Les Franqueses vol que l’Aula de Natura del Falgar sigui un referent en educació ambiental

Font: El 9 Nou

09/06/2021 - 08:00
EL nou equipament d'El Falgar | Griselda Escrigas

EL nou equipament d'El Falgar | Griselda Escrigas

L’Ajuntament planteja una fórmula público-privada per la gestió de l’espai situat al costat del Congost, a Llerona

Aquest és un projecte d’abast supracomarcal i, si ho fem bé, un projecte de país. El que passi en aquesta aula d’educació ambiental serà molt potent”, va dir l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, en la visita que es va fer a les obres de l’Aula de Natura del parc del Falgar, que es preveu tenir enllestides al juliol. Després començarà la fase de dotació de l’equipament.

Aquest no és un projecte fàcil. El que passi aquí ha de ser amb una mentalitat molt educativa, però amb tecnologies de l’any 21 del segle XXI”, deia Colomé, que, de fet, destacava que molts ornitòlegs ja visiten regularment el parc i han trobat espècies que es creia que no eren a la zona.

L’Ajuntament preveu integrar l’activitat de l’Aula de Natura en un pla director general del parc del Falgar per tal que es faci una gestió integral i adjudicar-lo a una empresa. “És la idea inicial i ens podem adaptar al que ens anem trobant. Gestionar tot el parc són molts diners i haurem de pensar en la col·laboració público-privada, però sense perdre mai el control des de l’Ajuntament.”

Colomé es mostra molt esperançat en el ressò del futur equipament. “Jo he anat al Museu del Món Rural de l’Espluga de Francolí, al costat de Montblanc, en una comarca de 30.000 habitants. Aquí som a la segona corona metropolitana i a uns 30 quilòmetres tenim quatre milions d’habitants. Depèn del que fem i com ho fem, es pot autofinançar. El que passi aquí ha de ser un referent perquè les escoles passin tot el dia al parc.

 

Cicle de l’aigua

Un dels elements més significatius que destaca l’alcalde és el cicle de l’aigua. “Durant dècades, els municipis hem viscut d’esquenes al riu perquè era una claveguera, però aquí es pot estudiar tot el cicle de l’aigua. L’aigua de la depuradora de la Garriga passa per dues basses de depuració, arriba al llac i s’aboca de nou al riu i la qualitat que té a la sortida és molt millor que la que tenia a l’entrada. La idea és que aquesta aigua completi el cicle i es pugui fer servir per regar.”

També apunta la possibilitat que la part de l’edifici destinada a oficines sigui la seu de la Fundació Rivus, del Consorci Besòs Tordera. “No està decidit, però les coses van ben encaminades”, va dir. I va afegir que també hi ha interès per part d’una empresa privada relacionada amb l’aigua “que vol invertir en el que passi aquí”.

L’Aula de Natura té un cost d’uns 800.000 euros que ha assumit l’Ajuntament, però Colomé no descarta poder trobar vies de subvenció, com fons europeus i també d’empreses privades. “Per exemple, per combatre les partícules contaminants que generen algunes empreses del polígon de Llerona, podrien finançar la plantació d’arbres que contribueixin a reduir la contaminació que provoquen.”


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Dimecres 20 de novembre, a les 17h, es va dur a terme l’acte de constitució del Consell d’Infants de Palau del curs 2024-2025. Els consellers i conselleres van prendre possessió, per un dia, de les cadires reservades als regidors de l’Ajuntament, i es va donar el tret de sortida de l’activitat per aquest curs.

Notícia

L’Escola de la Natura estrena la nova temporada d’activitats de la tardor, amb una nova edició de Parets amb Flors, amb un taller i el lliurament de plantes als assistents.

Notícia

Un any més, centres educatius de Parets i públic general tenen durant aquest curs 2023-2024 l'Escola de la Natura com a referent en l'àmbit de les activitats de natura i medi ambient

Butlletí