Font: Ajuntament de Barcelona
Segons l'informe L’estat de la biodiversitat a Espanya, a Catalunya el grup taxonòmic més amenaçat és el dels artròpodes, amb 33 espècies, seguit dels taurons i les rajades, amb 26, i les plantes, amb 14.
La Fundació Barcelona Zoo ha participat en l’estudi L’estat de la biodiversitat a Espanya, en què s’ha identificat que a Catalunya hi ha 27 espècies en perill crític i 84 en perill d’extinció. L’estudi, coordinat pel Centre per a la Supervivència de les Espècies de la Macaronesia Loro Parque Fundación i el Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, s’ha publicat amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica.
Algunes de les espècies a Perill Crític són endèmiques de Catalunya, com per exemple del mol·lusc Pyrenaearia molae, o el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) - a la foto -. Catalunya presenta una gran abundància de peixos cartilaginosos en Perill Crític segons la Llista Roja, entre els quals trobem diferents espècies de rajades, mantes i taurons, com ara el tauró àngel (Squatina oculata) i l'àliga marina (Myliobatis aquila). També dins del grup dels peixos, però en aquest cas dels no cartilaginosos, hi trobem el samaruc (València hispànica). Pel que fa a les plantes a Perill Crític, trobem per exemple Borderea chouardii, únicament present a Catalunya i Aragó, i dins del grup de les aus, hi ha una espècie errant i una nativa; la sarapeta fina (Numenius tenuirostris) i la baldriga Balear (Puffinus mauretanicus).
L’estudi ha identificat, també, diversos punts calents de biodiversitat críticament amenaçada:
- Delta de l’Ebre
- Parc Natural de la Serra del Montsant
- Parc Natural del Montseny
- Algunes zones del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural de l’Alt Pirineu
La recerca pren com a base la diagnosi que realitza la UICN a través de la Llista vermella d’espècies amenaçades, que estableix que, actualment, un total de 193 espècies es troben en perill crític d’extinció, 418 estan en perill i 498 són vulnerables en l’àmbit espanyol.
El treball ha permès unificar les dades i els criteris científics existents per millorar la informació científica disponible i harmonitzar els indicadors de pèrdua de biodiversitat de les diferents administracions i entitats implicades en la defensa del medi natural.