Lleida, Mollet, Sant Boi, El Prat, Barcelona i Reus reconeguts per la bona recollida selectiva de paper i cartró

Font: ASPAPEL

18/02/2021 - 17:49

Trenta-set entitats locals (ajuntaments i agrupacions de municipis) de tretze comunitats autònomes, han rebut avui el reconeixement per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró, en l'edició 2021 de Pajaritas Blaus de ASPAPEL. 

El lliurament de les Pajaritas Azules 2021 ha tingut lloc en un esdeveniment virtual, que ha comptat en l'obertura amb la presidenta de ASPAPEL, Elisabet Alier, ia la cloenda amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán.

El secretari d'Estat de Medi Ambient ha posat èmfasi "el compromís del conjunt de la ciutadania i de les administracions en una gestió raonable i equilibrada dels recursos naturals" i ha afirmat que "un episodi de l'envergadura que suposa aquesta crisi sanitària, avui ja mutada en crisi econòmica i crisi social, ens porta a l'obligació d'incrementar aquest compromís encara més ". S'ha referit tambe a la importància de l'acció local i als ciutadans com a principals protagonistes d ' "un procés en el qual estem tots embarcats i que a hores d'ara té un full de ruta que es diu Estratègia d'Economia Circular Espanya 2030 i amb caràcter més immediat el primer pla triennal ", recentment obert a consulta pública.

Morán ha felicitat tant als guardonats com a Aspapel "per mantenir aquest compromís d'acció dinàmic, millorat any rere any" i els ha animat a seguir perseverant de cara a la següent convocatòria d ' "uns guardons que reconeixen la bona feina de les corporacions locals en un procés imprescindible, que és el de la contribució a l'economia circular, en aquest cas, en l'àmbit de la gestió de el paper i cartró, elements que formen part de la nostra vida diària de forma indissoluble des de fa moltíssim temps ".

Per la seva banda, la presidenta de ASPAPEL, Elisabet Alier, va assenyalar que aquest any, tot i la difícil i insòlita situació causada per la COVID-19, el sistema espanyol de recollida selectiva municipal de paper i cartró ha tornat a demostrar, una vegada més, la seva fortalesa i idoneïtat. Els ciutadans, fins i tot durant les èpoques de confinament, han estat reciclant més que mai i es mantenen fidels al contenidor blau, en què segueixen dipositant el paper i cartró per reciclar.

"Durant els pitjors mesos de pandèmia els ajuntaments heu doblat esforços i heu mantingut el servei de recollida dels contenidors blaus, recolzant el compromís dels ciutadans. Per això, tant els recuperadors com les fàbriques papereres no hem parat la nostra producció i, gràcies a l'esforç de tots, hem aconseguit que no faltessin productes essencials per a la població ".

Elisabet Alier s'ha referit també a les dades que avalen l'èxit de sistema: "gràcies a la cooperació de tots els implicats, el 2019 la recollida municipal va créixer un 8,9%, sent el cinquè any consecutiu de creixement de la recollida selectiva municipal. Segons la nostra previsió, el 2020 s'hauran recollit selectivament al nostre país 4,5 milions de tones de paper i cartró usat, i s'hauran reciclat 5,1 milions de tones ".

La presidenta de ASPAPEL ha afirmat que "en el sector estem segurs que, gràcies a aquesta fortalesa, podrem assumir i superar els reptes que se'ns plantegen per als propers anys. Per això, Pajaritas Azules seguirà sent un programa exigent que ajudarà a assolir els objectius de reciclatge ia avançar en el camí de l'economia circular ". I que "el paper està protagonitzant en diverses aplicacions un procés de substitució d'altres materials" i "som conscients del nostre potencial per liderar un nou model basat en l'economia circular i la descarbonització, fermament compromesos per avançar per aquest camí".

Foto: Joaquim Bartolomé, tinent d'alcalde de Serveis i Ciutadania de l'Ajuntament del Prat de Llobregat amb el premi Pajaritas Azules 2021

 

Pajaritas Azules 2021 

Per comunitats autònomes, el podi és per a Andalusia amb set entitats premiades, Catalunya i la Comunitat de Madrid, amb sis entitats guardonades cadascuna. Els segueixen en la classificació Castella i Lleó amb cinc, el País Basc amb tres i Castella-la Manxa i la Rioja amb dos cadascuna. Tanquen la taula Aragó, Canàries, Comunitat Foral de Navarra, Extremadura, Illes Balears i Principat d'Astúries amb una cadascuna. Les trenta-set entitats locals guardonades sumen més de set milions dos-cents mil habitants, que tot i la pandèmia, s'han reciclat més que mai.

Pajaritas Azules és un programa anual d'assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal en recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartró, enfocat a la millora contínua desenvolupat per ASPAPEL.
 
L'avaluació es basa en vint-indicadors, que es valoren segons barems establerts i analitzen tot el referent a la recollida de l'contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d'informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins reciclatge final.
 
Les entitats locals que cada any es distingeixen per la seva excel·lència obtenen una, dues o tres Pajaritas Azules, segons un barem objectiu i a partir dels resultats obtinguts en l'avaluació.
 
L'avaluació anual de cada ajuntament o agrupació d'ajuntaments va acompanyada d'assessorament tècnic amb recomanacions de millora. I en funció dels seus resultats en les successives edicions anuals de Pajaritas Blaus, les entitats locals mantenen, incrementen o perden les corbates de llacet obtingudes l'any anterior.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

Amb el lema ‘Vilassar de Mar, viu-la’ es convida a cuidar i valorar l’entorn, participant activament en la preservació del medi ambient a través del reciclatge

Notícia

El dissabte 23 de novembre del 2024 s'han commemorat dues dècades des de la implantació del sistema de recollida de residus Porta a Porta, un model pioner que ha convertit Sant Feliu de Codines en un referent en sostenibilitat.

Butlletí