Rubí encara la recta final del procés participatiu sobre el Pla local de residus

13/03/2018 - 11:02

Aquesta és la primera vegada que el consistori utilitza la plataforma de participació Decidim, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona

Fins el 23 de març, els rubinencs i les rubinenques poden intervenir a la darrera fase del procés participatiu del Pla Local de Residus omplint un qüestionari a través de la plataforma Decidim. Aquest és el primer procés participatiu de la ciutat que s’articula mitjançant aquesta eina, que a Rubí s’ha anomenat Participa.Rubi.cat.

El Pla Local de Residus Municipals de Rubí 2018-2025 pretén fer un pas endavant en la prevenció i la gestió dels residus municipals. Al Pla es defineixen els objectius que es volen assolir com a ciutat l’any 2025, en la línia del que també marquen el PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya) i el PREVOC (Pla de Gestió dels Residus i Recursos del Vallès Occidental). Així, es vol potenciar la visió dels residus com a recursos; reduir la generació de residus a través de l’impuls de la prevenció i la reutilització; fomentar la transparència i la sostenibilitat econòmica en la gestió dels residus; millorar substancialment el percentatge de recollida selectiva el 2020; millorar els serveis de gestió de residus municipals; i cercar la participació activa i la corresponsabilitat entre la ciutadania, entitats i teixit comercial, a favor de la protecció del medi ambient, la reducció dels impactes associats a la gestió dels residus i a l’ús responsable dels recursos.

El Pla ha partit d’una diagnosi inicial, que ha permès conèixer el context i, a la vegada, posar en comú la informació del punt de partida: què s’ha realitzat en matèria de prevenció i de promoció de les recollides selectives en els darrers anys; l’evolució de la generació i de la recuperació dels residus municipals; els costos econòmics i ambientals; i els àmbits de generació d’aquests residus.

Però com que som cadascú dels ciutadans i ciutadanes els qui decidim els nivells d’implicació en la prevenció de la generació dels residus municipals i el nostre grau de participació en les recollides selectives, valia la pena dur a terme un procés participatiu sobre el tema”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez.

Així, s’ha buscat la implicació activa de la ciutadania en la definició i execució d’aquest Pla Local de Residus, gràcies a les aportacions de tots els agents involucrats en la generació dels residus municipals: ciutadania, xarxa comercial, centres escolars, teixit associatiu i administració.

Després d’una primera enquesta ciutadana ─amb la realització de 516 enquestes presencials a llars rubinenques─, de diferents tallers sectorials i enquestes sobre la gestió dels residus municipals a empreses i comerços de la ciutat, el procés participatiu culmina amb un qüestionari ciutadà.

Tots els rubinencs i rubinenques majors de 16 anys estan convidats a respondre aquest qüestionari vinculat al procés participatiu del Pla Local de Residus, que trobaran a l’adreça https://participa.rubi.cat. Prèviament, cal registrar-se al web Participa.Rubi.cat i estar inscrit al Registre de Participació Ciutadana. Entre d’altres, el qüestionari inclou preguntes relacionades amb la millora de la recollida selectiva i accions de generació de menys residus.

Promoció de la participació ciutadana
El Ple de l’Ajuntament de Rubí va acordar, a la sessió del 23 de febrer de 2017, utilitzar la plataforma Decidim.Barcelona, igual com també ho fan les ciutats de Terrassa, Sabadell, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat, Vilanova, Reus i Esparraguera, entre d’altres.

L’eina Decidim és un portal web desenvolupat amb codi obert i de producció i gestió pública que té per objectiu articular, estandaritzar, vehicular i comunicar els processos de participació que realitza un Ajuntament, oferint un servei d’infraestructura digital per a la democràcia participativa.

La plataforma ofereix:

  • Permetre i garantir una participació inclusiva, accessible, segura i que defensi la privacitat de les persones usuàries.
  • Estandaritzar els processos de participació, la seva estructura, difusió, anàlisi, avaluació i l’establiment d’indicadors de qualitat democràtica associats.
  • Facilitar el desenvolupament de processos i mecanismes de participació per part de la ciutadania.

Cada consistori personalitza l’eina i l’adapta a les seves necessitats. En el cas de la nostra ciutat, la plataforma s’ha anomenat Participa.Rubí.cat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El Consistori ofereix una gamma completa de paraments de taula reutilitzables adaptats a les dimensions de cada celebració

Notícia

La proposta ha inclòs activitats com La Gran Acció, La Trocalleria es mou als barris i diferents Ecotallers en clau de RE

Butlletí