Font: AMB.cat
Ja és una realitat el gual del riu Llobregat que connecta Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat amb Sant Vicenç dels Horts
Divendres 6 de juliol s'ha inaugurat un gual inundable al riu Llobregat que permet, els habitants de St. Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei, creuar per primera vegada el riu Llobregat a peu o en bicicleta a través d'un pas de nivell sense la necessitat d'utilitzar les carreteres amb trànsit rodat.
Aquesta passarel·la inundable entra a formar part de la xarxa de camins fluvials que suma més de 30 kms al llarg del riu Llobregat i alhora, va configurant el concepte d'infraestructura verda metropolitana, que consisteix en vertebrar el territori unificant els espais verds i les zones urbanes, per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i potenciar la sostenibilitat.
La inauguració dels gual ha comptat amb la presència d'Antoni Farrero, coordinador de l'Oficina Tècnica de Gerència de l'AMB, Javier Navarro, director d'obra de l'AMB, Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei, Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts i Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat.
Antoni Farrero ha afirmat que aquest és un projecte típicament metropolità que s'emmarca en dos altres projectes: per una banda, la recuperació social i ambiental del riu Llobregat, i per altra, el concepte més ampli d'infraestructura verda.
Joan Ramon Casals ha explicat que el riu "ens ha donat vida a les nostres ciutats i el teníem oblidat". Aquesta connexió ens apropa com a viles i recupera un espai de relacions entre ciutadania i un espai verd, ha narrat.
Maite Aymerich ha apuntat que "hem deixat de viure d'esquenes al riu per gaudir d'aquest espai natural, també convertit en espai social".
Finalment, Jordi San José ha afirmat que avui ha estat un dia molt important pels tres municipis, unint les dues ribes del Llobregat amb la consecució d'un projecte que es va començar a planificar a la tardor 2014 i que per fi ha culminat amb èxit. "Ha arribat l'hora que els nostres municipis mirin als ulls del riu i que gaudim d'aquesta zona per fer esport o passejar", ha conclòs.
Projecte metropolità
Aquest projecte s'emmarca dins d'una estratègia global de recuperació ambiental i de foment de l'ús social en l'àmbit del riu Llobregat. A més, la connexió a peu i en bicicleta entre els tres nuclis urbans potencia el canvi d'hàbits cap a una mobilitat sostenible que s'està apostant des de l'AMB i des dels tres consistoris.
La iniciativa neix, per una banda, de la voluntat dels ajuntaments per donar continuïtat a l'eix de vianants i bicicletes que ve al llarg del riu per relacionar-se amb els espais fluvials, i per altra, consolidar i establir un nou enllaç del riu amb els municipis veïns.
El pas a nivell està format per una plataforma transitable de 4 metres, donant una amplada suficient pel creuament simultani de vianants i bicicletes.
L'obra, que té un pressupost de 745.364,03 €, va començar el passat mes de gener i ha requerit la desviació del riu a través d'un canal lateral per tal de poder treballar en sec dins de la llera.
Els episodis de pluja abundants i reiteratius d'aquest hivern i primavera han dificultat les tasques diàries de construcció i han retardat una mica la seva inauguració, prevista inicialment per aquesta primavera. Com a dades curioses, s'han produït 8 temporals aquest hivern-primavera i 32 dies amb cabals del riu superiors a 50 m3/seg, quan el cabal normal volta els 2,5 m3/seg durant aquesta època. Aquestes crescudes suposen un volum d'aigua 20 vegades superior al què acostuma a baixar habitualment, fet que ha provocat la inundació complerta de l'obra.
VÍDEO: Els habitants de @molinsderei, @ajstfeliu i @AjuntamentSVH ja poden creuar per primera vegada el riu #Llobregat a peu o en bicicleta a través d’aquest gual inundable >> pic.twitter.com/5th3fvftsM
— Premsa AMB (@PremsaAMB) 10 de juliol de 2018