Font: Ajuntament de Rubí
L’Ajuntament de Rubí obre l’Oficina de Drets Energètics per defensar l'accés de la ciutadania a una energia justa i sostenible i lluitar contra la pobresa energètica. El nou recurs promou l’ús eficient de l’energia i facilita a la ciutadania l’opció de produir-ne i consumir-ne de pròpia provinent de fonts renovables
La nova oficina està ubicada a la rambleta de Joan Miró, 7 (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)
L’Ajuntament de Rubí ha posat en marxa l’Oficina de Drets Energètics amb l’objectiu d’informar, assessorar i empoderar a tots els rubinencs i rubinenques pel que fa als seus drets energètics relatius a l’aigua, l’electricitat i el gas per tal de garantir-los l’accés a una energia assequible, segura i sostenible. Ja fa 10 anys que el Consistori ofereix aquests serveis. Ara, però, s’ha fet un salt qualitatiu a l’aglutinar els Serveis Socials i Rubí Brilla en un mateix espai per poder oferir un servei integral.
Amb la creació de la nova oficina es pretén, d’una banda, prevenir la pobresa energètica i ajudar aquelles persones que la pateixen i, de l’altra, promoure l'ús eficient de l'energia entre els rubinencs i les rubinenques i facilitar-los poder produir i consumir la seva pròpia energia de fonts renovables.
Segons l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, “la dependència energètica del gas i altres combustibles fòssils que hem d’importar d’altres països fa que siguem extremadament vulnerables a la fluctuació del preu de l’energia. Un preu de l’energia molt car, que moltes famílies no poden assumir”. Aquesta situació fa necessari que l’Ajuntament doti les persones d’eines per tal que consumeixin menys energia sense perdre confort, fet que les fa ser més eficients energèticament i, per tant, estalvien diners.
Una de prioritats del Govern local, recollida al Pla de mandat 2019-2023, és la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. Aquesta és, precisament, una de les línies d’actuació de l’Oficina de Drets Energètics, que ofereix a tot ciutadà i ciutadana en situació de pobresa energètica i/o risc d’exclusió residencial una atenció personalitzada a nivell d'informació i assessorament especialitzat, així com l'acompanyament social necessari per exercir els seus drets energètics. “Gràcies al fet de tenir una oficina, una finestreta única d’atenció, aconseguim que les persones que necessiten aquest assessorament tinguin una única interlocució amb l’administració, que està coordinada entre els diferents serveis implicats. I això suposa una atenció integral a la persona i a la família”, ha assegurat l’alcaldessa.
Paral·lelament, aquest recurs també s’adreça a aquells rubinencs i rubinenques que, tot i poder fer front a les despeses energètiques de la llar, volen ser més eficients i estalviar energia, emissions i diners. Com ha comentat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, “el públic de la nova oficina és tota la població de Rubí. Hi pot haver famílies que no poden fer front al seu rebut; famílies que volen autoconsumir o d’altres que simplement els falta informació, per exemple, sobre la TUR, la Tarifa d’últim recurs regulada del gas”.
L’actual situació d’emergència climàtica requereix reduir les emissions de CO2 en un 55% l’any 2030 per contenir els efectes del canvi climàtic. Això fa necessari que l’Ajuntament posi a disposició de la ciutadania diferents eines per ajudar-la a fer un consum més eficient i sostenible, fet que es traduirà en un estalvi d’emissions. “Estem en un moment en què el tema energètic està al centre del debat i això ens ha de permetre poder exercir el dret a consumir energia i tenir una vida digna i, a la vegada, volem assistir a la transició energètica. Rubí no és per casualitat la 5a ciutat de Catalunya amb potència fotovoltaica instal·lada ni la 6a amb número d’instal·lacions [...]. Això és, en bona mesura, per la feina que fem de promoció i per la fiscalitat verda que impulsem des del Govern local. Tot plegat és una de les portes que té la ciutadania per fer aquesta transició energètica justa”.
L’energia es considera un dret bàsic, però no només el fet de consumir-la, sinó també el de produir-la. És per això que l’Oficina de Drets Energètics està formada per un equip multidisciplinar, integrat per personal de Serveis Socials i de Rubí Brilla.
La regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo, s’ha felicitat per la posada en marxa de l’Oficina de Drets Energètics: “Avui presentem un projecte en el qual fa mesos que treballem [...]. Disposar a peu de carrer d’una oficina especialitzada en un dels temes que van bloquejar les taules de les treballadores socials durant una època és una millora per la ciutadania, però també per aquestes professionals, que ara disposen d’un circuit de treball completament coordinat per oferir una atenció de més qualitat”.
La nova oficina està ubicada a la rambleta de Joan Miró, 7. L’horari d’atenció és els dilluns, de 8.30 a 14 h i de 16 a 18.30 h; i de dimarts a dijous, de 8.30 a 14 h.