Font: Ajuntament d'Olesa de Montserrat i Diputació de Barcelona
Olesa de Montserrat va acollir la primera presentació del projecte Banc de Terres, emmarcat dins el Parc Rural de Montserrat amb l'objectiu de desenvolupar l'activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya de Montserrat. A l’acte, celebrat dijous 10 d'octubre, hi van assistir un centenar de persones vingudes dels municipis d’Olesa, Abrera, Viladecavalls, Esparreguera i Ullastrell.
El Parc Rural del Montserrat, l’associació de municipis situats a l’entorn de la muntanya de Montserrat per promoure noves iniciatives econòmiques en aquest territori, especialment en el desenvolupament agrari, presenta el Banc de terres, un projecte per recuperar i posar en valor terrenys agrícoles que estan en desús o abandonats, posar-los novament en activitat i facilitar el seu accés a nous productors. Les presentacions s'estan realitzant a en quatre municipis del Parc Rural durant aquest mes d'octubre en les quals estan convidats a participar-hi tant els propietaris de terres com els seus potencials arrendataris, en les quals s’explicaran els serveis que se’ls ofereix a través del banc de terres de cara a facilitar els acords entre ambdues parts, molt especialment en el cas que es tracti de terres que actualment estan abandonades o en desús.
Un centenar de persones, vingudes d'Olesa, Abrera, Viladecavalls, Esparreguera i Ullastrell, van assistir a la primera presentació del Banc de Terres a Olesa de Montserrat amb l'objectiu d'incentivar l'activitat agrícola i ramadera a l'entorn del Parc Rural de Montserrat i intentar recuperar terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia de la zona. Aquest és l’objectiu essencial que persegueix el Banc de Terres, un projecte impulsat pel BCN Smart Rural i creat conjuntament per la Diputació de Barcelona, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.
Altres trobades s'estan celebrat els dies 15 al Bruc, el 17 a Piera i el 24 a Sant Vicenç de Castellet.
Què és el Banc de terres ?
La iniciativa del Banc de terres forma part del projecte europeu BCN Smart Rural cofinançat per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), amb la voluntat de posar en contacte els propietaris de terres i persones que busquen terres per conrear, i donar el suport tècnic i jurídic que millor s’adapti a les necessitats d’ambdues parts.
Per als propietaris de les terres, els avantatges de participar en un banc de terres van des de poder millorar i revalorar el seu terreny, com també fer possible el lloguer de les terres i per tant, treure’n un rendiment econòmic, a banda també de disposar d’una terra ben gestionada i minimitzar el risc d’incendis forestals.
D’altra banda, per als pagesos o futurs pagesos, els avantatges van des de la possibilitat de poder disposar d’un terreny agrícola per desenvolupar el seu projecte fins a la possibilitat d’ampliar la seva explotació agrària. En el cas dels futurs pagesos, se’ls dona la possibilitat de testar la seva activitat abans de crear el seu propi negoci.Els municipis participants en el Banc de terres del Parc Rural del Montserrat, i que es reparteixen entre les comarques de l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, són Abrera, el Bruc, Castellolí, Collbató, Esparreguera, els Hostalets de Pierola, Marganell, Olesa de Montserrat, Piera, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.
El Banc de terres del Parc Rural del Montserrat forma part del projecte BCN Smart Rural, projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) del programa FEDER, impulsat per la Diputació de Barcelona conjuntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte té com a finalitat donar noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per frenar la despoblació i la desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és el l’agrosilvopastoral, així com facilitar nous recursos productius als sectors forestal, energètic i alimentari.
Presentació a Olesa de Montserrat
A la sessió d'Olesa de Montserrat, la tècnica del projecte de BCN Smart Rural, Sònia Callau, va ser l'encarregada d'obrir l'acte agraïnt l’assistència de tothom i, especialment, la implicació dels ajuntaments i va destacar que “el Parc Rural de Montserrat té l’objectiu de dinamitzar el territori posant la mirada i l’objectiu de fer que el sector agrari i la producció agrícola, ramadera i forestal refloti”. De la mateixa manera, Callau va explicar que el projecte buscarà que no s’abandonin més terres i va recordar que aquest projecte ve a solucionar una de les problemàtiques que s’havien fet en el marc dels tallers participatius que es van realitzar a l’hora d’idear el Parc Rural de Montserrat.
Després de la intervenció de Callau, l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, va ser l’encarregat de fer el primer dels parlaments institucionals, encoratjant tots els actors a participar activament al Banc de Terres del Parc Rural de Montserrat. Naharro va assegurar que “volen sumar més municipis a la iniciativa per tal de potenciar el territori des de la sostenibilitat”. Naharro també va assegurar que “el sector primari està molt malmès”, i va recordar que “ha patit moltes dificultats” que amb “el Parc Rural i el Banc de Terres es pot millorar i revertir”.
