Es posa en marxa un nou espai: la Jugatecambiental del Molinet. L’any passat, més de 13.000 persones van participar a les activitats d’Ecometròpoli.
Contribuir a sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la protecció del medi ambient mitjançant l’educació és l’objectiu del Programa d’educació ambiental que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet posa en marxa. Enguany s’aposta per la divulgació científica com a eina principal d’aprenentatge per als escolars i s’incideix en la millora de les activitats que estan destinades a ampliar la formació dels més joves amb les seves famílies, tot oferint diverses trobades els caps de setmana que, de ben segur, seran del grat de tothom per la diversitat i l’accessibilitat de l’oferta.
El 18 de febrer ha començat a funcionar un nou espai que entra a formar part dels punts bàsics de la nostra ciutat per conèixer l’entorn i els valors ambientals: la Jugatecambiental del Molinet. Instal·lada al parc del mateix nom, entre els barris del Raval i els Safaretjos, aquest nou servei contribuirà a descentralitzar les activitats que es fan a Santa Coloma vinculades al medi ambient, que tenen com a principals punts de referència el Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli i la Jugatecambiental del parc de Can Zam.
Ecometròpoli es troba ubicat al Recinte Torribera, a l’entrada del parc de la Serralada de Marina. Des de la seva inauguració, al març del 2011, aquest centre s’ha anat consolidant com a lloc referent educatiu en temes mediambientals a l’àrea metropolitana. Hi ofereix, a més de tallers i activitats formatives per alumnes, professors i famílies, espais expositius i iniciatives científiques que tenen sempre, com a pedra angular, la vessant divulgativa. Ecometròpoli compta amb la col·laboració d’entitats colomenques i d’altres ciutats, diferents administracions i la participació del món científic i universitari. L’any passat, més de 13.600 persones van participar als tallers i a les trobades organitzades per aquest centre, que acull activitats tots els dies. Durant la setmana hi ha tallers per a escolars, dintre del Programa d’activitats educatives complementàries al currículum, o per als casals d’estiu. Els caps de setmana s’hi desenvolupa un programa de tallers i activitats educatives per al públic familiar o adult.
D’altra banda, amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a l’octubre del 2014 es va posar en marxa la primera Jugatecambiental del municipi, que es va obrir al parc de Can Zam. La Jugatecambiental és un espai d’aprenentatge basat en el joc, que s’adreça a les famílies per posar en relleu els valors patrimonials dels parcs i conscienciar-les des d’una vessant ambiental. Per aconseguir aquests objectius, hi ha un espai de jocs i una programació d’activitats i tallers que es desenvolupen durant 25 diumenges al llarg de l’any.
L’èxit de l’espai és patent si tenim en compte que prop de 1.600 persones han participat a les activitats de la Jugatecambiental del parc de Can Zam. La posada en marxa de la Jugatecambiental del Molinet, que tindrà lloc aquest diumenge, amb un taller de màscares que reprodueixen els animals de la Serralada de Marina permetrà apropar els tallers i les activitats formatives a més persones. L’oferta d’activitats previstes per als propers mesos es àmplia i variada. No hi faltarà la pesca científica, l’anellament d’ocells, les visites al riu Besòs per conèixer-ne la fauna o la geologia, les trobades per fer fotografies a la natura o els jocs per descobrir la fauna i la natura del nostre entorn.