerojardineria es basa en fer una bona gestió dels recursos naturals (aigua i fertilitzants), humans i materials, en definitiva en establir un balanç òptim entre els recursos disponibles i les necessitats que ha de satisfer un jardí. És un model autosuficient aplicable a tota mena de climes, però especialment a les condicions climàtiques mediterrànies, amb sequeres periòdiques.

Des de fa uns anys, l’Ajuntament està duent a terme diverses accions, reforçades amb l’aprovació de la moció, enfocades a evitar el malbaratament dels recursos hídrics com per exemple, la plantació de plantes que resisteixen millor la sequera i requereixen menys aigua, l’aplicació de l’encoixinament amb triturats de restes de poda que manté la humitat mentre es degrada i evita les males herbes, i el reg a primera hora del matí per tal que la planta absorbeixi més aigua i evitar que pateixi estrès hídric.

El consistori ha de tenir en compte la proporcionalitat entre les plantes típiques de la xerojardineria, algunes de les quals no són apropiades per a la via pública (com és el cas dels cactus) i la biodiversitat. A més, segons diversos estudis de la Diputació de Barcelona i d’autors com Josep Selga, cal tenir en compte la importància de mantenir i augmentar els espais amb verd urbà que permetin millorar el benestar dels ciutadans. Tanmateix, per raons de biodiversitat no s’aconsella superar en un 15% elements vegetals de la mateixa espècie.

En aquest escenari, l’Ajuntament actua amb equilibri per tal de fer un ús racional de l’aigua i evitar el malbaratament dels recursos naturals.  


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

S'inicia la tramitació de la modificació puntual del PGOU i s'aprova la suspensió per un any de les llicències per aquest tipus d'instal·lacions.

Article

Es tracta d’un sistema que utilitza la temperatura emmagatzemada a l’interior de la Terra

Article

Les Franqueses ha presentat el Pla Estratègic de la Bicicleta, un projecte que pretén fomentar l'ús quotidià d'aquest mitjà de transport i encaminar el municipi cap a una mobilitat més sostenible, en un acte obert a la ciutadania per poder explicar de primera mà el projecte i recollir els dubtes i aportacions dels veïns i de les veïnes del municipi.

Butlletí