Maresme Circular investiga la viabilitat de crear energia renovable a partir de la biomassa forestal del Montnegre

18/09/2024 - 13:10

El gas de síntesi que s’obté de la gasificació de la biomassa forestal ofereix la oportunitat de produir biocombustibles que poden substituir els combustibles fòssils, contribuint així a la descarbonització de la societat.

La recerca s’emmarca dins del projecte BIOFORIN que implica la col·laboració de sis entitats: el Clúster de Bioenergia de Catalunya, el Centre Tecnològic Eurecat, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), l’Associació de propietaris del Montnegre i Corredor, el Consorci de Residus del Vallès Oriental i, finalment, el Consorci de Residus del Maresme

El projecte ha rebut 1,8M d’euros d’ajuts provinents dels Fons Next Generation, a través de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica


 

Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, està investigant la viabilitat de crear energia renovable a partir de la biomassa forestal del Parc del Montnegre i el Corredor. La recerca s’està duent a terme en el marc del projecte BIOFORIN en el que Maresme Circular participa junt amb cinc entitats més per desenvolupar un model de gestió bioregional dels recursos forestals per al seu ús industrial.

L’abandonament rural de les últimes dècades, junt amb els impactes del canvi climàtic (sequera, plagues forestals i incendis), estan generant una elevada vulnerabilitat dels boscos mediterranis i amenacen la provisió de serveis ecosistèmics de gran valor per a la població d’aquestes zones que, al mateix temps, està exposada a un elevat risc d’incendis d’alta intensitat.

En aquest context neix BIOFORIN, un projecte que involucra tots els actors de la cadena de valor forestal per tal de crear una gestió forestal sostenible i millorar la valorització de la biomassa disponible

D’aquesta manera, el Clúster de Bioenergia de Catalunya, el Centre Tecnològic Eurecat, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), l’Associació de propietaris del Montnegre i Corredor, el Consorci de Residus del Vallès Oriental i finalment, Maresme Circular, han unit esforços per impulsar la bioeconomia circular en l’àmbit forestal.

 

1,8M d’euros per a desenvolupar el projecte

El projecte BIOFORIN ha rebut finançament de més d’1,8M d’euros repartits entre les diferents entitats participants gràcies al suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – Next Generation.

En concret, Maresme Circular ha rebut més de 400.000 euros per estudiar la viabilitat tècnica d’utilitzar biomassa forestal provinent de poda i de barreja de residus orgànics en processos d’obtenció d’energia renovable a través de la gasificació.

La oportunitat de produir biocombustibles

El gas de síntesi (syngas en anglès), el gas renovable que queda com a producte principal de la gasificació, podrà utilitzar-se com a combustible alternatiu al biogàs i al gas natural. De la mateixa manera, també s’analitzarà el potencial del biochar, el carbó vegetal obtingut durant el procés de gasificació, per a ser utilitzat en el procés de compostatge i digestió anaeròbia, com a filtre de purificació del biogàs, pel tractament d’afluents aquosos o per al seu ús en sòls agrícoles de la comarca del Maresme.

L’aprofitament de la biomassa forestal com a recurs energètic no només permet una gestió forestal sostenible que afavoreix la viabilitat econòmica dels nostres boscos, en protegeix la biodiversitat i redueix el risc d’incendis; sinó que alhora ofereix la oportunitat de produir biocombustibles que poden substituir els combustibles fòssils, contribuint així a la descarbonització de la societat.

 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Sant Vicenç posa en marxa la primera caldera de biomassa municipal a les escoles Sant Jordi i Els Garrofers. L’Ajuntament aposta per l’energia renovable amb la caldera de biomassa que proporcionarà aigua calenta i calefacció als dos centres educatius, substituint els combustibles fòssils. L’actuació ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Notícia

La infraestructura, que compta amb una subvenció d’1,2 milions d’euros de la Diputació de Barcelona, rebaixarà la factura tèrmica municipal en prop de 57.000 euros anuals i permetrà estalviar gairebé 237 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera

Notícia

La nova instal·lació duplica la producció d’energia solar del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, que passa a ser de 852 MWh/any.

L’electricitat generada es destinarà íntegrament a l’autoconsum del centre.

Maresme Circular és un dels principals generadors d’energies renovables a Catalunya.

Butlletí