L'informe adverteix que, si no augmentem enormement les proteccions ambientals, es podrien produir milions de morts prematures a ciutats i regions d'Àsia, Orient Mitjà i Àfrica a mitjans d'aquest mateix segle. "Els contaminants als nostres sistemes d'aigua dolça veuran que la resistència antimicrobiana es convertirà en una de les principals causes de mort el 2050 i els disruptors endocrins -substàncies químiques capaces d'alterar el sistema hormonal- impactaran la fertilitat masculina i femenina i també el desenvolupament neurològic infantil".
Avui, segons assegura l'estudi, el món no està encaminant-se per a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a 2030 o 2050. Calen mesures urgents, ja que qualsevol endarreriment en l'acció climàtica augmentarà el cost d'assolir els objectius de l'Acord de París o revertirà els progrés assolit fins ara. Per això, la projecció d'un futur saludable, amb persones sanes, es base en substituir el model de desenvolupament del "créixer ara, netejar després" per un model econòmic de residu zero de cara al 2050. Segons l'informe, si els països destinen a les inversions verdes un 2% del PIB, produiran un creixement a llarg termini tan alt com el que es projecte a dia d'avui però amb menys impacte en el canvi climàtic, l'escassedat d'aigua i la destrucció dels ecosistemes. Així, l'ONU insta a adoptar millors pràctiques de governança en urbanització, planificació dels usos del sòl i infraestructura verda, així com a potenciar la inversió estratègica en àrees rurals per reduir les pressions que motiven la migració. A més, assenyala la necessitat d'assolir un acord global per abordar el problema de les deixalles marines i frenar els 8 milions de tones de plàstic anuals que arriben als oceans.
Plàstics a la desembocadura d'un riu | Greenpeace
Els experts també aconsellen adoptar dietes amb menys contingut de carn i reduir el malbaratament alimentari, limitant la necessitat d'augmentar la producció d'aliments en un 50% que es preveu per al 2050, quan s'hauran d'alimentar entre 9.000 i 10.000 milions de persones. Actualment, segon l'estudi, el 33% dels aliments del món es malbarata i el 56% dels residus es generen als països industrialitzats. "Les intervencions de polítiques que aborden sistemes complets, com l'energia, els aliments i el malbaratament, en comptes dels problemes individuals, com la contaminació de l'aigua, poden ser molt més efectives", diu l'informe. Per exemple, "un clima estable i l'aire net estan connectats". Per abordar aquests sistemes complexos, l'informe destaca que el món té a la seva disposició "la ciència, la tecnologia i el finançament necessaris per encaminar-se cap al desenvolupament sostenible, però cal un esforç encara més gran dels líders publics, empresarials i polítics que s'aferren a models de producció i desenvolupament obsolets". Per això, "el que cal actualment és la voluntat d'implementar polítiques i tecnologies a una velocitat i una escala suficients", conclou.