Nova caldera de biomassa a Santa Coloma de Farners per abastir equipaments públics

Font: Ajuntament de Santa Coloma de Farners i Selva TV

09/06/2019 - 08:00

Aquesta actuació està en la línia d’altres que s’han posat en marxa durant aquest mandat per reduir l’impacte dels combustibles fòssils i anar cap a energies més netes ambientalment. A més d’intentar reduir els consums municipals.

Les obres de construcció de la caldera de biomassa al recinte esportiu que va iniciar el passat gener l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners han acabat en el període previst de tres mesos més pròrroga i la instal·lació ja està preparada per abastir dos equipaments municipals de primer ordre: l’escola de Sant Salvador i el pavelló de la Nòria. L’actuació ha permès garantir el subministrament d’energia tèrmica a partir de combustible de biomassa, que farà que com a mínim es redueixi el 10% del consum elèctric i del 5% del consum tèrmic. Això generarà un estalvi en les arques municipals important: 20.316,56 euros anuals.

Amb una potència de 400 kw, permet, segons el consistori, eliminar el consum de gasoil i contribuir a reduir l’efecte hivernacle emetent menys CO2. Es calcula que amb les noves instal·lacions, es generarà fins a 90 tones menys de CO2 cada any.

A banda de la instal·lació de la caldera en un extrem del recinte esportiu del camp de futbol, la caldera de biomassa porta aigua calenta tant al pavelló com a l’escola a través de dues canalitzacions. Al centre escolar també s’ha canviat els fluorescents per nous llum LED i s’han col·locat vàlvules termostàtiques a tots els radiadors per poder controlar la temperatura. Al pavelló, per la seva banda, s’han instal·lat diversos aerotermos per donar aire calent a la pista i al gimnàs.

El projecte ha tingut un cost de 269.337,96 euros, que han representat una baixa del 19,4% respecte de la previsió del projecte. El finançament s’ha fet a tres parts. D’una banda, amb un ajut de 111.296,68 euros del fons europeu Feder (41,32% del total) i, de l’altra, amb una subvenció de 55.648,34 euros de la Diputació de Girona (20,66%) La resta, 102.392,94 euros, han estat assumits per l’Ajuntament de Santa Coloma (38,02%). Els treballs han anat a càrrec de l’empresa Comet Martínez Boix SL.

La piscina coberta ja funciona amb biomassa i s’han instal·lat plaques d’energia solar en equipaments com l’Ajuntament o l’Arxiu Comarcal, per generar energia per al consum directe. També s’han instal·lat carregadors per a vehicles elèctrics, s’han adquirit vehicles elèctrics per la brigada municipal, la notificadora municipal i la policia local, així com un cotxe híbrid per al cos policial.

En motiu de la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible aquest mes de juny (des del 4 fins a l’11) podeu visitar a l’entrada de la piscina de la Selva l'exposició “La biomassa forestal i agrícola a Catalunya”, que mostra l’evolució de les instal·lacions de biomassa al nostre territori.

La biomassa és una font d’energia renovable provinent de la gestió forestal sostenible i del sector agrícola i que té un balanç neutre d’emissions de CO2. A més a més, promou la millora de l’estat de les masses forestals i la disminució del risc d’incendi.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Amb el nou centre de calor de biomassa que s'està construint al costat de l'Ajuntament de Begues, tots els equipaments municipals disposaran de calefacció i aigua calenta alimentades per aquest combustible natural.

Article

Santa Coloma de Farners s'afegeix amb una festa als pobles i ciutats que implanten el nou sistema de recollida d'escombraries

Acte
20/10/2022 - 09:30
Biblioteca municipal de Santa Coloma de Farners.

Butlletí