Reconeixement pel reciclatge de paper a Barcelona, Reus, Lleida, El Prat, Terrassa i Mollet

Font: Pajaritas Azules i Ajuntaments

24/02/2020 - 10:30

35 ajuntaments d'arreu d'Espanya han rebut els reconeixement Pajaritas Azules 2020 per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per reciclar.

En el marc del seu projecte de promoció del reciclatge El Teu de paper és important, l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL) desenvolupa el programa Pajaritas Azules - El teu Paper 21 · Municipis, dirigit a entitats locals (municipis i agrupacions locals ) de més de 50.000 habitants i capitals de província.

Pajaritas Azules és un programa anual d'assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal en recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartró, enfocat a la millora contínua. ASPAPEL realitza un treball d'assessorament paral·lel a l'avaluació, acompanyant a l'entitat local en el seu procés de millora contínua. Per a això, l'avaluació anual de cada ajuntament o agrupació d'ajuntaments va acompanyada d'assessorament tècnic personalitzat amb recomanacions de millora, que permetrà a l'entitat local millorar els resultats en la següent edició de Pajaritas Blaus. El caràcter anual de l'avaluació i la possibilitat que ofereix l'eina informàtica dissenyada permet anar construint un històric de dades de l'entitat local a què aquesta accedeix amb contrasenya. D'aquesta manera, l'evolució de l'entitat pel que fa a la millora contínua de la gestió municipal de la recollida selectiva de paper i cartró queda registrada i es disposa d'un instrument de gran utilitat de cara a la planificació.

El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i el president de ASPAPEL, Jordi Mercader, van presidir l'acte de lliurament de premis celebrat a Valladolid. Després de la cerimònia de lliurament de premis, els assistents van visitar la fàbrica de paper reciclat i de packaging de DS Smith a Dueñas (Palència). 

El programa compleix amb la seva filosofia d'excel·lència i millora contínua: s'incrementa un 40% el nombre d'entitats locals que obtenen el màxim reconeixement (tres ocellets). Les trenta-cinc entitats locals premiades per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per reciclar donen servei a uns deu milions d'habitants.

Tres Pajaritas Azules (màxim reconeixement): Ajuntament de Barcelona, ​​Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Mollet de Vallès, Ajuntament del Prat de Llobregat, Ajuntament de Bilbao, Ajuntament de Burgos, Ajuntament de Cadis, Ajuntament de Ciutat Real, Ajuntament de Còrdova i SADECO , Ajuntament de Coslada, Ajuntament de Fuenlabrada, Ajuntament de Getafe i LYMA, Ajuntament de Gijón i EMULSA, Ajuntament de Granadilla d'Abona i SERMUGRAN, Ajuntament de Logronyo, Ajuntament de Segòvia, Ajuntament de Soria, Ajuntament de Valladolid, Ajuntament de Vitòria-Gasteiz , Consorci de Residus i Energia de Menorca, Consorci Agrupació Nº 1 Osca i GHRUSA, Consorci RSU Ciudad Real i RSU Medi Ambient, Diputació de Còrdova i EPREMASA, Mancomunitat de la Comarca de Pamplona, ​​Mancomunitat de Municipis de la Costa d'el Sol Occidental, Mancomunitat de Sant Marc.

Dos Pajaritas Azules: Ajuntament de Reus, Ajuntament de Terrassa i ECOEQUIP, Ajuntament de Dues Germanes, Ajuntament de Salamanca, Ajuntament de San Fernando, Ajuntament de Sevilla i LIPASAM.

Una Pajarita Azul: Ajuntament de Parla, Ajuntament de Rivas-Vaciamadrid i RIVAMADRID, Diputació de Màlaga i Consorci Provincial RSO Màlaga.

 

La recollida selectiva municipal de paper i cartró va créixer un 11% el 2018, multiplicant gairebé per sis l'increment del consum de paper i cartró. 

El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, va afirmar que el Govern treballa en els canvis normatius que facilitin el poder complir amb els objectius que ens marca la Unió Europea. Per a això, "anem a posar en marxa una Estratègia d'Economia Circular i un paquet normatiu en matèria de residus que implanti un model de gestió sostenible dels nostres recursos, que ajudi a minimitzar la generació de residus".

Per la seva banda, el president de ASPAPEL, Jordi Mercader, va posar en relleu que "Pajaritas Azules és un programa exigent, que contribueix a assolir els objectius de reciclatge i a avançar en el camí de l'economia circular. Una economia circular que es troba entre les trenta línies prioritàries d'actuació per lluitar contra el calentament global".

Ha posat èmfasi així mateix en la importància de la col·laboració: "com assenyala el Govern en aquesta declaració, aquest repte només es pot abordar amb eficàcia si la mitigació de l'canvi climàtic s'afronta com un objectiu socialment compartit".

