Font: AMB.cat
Balanç de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els municipis metropolitans de la campanya de refugis climàtics 2024.
L’AMB va reunir-se el passat 20 de novembre amb els municipis metropolitans que formen part de la xarxa metropolitana de refugis climàtics XMRC, per tal de fer balanç de 4 anys de XMRC, analitzar el funcionament d’aquests espais durant l’estiu del 2024, identificar aspectes per corregir i proposar millores concretes de cara a la temporada 2025 i en relació amb l’horitzó 2027.
L’evolució de la XMRC ha estat contínua i amb èxit: el 2021, primer any del seu funcionament, comptava amb 20 refugis repartits en set municipis, i donava cobertura (existència d’un refugi a menys de 10 minuts de casa) al 17 % de la població metropolitana, exceptuant Barcelona. D’ençà del 2021, la XMRC s’ha ampliat any rere any, i actualment compta amb 186 refugis en 24 municipis, de manera que cobreix un 76 % de la població, la qual cosa equival, en termes absoluts, a 1.142.847 persones. En aquesta darrera temporada, la XMRC es compon de 33 parcs de gestió municipal, 20 parcs de la xarxa de parcs metropolitans, 115 equipaments públics i 18 piscines. El gran creixement de la XMRC és fruit de l’esforç i treball continu de l’equip de l’AMB, dels ajuntaments metropolitans i del suport tècnic de Barcelona Regional.
La cobertura de la XMRC és especialment important pel que fa a la població més vulnerable a la calor (un 16 % de la població metropolitana), determinada per l’estudi de l’índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC), publicat per l’AMB. Segons aquestes dades, fins a un 84 % de la població vulnerable disposa d’un refugi de la Xarxa a menys de 10 minuts de casa (estiu 2024).
Balanç de la temporada 2024
En l’avaluació de la temporada 2024, s’ha destacat la campanya d’informació a la ciutadania, que ha contribuït a augmentar el coneixement i l’ús d’aquests espais mitjançant 15 informadors al carrer, materials impresos distribuïts entre la ciutadania (14.000 cartells als portals i 46.000 fullets) i xerrades especialitzades ofertes per l’AMB (a través del programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat Compartim un Futur) i pel Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona.
Durant la trobada també s’ha destacat la col·laboració de la XMRC amb el projecte Time2Adapt, un programa europeu finançat pels fons FEDER, que busca mesures i proves pilot de caràcter temporal i innovador per adaptar les ciutats als efectes del canvi climàtic i a través del qual s’establiran sinergies i es generarà coneixement sobre solucions i millores per als refugis de la XMRC.
Finalment, s’ha fet una dinàmica de grups a partir d’una anàlisi DAFO, en què s’han identificat reptes i oportunitats de millora de la XMRC en l’horitzó 2027. Com a punts forts, destaquen el model de governança consolidat amb el grup motor, les sinergies i el treball compartit, així com la voluntat i consciència política.