Reutilització tèxtil gràcies a l'impost de turisme sostenible a les Balears

Font: CAIB

07/02/2021 - 08:00

L’Impost de turisme sostenible propicia la reutilització de 14.000 tones de roba a través d’una entitat que gestiona residus tèxtils.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han visitat, aquest dimarts, les instal·lacions d’ “Eines per inserció”, entitat que es dedica al reciclatge de roba i que ha rebut una subvenció de prop de 3.962,42 € provinent de la convocatòria d’impuls a l’economia social i circular, finançada amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

El projecte «Gestió sostenible del residu tèxtil generat per la indústria turística a les Illes Balears» ha permès a l’entitat recollir, durant el 2019, 1.220 kg de roba, 132 quilos més que l’any anterior. A més, també incrementà la reutilització de roba: si el 2018 aconseguí reutilitzar 32.300 peces (majoritàriament roba de llit i uniformes), el 2019 en foren 49.400, o, el que és el mateix, 14.000 tones. En els casos que no s’ha pogut reutilitzar, s’ha cercat la forma de reciclar-la, donant-li un nou ús.

Mir s’ha mostrat «satisfet de donar suport a un projecte que va en la línia d’esmenar una de les principals mancances que tenim en matèria de gestió de residus: el reciclatge del tèxtil». En aquest sentit, Sansó ha recordat que, segons l’»Anàlisi dels sistema de gestió dels residus municipals a les Illes Balears», el 79% dels residus tèxtils generats el 2019 a les Illes Balears s’enviaren a incinerar i només el 2% va anar a les plantes de preparació per a la reutilització.

El projecte d’Eines x inserció ha permès ampliar la recollida a municipis com Sa Pobla, Felanitx i Calvià. Per fer-ho, s’instal·laren contenidors a la via pública i als establiments amb els quals se subscrigueren acords, majoritàriament hotels i supermercats. Les feines també han consistit a preparar i enviar els residus tèxtils per a la seva reutilització i reciclatge a Roba Amiga, recepcionar el tèxtil recuperat per a la seva entrada i reutilització i entrega social a través de les botigues del projecte i de Càritas Mallorca.

La subvenció permeté contractar una persona en inserció per donar suport a l’increment de residu tèxtil recollit i els consumibles com les bosses de recollida, els EPI’s i la despesa corrent. A més, les empreses donaren suport al projecte incloent la gestió del residu tèxtil als seus plans estratègics de responsabilitat social. Tot això ha permès continuar amb el projecte Moda RE i crear sinergies per potenciar el model d’economia circular, social i solidària i establir aliances amb entitats de Menorca i Eivissa per a la implantació de projectes a tot el territori.

Les peces preparades per a la reutilització es poden adquirir a dues botigues pròpies de l’empresa i a les de Càritas.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia


 

El 4 de setembre, l'Espai Com Nou de la Mancomunitat Penedès-Garraf ubicat a Olèrdola obre les portes al públic oferint la reutilització dels productes en bon estat dipositats a les deixalleries.

Notícia

El servei, totalment gratuït, comptarà amb l’assessorament de persones expertes i té l’objectiu de generar un espai comunitari d’autoaprenentatge

Notícia

La Fundació Deixalles inaugura un espai d'autoreparació. La inauguració ha constat de tallers d'autoreparació tèxtil, de bicicletes i d'electrodomèstics, d'una visita guiada per les instal·lacions i d'un refrigeri amb actuació musical inclosa.

Butlletí