Font: Ara Balears
El tècnic de Medi Ambient Antoni Pasqual i el regidor Sebastià Llodrà, amb el poal que es fa servir per a matèria orgànica. / M. BARCELÓ
Al gener s'aplicarà al centre de Portocristo i entrarà en servei la deixalleria mòbil
El servei de recollida de residus porta per porta que s'ha estrenat al poble de Son Macià i al barri de sa Torre de Portocristo, implantat des del primer d'octubre, ha fet que les fraccions de reciclatge sumin un 82% i que a rebuig només hi vagi un 18% del fems. Així ho explicat el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, a l'hora d'avaluar-ne els primers resultats.
"L'èxit aconseguit es deu al fet d'aplicar el sistema de manera pautada i amb una bona campanya informativa", ha assegurat Llodrà. "És un bon símptoma per deixar la coa dels municipis de Mallorca en matèria de reciclatge", ha afegit el regidor.
Les fases següents preveuen la recollida de residus orgànics a Portocristo i s'Illot per abans d'acabar l'any. Al gener, el porta per porta arribarà al centre de Portocristo i entrarà en servei la deixalleria mòbil per a tots el nuclis urbans.
A l'abril de 2020, el porta per porta s'estendrà al centre de Manacor i afectarà 2.500 habitatges i uns 7.500 habitants, segons Antoni Pasqual, tècnic de Medi Ambient. Per ara, la població que té a l'abast el servei de reciclatge porta per porta suma 1.200 habitants, entre Son Macià i sa Torre de Portocristo.
Llodrà ha lloat la bona predisposició trobada entre els veïns afectats pel nou model de recollida i ha destacat que, tot i la complexitat que presenta Son Macià, amb un 50% de població resident a foravila, s'estan assolint uns registres excel·lents. Per als residents disseminats s'han instal·lat contenidors específics a l'entrada del poble.
Objectiu: rebaixar el cost de la incineració
La factura que paga tot el municipi de Manacor per la incineració arriba a 3,4 milions d'euros anuals, xifra que es vol rebaixar de manera progressiva. "De moment, les dades ens diuen que estam en el bon camí", segons Llodrà. Per a les properes campanyes, l'Ajuntament disposa ja de tres informadors ambientals que van explicant a veïns i comerciants el nou sistema de recollida i reciclatge.
Actualment, el terme de Manacor té 2.200 contenidors de residus i 170 àrees d'aportació, xifra que es vol anar reduint de manera gradual a mesura que avanci la campanya verda municipal.