Font: Ajuntament de Girona
L’Ajuntament de Girona intensificarà el control davant l’abandonament il·legal de residus a la ciutat.
L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha denunciat públicament el comportament incívic creixent d’algunes persones i empreses a l’hora de llençar els residus i ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania per mantenir una ciutat neta i salubre, i per seguir millorant en el reciclatge.
“Volem una ciutat neta, i per això no podem acceptar que hi hagi gent que faci abocaments il·legals o que deixi les escombraries en qualsevol punt de la via pública. A part de generar mala imatge, aquests actes fan que totes i tots hàgim d’assumir costos extra per retirar i tractar les escombraries. Per això actuarem amb claredat i perseguirem les actituds incíviques a través de més controls de la Policia Municipal i dels agents ambientals”, ha destacat l’alcalde.
L’incivisme amb les escombraries cada any ens costa 1 milió d’euros més a tots plegats.
— Alcalde de Girona (@alcaldegi) November 27, 2024
Avui anunciem que intensifiquem el control a través de la @pmgirona i els agents ambientals. pic.twitter.com/DqAsP3fdV9
Salellas també ha alertat que l’incivisme i les males praxis en la gestió dels residus comporta uns sobrecostos d’aproximadament 1 milió d’euros que recauen directament en la ciutadania i que es poden duplicar en cas que els comportaments incívics persisteixin. Aquesta situació està lligada a l’increment del cost que suposen tant la recollida com el tractament de residus que contenen impropis.
L’Ajuntament calcula que gasta gairebé mig milió d’euros anuals per recollir deixalles que s’han llençat de forma incorrecta, ja que en molts casos implica la realització de serveis extraordinaris. Els motius poden ser que no s’ha seguit el model de recollida corresponent pel barri; que no s’han respectat les fraccions o, directament, per actes vandàlics. En aquest cost també s’hi afegeix la recollida de voluminosos abandonats que s’han abocat sense avisar prèviament el servei de recollida gratuïta.
D’altra banda, l’alcalde també ha explicat que no fer bé el reciclatge equival a uns 1’4 milions d’euros cada any en relació amb el tractament dels residus. En aquest sentit, l’excés de rebuig suposa una despesa d’uns 800.000 euros addicionals, ja que tractar aquesta fracció és la que suposa un cost major. A banda, el tractament de residus amb impropis suposa deixar de rebre subvencions de l’Agència de Residus de Catalunya o de les empreses que ho bonifiquen. Actualment, l’Ajuntament paga 200.000 euros de sobrecost pel tractament de les deixalles, i deixa d’ingressar uns 400.000 euros, que representen un total de 600.000 euros que la ciutadania es podria estalviar si es millorés l’índex de recollida selectiva.
Per combatre l’incivisme, els agents ambientals revisaran el contingut de les bosses d’escombraries i multaran les persones o empreses que les hagin abocat de forma inadequada. Es vigilaran especialment les papereres i diversos punts de la via pública on el consistori ha detectat que tant la ciutadania com les activitats comercials llencen de forma reiterada les deixalles incorrectament. Cal tenir en compte que dipositar les deixalles a les papereres públiques o a qualsevol altre lloc que no siguin els punts de recollida de residus pot comportar sancions de fins a 600 euros.
De forma paral·lela, l’Ajuntament de Girona ja ha començat una campanya de sensibilització sobre la mesura. Sota el lema “El carrer no és un abocador. Més civisme, menys brutícia, més ciutat”, es col·locaran cartells informatius en els punts on s’abandonen residus de forma il·legal per alertar sobre la infracció i recordar l’import de les multes.
En qualsevol cas, l’alcalde de Girona ha volgut deixar clar que el consistori treballarà per millorar el servei de recollida, amb l’aplicació de sancions si és necessari, així com l’atenció a la ciutadania amb accions com la posada en marxa d’una nova campanya informativa i de civisme adreçada als veïns i veïnes.
El passat mes de juliol, el consistori ja va dur a terme una campanya de control de l’incivisme per evitar l’abandonament d’escombraries fora dels contenidors. En aquell cas, la Policia Municipal i els agents ambientals, que tenen capacitat sancionadora, van interposar una dotzena de multes.