Font: Maresme Circular
A partir d’ara, el Consorci de Residus del Maresme es resitúa i queda integrat dins de Maresme Circular amb l’objectiu de promoure l’economia circular a la comarca.
Entre les iniciatives hi ha la creació d’un circuit de reaprofitament alimentari i un conjunt de Biblioteques de les Coses en centres educatius
Neix Maresme Circular, una marca paraigües que aglutina els projectes i serveis del Consorci de Residus del Maresme amb l’objectiu de promoure l’#economiacircular a la comarca. pic.twitter.com/1EB6vyrXzo
— Maresme Circular (@maresmecircular) November 29, 2022
El futur del planeta passa per consumir menys recursos naturals. Aquesta és la línia d’actuació del Consorci de Residus del Maresme ha presentat en roda de premsa Maresme Circular, una marca que té com a objectiu promoure l’economia circular a la comarca i que aglutina el conjunt de serveis i projectes del Consorci.
Amb la presència del president de Maresme Circular i alcalde de Mataró, David Bote; del director de Maresme Circular, Carles Salesa i de la consellera delegada de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Montserrat Garrido; el Consorci de Residus del Maresme passa a ser una entitat que no només gestiona els residus que es generen a la comarca, sinó que també treballa per influir en la prevenció d’aquests.
Es tracta de repensar el nostre model de producció i consum. L’economia circular, de fet, consisteix en entendre els residus com a nous recursos i a mantenir aquests en funcionament durant més temps, de forma que puguem evitar l’esgotament de les matèries primeres.
El president de Maresme Circular i alcalde de Mataró, David Bote; el director de Maresme Circular, Carles Salesa, i la consellera delegada de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Montserrat Garrido durant la roda de premsa de presentació de Maresme Circular / Marga Cruz
Projecte paraigües
És així com fa cinc anys, el Consorci de Residus del Maresme va fer un canvi en el seu pla estratègic per incorporar una proposta de valor que permetés el desenvolupament i aplicació del concepte d’economia circular al territori. Maresme Circular neix d’aquest canvi estratègic i se situa com l’agent transformador de la gestió dels residus a la comarca.
D’aquesta manera, Maresme Circular és el projecte paraigües que integra per una banda el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme amb el que el Consorci seguirà gestionant els residus del Maresme i del Vallès Oriental; però també integrarà altres iniciatives, com el Parc Circular Mataró-Maresme, un circuit de reaprofitament d’excedents alimentaris i Biblioteques de les Coses, entre d’altres.
Parc Circular Mataró-Maresme
Un dels bucs insígnia de Maresme Circular és el Parc Circular Mataró-Maresme. Es tracta d’un projecte pioner a Europa que neix amb la voluntat de promoure la reparació i reutilització de materials i productes per reduir la generació de residus. La particularitat del Parc està en que unificarà en un mateix espai les iniciatives empresarials amb serveis per a la ciutadania, com serveis d’assessorament per l’autoreparació en diferents àmbits (informàtica, aparells electrònics, mobiliari, bicicletes, etc.), una botiga de segona mà, horts comunitaris i una biblioteca de les coses, entre d’altres.
El procés de construcció del Parc està aturat, a causa de la troballa de restes arqueològiques de la part agrícola d’una vila romana. Actualment, s’estan portant a terme les intervencions necessàries per protegir aquestes troballes.
Pla de Prevenció de Residus
En el marc de Maresme Circular, una de les grans propostes que ja està en marxa és el primer Pla de Prevenció de Residus Municipals del Maresme, que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus a la comarca de cara el 2027, respecte l’any 2010. Amb una sèrie d’actuacions es vol passar de la mitjana de generació de residus d’1,72 kg/habitant i dia de l’any 2010 a l’1,26 kg/habitant i dia el 2027.
Circuit de reaprofitament alimentari
D’aquesta manera, durant aquest mes de desembre es posarà en marxa un circuit de reaprofitament alimentari a El Masnou i a Vilassar de Mar.
A través de la Fundació Rezero i el Banc de Recursos, es farà un diagnòstic de les necessitats dels municipis en aquest àmbit per garantir que els excedents alimentaris provinents de diferents sectors arribin en condicions òptimes a les persones que més ho necessitin.
Biblioteca de les coses en instituts
Una altra de les actuacions que es desprenen del Pla és la implementació de Biblioteques de les Coses en sis centres educatius del Maresme. Es tracta d’un projecte d’Aprenentatge i Servei, emmarcat en el programa d’Educació Ambiental del Consorci de Residus del Maresme, que consisteix en un espai de consum col·laboratiu d’objectes d’us esporàdic.
Així es podran agafar en préstec diferents objectes i aparells aportats pels propis alumnes, classificats en diverses categories: oci i aventura (esports, jocs de taula, material d’acampada, projector, consoles…), material d’oficina (portàtil, enquadernadora…) o criança (cotxets, cadiretes pel cotxe…), entre altres.
La iniciativa entrarà en funcionament a partir del gener en instituts de la comarca, com l’INS Jaume Almera de Vilassar de Dalt, l’INS Euclídes de Pineda de Mar i l’INS Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar, que ja han confirmat la seva participació al projecte.
Disseny de la marca
L’estudi La Page Original ha estat l’encarregat de portar a terme el disseny de la marca Maresme Circular.
La proposta del logotip està basada en la idea de continuïtat infinita mitjançant un símbol gràfic que recorda una cinta de Möbius. Aquesta figura connota la idea que tot material té el potencial per continuar existint d’una altra manera, ja que la matèria no es destrueix sinó que es transforma.A més, a la mateixa idea d’infinit hi podem veure enllaçats conceptes com el de globalitat i multidimensió, però degut a l’aspecte d’encaix de la C, també hi vinculem la idea de cohesió, tecnologia i innovació.