Nou equipament ambiental al parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramanet

03/05/2022 - 17:30

Ha finalitzat la construcció d'un equipament educatiu i ambiental, el Jardí de Papallones i Hotel d'Insectes, davant de l'Aula Ambiental Isabel Muñoz de Can Zam.

L'alcaldessa, Núria Parlon, al Jardí de les Papallones

Es tracta d'una iniciativa de l’Observatori Metropolità de Papallones impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquests espais són un recurs educatiu i participatiu on desenvolupar tasques de manteniment de l’espai i estudis de biodiversitat en el marc de diferents activitats.  Aquest dijous 7 s'ha dut a terme una primera plantació participativa al nou equipament amb l'alumnat de 1er d’ESO de l’Institut 9.
 

Santa Coloma s'afegeix com a punt d'estudi de l’Observatori Metropolità de Papallones

El parc de Can Zam és un dels indrets escollits per l'Observatori en la tercera fase del seu pla d'estudi de les papallones per tot Catalunya. La presència de papallones diürnes, dona molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans. Per això, l’estudi vol seguir les papallones en els espais metropolitans i ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes.

El Jardí de Papallones i l'hotel d'insectes

El Jardí de Papallones és un espai dissenyat per afavorir la presència de papallones, libèl·lules i altres insectes que contribueixen a la biodiversitat del parc i que són bioindicadors de salut ambiental. El jardí comprèn diferents ambients de plantes (aromàtiques, de bosc, nectaríferes, de prat i d'horta), que proporcionen una gran diversitat d'olors i colors, així com diferents ritmes de floració. Tot plegat fa que aquest espai esdevingui un refugi per a diferents espècies d'insectes que compleixen importants funcions en els ecosistemes, com ara la pol·linització o el control de plagues. L'hotel d'insectes dona refugi tot l'any a insectes, aràcnids, amfibis, rèptils i algun petit mamífer, però sobretot és un lloc càlid on aquests petits animals troben materials que els faciliten l'estada durant l'hivern: pedres, branquillons, fulles, testos, escorces i troncs foradats que ajuden a niar diferents espècies d'abelles.
 

 

 

 

 

 


 

Relacionats

Notícia

La fase II de la Renaturalització del riu Besòs es finançarà amb 3.056.516 € provinents del Ministeri per a la Transició Ecológica i el Repte Demogràfic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El projecte de recuperació del Besòs ha estat un dels 18 escollits entre 99 candidatures, i Santa Coloma gaudirà d’un ajut europeu per millorar la biodiversitat.

Article
Un mural didàctic recorrerà el Parc Fluvial del Besòs com a recurs educatiu del projecte de renaturalització.

Per commemorar el Dia del Medi Ambient, aquest diumenge 5 s'ha presentat el projecte d'EcoAula Visual, un primer pas del programa educatiu i de ciència ciutadana que es desenvoluparà a la nostra ciutat en el marc de la Renaturalització del Riu Besòs.

Notícia
L'objectiu és afavorir la inserció social de persones amb discapacitat intel·lectual i/o problemes de salut mental i incrementar el seu benestar.

L'acord facilitarà que les usuàries i els usuaris de la Fundació Tallers puguin realitzar tasques auxiliars o de suport a les persones adjudicatàries dels horts.

Butlletí