Jordi Mercader també s'ha referit a "la delicada situació conjuntural de l'mercat de el paper per reciclar, a nivell europeu i global, després de la desaparició de l'mercat xinès, per la qual cosa és necessari realitzar ajustos en un model que ha funcionat amb excel·lència durant 30 anys. De manera que ara es fa més necessari que mai reforçar la col·laboració publicoprivada en el reciclatge de paper, per així mantenir el cicle virtuós de l'economia circular mentre la situació de mercat global s'equilibra ".
 
Finalment, el president de ASPAPEL, va destacar una sèrie de dades que il·lustren el bon funcionament de el sistema espanyol de recollida i reciclatge de paper. "La recollida selectiva municipal de paper i cartró -va assegurar- segueix creixent: un 11% en 2018, multiplicant gairebé per sis l'increment de l'consum de paper i cartró ". "I segons la nostra previsió -va afegir-, el 2019 s'hauran recollit selectivament a casa nostra quatre milions i mig de tones de paper i cartró usat, i reciclat cinc milions de tones. Donada la seva gran capacitat de reciclatge, la indústria paperera espanyola garanteix el reciclatge de tot el paper i el cartró que es reculli selectivament a casa nostra i que compleixi amb els estàndards europeus de qualitat ".

 

Reconeixements

A l'edició de Pajaritas Blaus 2020, l'elit està integrada per vint entitats locals que han obtingut el màxim reconeixement per la seva excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró amb tres Pajaritas Blaus, sis que han obtingut dos Corbatins Blaus i tres que han rebut un.

Per comunitats autònomes, Andalusia i Catalunya encapçalen la classificació amb vuit i sis entitats guardonades cadascuna, seguides de Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid amb cinc cadascuna i el País Basc amb tres. Completen la taula Castella-la Manxa amb dos i Principat d'Astúries, Aragó, Illes Canàries, La Rioja, Balears i Comunitat Foral de Navarra amb una cadascuna.

Andrea Orallo, directora de el programa Pajaritas Blaus de ASPAPEL, va agrair a les entitats locals la seva implicació i el seu esforç per assolir l'excel·lència a través de la millora contínua. Va destacar que, dels trenta-cinc ajuntaments i agrupacions d'ajuntaments premiats en aquesta edició, vint (el 74%) han obtingut tres Corbatins i gairebé una dotzena de municipis ha pujat de nivell. "Això parla clarament de la qualitat de la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró -va afirmar". Ha assenyalat que "en aquesta edició 2020, com a novetat, els municipis de programa han implementat un sistema de control de la qualitat de el paper i cartró recollits selectivament, el que ha estat requisit imprescindible per optar a algunes de les categories de Pajaritas. Un sistema de control que permetrà implantar millores, de manera que, per a l'edició 2021, s'introduiran com a requisits determinats nivells d'impropis per a la concessió d'una, dues o tres". "Sense qualitat -va afirmar- no hi ha circularitat. La qualitat de l'material recollit és essencial per al tancament de l'cercle. I necessitem una bona separació en origen per reduir el nivell d'impropis que dificulta el reciclatge final (plàstics, cordes ... i altres materials aliens a el paper i cartró que s'introdueixen en el contenidor blau) ".

L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, i la 1a tinenta d’Alcaldia, Mireia Dionisio, van recollir el reconeixement.  L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha afirmat que “gràcies a la col·laboració de tota la ciutadania, dels comerços i de les millores que s’han fet al servei, aquest any 2020 hem estat reconeguts amb la màxima distinció. Seguirem treballant en aquesta línia per fer de Mollet una ciutat més verda i sostenible cada dia”.

L’any 2019 es van recollir més de 1.371 tones de paper i cartró, 1000 de les quals corresponien a la recollida selectiva amb contenidors i més de 370, al servei de porta a porta de comerços. Això vol dir que cada ciutadà de Mollet ha separat més de 26 kg de paper i cartró a l’any. A més, les dades de 2019 suposen un increment de gairebé el 15% de recollida respecte l’any 2018.

Les campanyes de conscienciació, els nous contenidors de càrrega lateral i la millora de l’activitat econòmica han permès recuperar nivells semblants de recollida selectiva de 2010, abans de la crisi. A més, les dades indiquen que hi ha una reducció de la generació d’embalatges en l’activitat econòmica fruit de les polítiques de reducció de residus i les campanyes de conscienciació.


 

 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Reus ampliarà el contracte del servei de neteja viària i recollida de residus amb l’objectiu de guanyar en qualitat, eficiència i eficàcia

Notícia

L’ampliació de 4 a 10 centres educatius participants en el Projecte Olinet ha permès recollir 1.851 litres d’oli usat durant 2023. La xifra duplica de llarg els 733 litres aconseguits l’any anterior

Notícia

L’Ajuntament de Reus reactiva la campanya “Reus recicla bé” amb una carpa informativa itinerant i repartiment de bosses tricolor

Butlletí