Manresa avança el projecte de renaturalització de Can Poc Oli

16/01/2024 - 13:47

L'Ajuntament de Manresa retira el paviment de l'aparcament i l'estructura del rètol de l'antiga discoteca Pont Aeri

L’actuació s’emmarca en un projecte de renaturalització per a la recuperació de la biodiversitat que l’Ajuntament està duent a terme juntament amb entitats i institucions educatives i ambientals en aquesta finca de titularitat municipal, situada a la confluència de la riera de Rajadell i el riu Cardener.

L’Ajuntament de Manresa està finalitzant les obres per retirar el paviment de l’aparcament i l’estructura del rètol de l’antiga discoteca Pont Aeri, també coneguda com a Krono’s, a la zona de Can Poc Oli. Les obres afecten una superfície total de 10.521 metres quadrats i tenen un cost de 152.892,53 euros (IVA inclòs). Estan finançades pels fons Next Generation, provinents dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) per al projecte “Manresa, destinació del Camí Ignasià”, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Aquest dilluns al matí, el regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet Estrada, ha fet una visita a les obres acompanyat dels tècnics responsables i de l’empresa que està executant els treballs. Tal com ha explicat, l’actuació s’emmarca en un projecte de renaturalització per a la recuperació de la biodiversitat que l’Ajuntament està duent a terme —juntament amb entitats i institucions educatives i ambientals— en aquesta finca de titularitat municipal, situada a la confluència de la riera de Rajadell i el riu Cardener.

Un cop retirat tot el paviment, es procedirà a fer un llaurat de la zona per tal de facilitar la renaturalització de l’espai. Es mantindrà el camí d'accés a la casa de Can Poc Oli Vell i s'excavaran cunetes per evitar l'accés a l'antiga zona d'aparcament. També s'habilitarà una petita zona d'aparcament a l'entrada des de l'antiga carretera de Barcelona per uns 5 o 6 cotxes. I, com a mesura científica, es mantindrà una petita part del paviment al davant de la discoteca per poder comparar la diferència en l’evolució de la vegetació en el tram renaturalitzat respecte del tros que mantindrà el paviment.

El projecte de renaturalització es va presentar en un acte el febrer del 2022. Tal com es va explicar, la renaturalització (rewilding) fonamenta la seva acció en tutoritzar la natura perquè recuperi els processos naturals, fent servir les pròpies eines de la natura per guanyar biodiversitat, fent créixer el número d’espècies animals i vegetals.

El projecte contempla una sèrie d’accions per aconseguir-ho, com l’enderroc del paviment que s’està executant ara o l’eliminació d’una resclosa a la riera de Rajadell, actuació que ja es va portar a terme a finals del 2022 i que va permetre recuperar 300 metres quadrats de riera i 2.000 metres quadrats de bosc. També es preveu enderrocar la discoteca (2.500 metres quadrats), tot i que s’està a l’espera de trobar el finançament extern per dur-ho a terme.

En aquests mesos, dins el mateix projecte, també s’ha suprimit l’activitat agrícola d’una parcel·la de 5.000 metres quadrats, Creu Roja ha realitzat jornades per retirar deixalles i s’han fet diverses actuacions d'educació ambiental i d’investigació científica, que són un dels pilars bàsics del projecte de renaturalització, com ara estudis de la coberta vegetal o estudis sobre la presència d’ocells i cargols, que són bons indicadors de qualitat ambiental. A més a més, alumnat de l’Escola Agrària està realitzant un estudi sobre la càrrega ramadera de l'espai per calcular quina seria la pastura necessària per maximitzar la biodiversitat de l’espai, i des de l’Ajuntament s’està treballant amb les escoles per donar a conèixer el projecte.

El projecte de renaturalització està liderat per l’Ajuntament de Manresa i compta amb la col·laboració de diverses entitats del territori: Institució Catalana d’Història Natural – Delegació del Bages, Bages Biodiversitat, Escola Agrària de Manresa, Universitat Politècnica de Catalunya – Campus de Manresa, Camp d’Aprenentatge del Bages, Parc de la Séquia – Fundació Aigües de Manresa, Meandre Manresa, Creu Roja Manresa i instituts de secundària de Manresa.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

De gran discoteca a entorn natural: una proposta didàctica pionera explica a infants i adolescents el procés de renaturalització de Can Poc Oli a Manresa.

Acte
08/03/2024 - 09:00
Sala d’Actes de la FUB-2. Av. de les Bases de Manresa, 3, Manresa
Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Butlletí