Manresa crea la primera comunitat energètica empresarial del país

Serà al polígon de Bufalvent i inclourà 31 petites i mitjanes empreses

Font: Ajuntament de Manresa i Canal Taronja Central

07/11/2022 - 08:30


La nova cooperativa, que s’ha batejat amb el nom de ‘Manresa Il·lumina’, construirà i gestionarà instal·lacions solars fotovoltaiques i, en un futur, l’objectiu és que es converteixi en un agregador que pugui gestionar conjuntament les necessitats energètiques del polígon industrial de Bufalvent i planificar instal·lacions de renovables —com xarxes de calor, biomassa o eòlica— en funció de les necessitats col·lectives. 

31 empreses de Manresa han signat la constitució de la comunitat energètica empresarial ‘Manresa Il·lumina’. La nova cooperativa, formada íntegrament per petites i mitjanes empreses industrials del Polígon Industrial Bufalvent, neix amb la voluntat d’aportar serveis per a la millora de la gestió energètica, ecològica i econòmica als seus socis, que podrà ser qualsevol empresa dins dels polígons d’activitat econòmica del municipi de Manresa.

Després de la signatura, la comunitat energètica s’ha presentat públicament, en una roda de premsa que ha comptat amb el president de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent, Bernat Ladrón de Guevara, de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i dels representants de les empreses que han constituït la nova cooperativa. També hi ha estat present el regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet Estrada, i la regidora d’Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau Fontanet.

Es tracta d’una iniciativa pionera en el món empresarial a Catalunya i a l’estat per la seva envergadura i potencial. La comunitat energètica no té ànim de lucre. Tots els beneficis es traduiran en estalvi per als socis i funcionarà amb un règim totalment democràtic: un soci, un vot. Les instal·lacions energètiques seran propietat de la cooperativa, que s’encarregarà de construir, mantenir i gestionar les instal·lacions i l’energia produïda.

En els estudis previs que es van fer, ara fa un any, es va fixar una inversió inicial d’1,3 milions d’euros per construir 8 instal·lacions solars fotovoltaiques (5 en règim compartit i 3 individuals), que amb una potència d’1,8 MWp podrien donar servei a un total de 17 empreses. Des dels inicis, però, el projecte ha anat creixent fins a arribar a les 31 empreses que avui han signat —i amb la possibilitat que se n’hi incorporin més— amb la qual cosa el projecte previst inicialment es reformularà per adequar-lo a l’envergadura final.

La cooperativa s’endeutarà per sufragar el 90% del cost de les inversions. L'altre 10% es cobrirà amb aportacions dels socis consumidors, i serà proporcional al consum estimat. Els socis consumidors pagaran l’energia solar consumida, durant un període establert d’entre 5 i 7 anys, a un preu que serà el 20% menor del de mercat. Després d’aquest període, les inversions estaran amortitzades i el crèdit sufragat. Aleshores, se seguirà pagant l’energia solar, però a un cost ja proper a zero. Els socis que aportin coberta per a les instal·lacions de la comunitat, rebran una compensació per metre quadrat cedit a la comunitat.

Està previst que la comunitat tingui el projecte definitiu finalitzat a principis del 2023 i, amb el finançament obtingut, pugui iniciar les obres per a les instal·lacions solars, podent començar a operar durant el primer trimestre. Altres iniciatives previstes a curt termini per oferir als socis són l’energia tèrmica (fred o calor) a través d’una xarxa de calor amb biomassa, l’energia renovable provinent dels boscos del Bages —que permetria reduir el consum de gas i gasoil a les empreses— o la compra agregada d’energia elèctrica renovable per cobrir la demanda que les instal·lacions solars no puguin cobrir.

 

Un procés iniciat amb el suport de l’Ajuntament de Manresa

Els antecedents a la creació de la comunitat energètica s’inicien el 2016 amb el projecte ‘Manresa en simbiosi’, una iniciativa que pretenia maximitzar l'eficiència en l'ús dels recursos disponibles per iniciar el camí cap a l'economia circular. Va ser impulsat per l'Ajuntament de Manresa, conjuntament amb l'Agència de Residus de Catalunya, i amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l'Associació d'Empresaris del Polígon Industrial de Bufalvent i la Fundació CTM. Posteriorment, s’hi va afegir el Consell Comarcal del Bages com a ens coexecutor i en els darrers temps els Ajuntaments de Sallent i Sant Fruitós de Bages.

Al 2020, es va iniciar el servei de gestió energètica com a part del servei de simbiosi industrial al polígon de Bufalvent, sempre amb el suport de la Diputació de Barcelona, per assistir als empresaris i decidir sobre l'estalvi de despesa en consums energètics. Així, es va encarregar a l’empresa Simbiosy una diagnosi del potencial de generació d’energia solar fotovoltaica a les cobertes de tot el polígon de Bufalvent i es van estudiar els consums de les empreses.

L’estudi va permetre detectar la possibilitat de compartir energia, amb empreses amb molta coberta i poc consum que podrien instal·lar energia solar per cobrir els consums d’altres empreses amb molt consum, però sense prou possibilitat d’instal·lar plaques. Amb tot, es va observar que en un futur les cobertes de les naus podrien cobrir tot el consum elèctric del polígon.

L’any passat, mitjançant el Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Manresa va sol·licitar el recurs “Gestió de comunitats energètiques o mecanismes similars per a la transició energètica”. Amb aquest recurs, es pretenia posar les bases per a la creació d’una comunitat energètica a Bufalvent, amb la instal·lació de fotovoltaica compartida a les cobertes de les diferents naus del polígon, amb la voluntat de convertir aquesta comunitat energètica, en el futur, en un agregador energètic que pogués gestionar conjuntament les necessitats energètiques del polígon i planificar instal·lacions de renovables (xarxes de calor, biomassa, eòlica, etc.) en funció de les necessitats col·lectives.

Es va realitzar un estudi tècnic i jurídic per valorar la viabilitat i la millor fórmula per establir una comunitat energètica al polígon de Bufalvent, treballant directament amb les empreses interessades. L’estudi va permetre idear una comunitat energètica estrictament empresarial, on les empreses s’estableixen com a socis fundadors i l’Associació d’Empresaris de Bufalvent i l’Ajuntament de Manresa com a socis col·laboradors.

 

Fer front al model actual

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha subratllat que la comunitat energètica de Bufalvent és la segona iniciativa que s’ha anunciat en pocs dies “per accelerar la transició energètica a la ciutat de Manresa”, després que l’Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa fessin públic l’acord per crear una energètica pública.

Es tracta, ha dit, de dos passos molt importants per fer front al model energètic vigent, basat “en els combustibles fòssils i en uns recursos que són finits” i que comporta “una forta dependència de les grans empreses productores i comercialitzadores”: “Ho estem veient ara, amb uns preus de l’energia altíssims que estan posant al límit moltes famílies i també les empreses, que perden competitivitat”.

Al seu torn, el president de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent, Bernat Ladrón de Guevara, també ha assegurat que “urgeix un canvi de model en moltes de les estructures que hem conegut fins avui, i el de l’energia n’és un” i ha afirmat que la nova cooperativa “posa les bases i vol ser un mirall per a cooperatives futures”.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
Notícia

L’Ajuntament de Manresa inicia la instal·lació d’una xarxa de calor amb caldera de biomassa per a tots els equipaments esportius del Congost.

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Butlletí