Font: Generalitat de Catalunya
El parc solar de Vidreres produirà 6,21 gigawatts hora (GWh) d’energia l’any, que es destinaran a abastir la planta dessalinitzadora de la Tordera. La instal·lació ocupa 2,36 hectàrees, amb 4.872 panells fotovoltaics de 695 Wp, i està ubicada en l’emplaçament d’una antiga pista de motocròs abandonada, a tocar de l’autovia C-35. L’Energètica té previst desenvolupar-hi en els propers mesos un pla de naturalització de l’espai per fomentar-hi la biodiversitat.
“Aquest Govern està plenament compromès a impulsar la transició energètica; no és només un compromís propi i climàtic sinó també pel que suposa amb les energies verdes. Avui visitem el parc fotovoltaic més gran de comarques gironines.” Així ho ha destacat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Silvia Paneque i Sureda, en la visita al parc fotovoltaic que s’ubica a Vidreres (la Selva). El parc, de 3,4 megawatts pic (MWp) de potència, s’ha adquirit mitjançant un procés de crida pública, i ha suposat una inversió de 2,9 milions d’euros.
Consellera Paneque: "El parc fotovoltaic és el primer de comarques gironines i ens permet ajudar a la descarbonització"
Paneque ha destacat que "per primera vegada l’aposta en energies renovables ens permet créixer i produir en termes d’energia verda i, per tant, descarbonitzada, però també ens permet generar oportunitats en altres territoris que en altres ocasions no hauria estat possible”. Per la consellera, aquest parc, que serà el més gran de comarques gironines, permet explicar diferents qüestions relacionades amb la transició ecològica que el Govern de la Generalitat impulsa: “En primer lloc, ens permet avançar en energies renovables. El repte és colossal. D’aquí al 2030 tenim un objectiu que és molt gran, però que el govern està decidit a assolir i aquests megawatts venen a contribuir a aquest camí”. El segon aspecte que Paneque ha destacat és que “aquest era un espai antropitzat i demostra que es pot integrar una planta fotovoltaica”.
El tercer element és la innovació: “El fet que les plaques es puguin voltar fa triplicar la producció d’energia. Sota aquestes plaques es poden crear refugis per la biodiversitat i això ajudarà en un futur amb l’ajut d’una aula que s’ha de fer, a explicar que aquests parcs poden ajudar a recuperar biodiversitat”. El darrer element que Paneque ha destacat és que “l’electricitat que generi aquesta planta anirà a la dessaladora de la Tordera”. Per això considera que “aquest parc serà absolutament pioner i situa Vidreres en el mapa de visita obligada d’empreses i en l’àmbit educatiu. La suma d’integració, d’adaptació i la descarbonització ens ajuda a complir els objectius".
L’adquisició d’aquest parc solar, que és la instal·lació fotovoltaica més gran que hi ha actualment a la demarcació de Girona, suposa un pas més en el procés perquè L’Energètica pugui abastir amb energia neta i de proximitat tots els serveis públics de la Generalitat. La promoció de la instal·lació ha anat a càrrec de l’empresa promotora catalana Prime Rubau Energy (Prenergy).
El primer procés de crida pública emprès per L’Energètica, a més de l’adquisició del parc de Vidreres, també ha permès preseleccionar la participació en el 45% del parc solar Sol del Bages de Sant Fruitós de Bages (2,94 MWp), operació que està en la fase final de validació abans de tancar-se’n la compravenda. L’Energètica preveu tornar a llançar una crida pública per comprar noves instal·lacions que incrementin la potència renovable de la Generalitat per descarbonitzar els serveis públics.