Protecció i recuperació dels espais naturals a Santa Coloma de Gramenet

20/06/2023 - 07:59

El 30% de la superfície del municipi correspon al Parc Fluvial del Besòs i la Serralada de Marina. Ha arrencat la campanya de prevenció d'incendis amb l'activació dels operatius de vigilància forestal.

El passat 5 de juny es va commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada que té com a objectiu sensibilitzar sobre la situació crítica en què es troba el planeta. A Santa Coloma, es treballa per la recuperació, protecció i resiliència dels espais naturals, que ocupen un 30% de la superfície del municipi, i també s'impulsa l’educació ambiental a la ciutadania.

Les obres de la fase 1 del Projecte de renaturalització del Besòs van finalitzar el passat mes de març, amb l'obertura del Refugi de la Biodiversitat, que té com a objectiu millorar la qualitat ambiental i l’ecosistema fluvial a partir de la creació de nous hàbitats. Tots els diumenges de primavera s'ofereixen visites guiades a la ciutadania.

Aquest nou espai és un instrument per a l’educació ambiental i la divulgació científica, juntament amb l’EcoAula Visual, adreçat a escoles i a la ciutadania; millora la connectivitat vertical del riu per afavorir les poblacions d’anguila, espècie en perill crític d’extinció; i, també, assoleix el paper de corredor ecològic del riu Besòs entre la Serralada de Marina i Collserola.

Un projecte que es fonamenta, científicament, en l’aplicació de solucions basades en la natura, i és una aposta ferma pel compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que permetrà millorar la qualitat de vida dels colomencs i les colomenques tot ampliant el compromís de ciutat amb la protecció del medi ambient.

 

Conservació del medi natural i ús públic sostenible

Des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, es vetlla per una correcta gestió de la Serralada de Marina i el Parc Fluvial del Besòs, la conservació dels seus hàbitats i la protecció de la flora i fauna autòctones. Es controlen i gestionen les poblacions d’animals amb diferents metodologies de seguiment, i es dediquen tots els esforços per combatre les espècies   invasores, tant animals com vegetals. També, es desenvolupen programes de recuperació d’espècies autòctones, entre elles el del xoriguer comú (Falco tinnunculus) i l’òliba (Tyto Alba). Els espais naturals tenen un paper rellevant en el benestar de la ciutadania i és per això que des de l’Ajuntament s’impulsen treballs d’arranjament i manteniment de camins, itineraris, fonts i miradors, de la manera més sostenible, per a l’ús i gaudiment de les persones usuàries.

 

Refugis climàtics i horts urbans

Des de l'any passat, la ciutat forma part de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics, que té la finalitat de facilitar a la ciutadania espais on refugiar-se de les altes temperatures els mesos més càlids.

Els refugis climàtics disponibles aquest estiu seran, d’entrada, cinc: quatre equipaments municipals interiors (les biblioteques de Singuerlín, Fondo, Can Peixauet i Central) i un d'exterior, el Parc de Can Zam. Així, el 92% dels colomencs i les colomenques disposaran d'un refugi a menys de 10 minuts, a peu, de casa seva.

També destaca la iniciativa municipal que ha transformat solars en horts urbans per a persones jubilades o en situació d'atur. D’aquesta manera, s’han creat nous espais de convivència i teixit veïnal, petits pulmons verds en un entorn urbà, cada cop més importants davant dels efectes del canvi climàtic.

 

L’Ecometròpoli, el Centre d’Educació Ambiental

Es troba al recinte de Torribera i ofereix a la ciutadania propostes, sortides i tallers educatius per observar, conèixer i experimentar l'entorn natural. Prop de 21.000 persones el visiten anualment sent un dels equipaments ambientals més utilitzats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Té una proposta d'activitats educatives per a les escoles perquè els infants aprenguin sobre el desenvolupament sostenible, el canvi climàtic, els valors de l'agricultura de proximitat amb l’hort ecològic, i la flora i fauna dels espais naturals que ens envolten com la Serralada de Marina i el Parc Fluvial del Besòs. A més, ofereix a l’alumnat l’oportunitat d’aprendre sobre mobilitat segura i sostenible.

 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Santa Coloma de Gramenet compta amb una nova promoció d’habitatge públic sostenible al barri de Fondo. L’edifici, desenvolupat per l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i amb l’assessorament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) en el marc del projecte europeu syn.ikia, compta amb 38 habitatges de lloguer assequible, dissenyats amb criteris d’energia positiva, és a dir, capaços de generar més energia de la que consumeixen.

Notícia

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, ha presentat la nova campanya municipal d'instal·lació de papereres de recollida selectiva a escoles i instituts. Se'n col·locaran un centenar als patis dels equipaments educatius per impulsar la classificació i separació dels residus de paper, plàstic i orgànics.

Notícia

En el marc de l'aposta municipal per una mobilitat més saludable i sostenible, han finalitzat les obres de construcció del tram del carril bici metropolità Bicivia 8, paral·lel al riu Besòs, des de la rotonda de la B-20 fins a la fàbrica Cacaolat.

Butlletí