Per la seva banda, l’aclade d’Olesa, Miquel Riera, va continuar el discurs recordant que “fa molts anys que es persegueix la idea del Parc Rural per tal de poder donar un nou valor al producte de la zona i preservar el territori” i va remarcar que “és important intentar crear una marca que aglutini els productes d’un territori que comparteix territori i identitat sota el paraigües de Montserrat”. De la mateixa manera, Riera va exposar que “amb fórmules com la del Parc Rural de Montserrat será molt més senzill tenir accés a subvencions europees com els Fons Europeus de Desenvolupament Regional que permetin potenciar sectors com el primari al territori”. En aquest sentit, Riera va recordar la importància de treballar en xarxa: des de la Diputació de Barcelona fins als Ajuntaments, passant pels propietaris i arrendataris.
A Olesa de Montserrat ja s’ha fet la fase de prospecció i identificació de les terres abandonades i en desús que hi ha dins el terme. El que es busca per al Banc de Terres és que siguin terrenys propers al nucli urbà, amb prou superfície i accessibilitat per a ser explotades. En el cas d’Olesa, hi ha més d’una vintena de terrenys amb aquestes característiques, amb diferents categories, ja siguin forestals, amb potencial per a la pastura o per al conreu de l’olivera. L’estudi també indica el temps que aquestes terres porten en desús i quines característiques concretes presenten. Aquestes més d’una vintena de terres s’ubiquen en quatre grans zones amb especial potencial: la Creu de Beca, el Pla de can Llimona, la zona propera al costat de la carretera B-120 (d’Olesa a Terrassa) i l’espai proper al polígon i el cementiri de Can Singla.
L’objectiu és evitar l’abandonament de les terres de conreu i el manteniment del mosaic agroforestal dels entorns de Montserrat. Per fer-ho possible, des de la Diputació de Barcelona, a través de BCN Smart Rural, posen un seguit de serveis a disposició de les persones propietàries de terres i/o interessades a arrendar-ne, com ara un servei jurídic per a la redacció i aprovació dels contractes d’arrendament; un servei tècnic d’informació i acompanyament per a persones propietàries i interessades a arrendar terres; una pàgina web amb informació de les terres disponibles (informació només accessible per a persones registrades) i suport en la realització dels treballs de recuperació de terrenys abandonats.
Dins la província de Barcelona, la Diputació, a través de BCN Smart Rural, vol implementar fins a tres bancs de terres. Amb el projecte de Banc de Terres, i a banda de donar un nou ús a terres que potser estaven abandonades, s’aconsegueixen altres beneficis com ara la reducció del risc d’incendi, la minimització dels efectes dels incendis produïts, la protecció del paisatge i els seus recursos naturals, i revitalitzar i impulsar l’economia a la zona.
El BCN Smart Rural és un projecte creat conjuntament per la Diputació de Barcelona, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, i busca impulsar el desenvolupament territorial aplicant estratègies innovadores. El projecte -que va començar a caminar el juny de 2018- té com a finalitat donar noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per frenar la despoblació. Durant els darrers 60 anys, a la província de Barcelona, més de 130.000 hectàrees s’han acabat quedant en desús, una xifra que mostra la progressiva desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és el l’agrosilvopastoral, que tan sols ocupa un 1,6% de la població activa. El projecte es desenvoluparà fins al 2021 en l’àmbit de la demarcació de Barcelona no metropolitana, que cobreix un total de 565.975 ha, el que suposa el 84,94% del territori no metropolità. Compta amb un pressupost de tres milions d’euros repartits en tres àmbits d’actuacions com son un banc de serveis per impulsar l’especialització i la competitivitat al món rural a partir de les noves tecnologies, l’impuls de l’economia verda i circular a partir de la gestió forestal i l’impuls de la biomassa km 0, així com el foment d’activitat productiva agrícola i ramadera d’alt valor ecològic.
El projecte del Parc Rural del Montserrat va arrencar l’any 2004 a iniciativa dels municipis de Collbató, Olesa de Montserrat, Esparreguera i el Bruc. Aquest compromís es va formalitzar aleshores amb la signatura d’un primer conveni de col·laboració i, més endavant, l’any 2006, amb l’adhesió a la Carta per a la preservació, la millora, el desenvolupament i la gestió del Parc Rural del Montserrat. L’any 2018 es va aprovar el conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els 16 ajuntaments impulsors del Parc Rural del Montserrat. Actualment el Parc Rural del Montserrat abraça dues vegueries, Catalunya Central i Regió metropolitana de Barcelona, quatre comarques Anoia, Baix Llobregat, Bages i Vallès Occidental, i prop de 20 municipis. En total ocupa una superfície de 347,9 Km², xifra que suposa el 4,5% del territori de la demarcació de Barcelona.