L’Ajuntament de Rubí ha adquirit un total de 470 nous contenidors accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i altres col·lectius, que substituiran contenidors antics. La tria del nou model s’ha fet de forma consensuada amb l'associació Rubí té rodes, que havia manifestat al Consistori la necessitat que aquests recipients per llençar-hi la brossa tinguin unes característiques determinades per a poder ser utilitzats més fàcilment per aquestes persones.
D’una banda, es renoven els contenidors de 23 ubicacions senceres situades a la zona nord del nucli urbà (entre el c. Lepant i la riera de Rubí) i les bateries de contenidors que l’entitat ha assenyalat que són utilitzades per persones amb mobilitat reduïda (Lepant, Joan Maragall – Bartrina, Bartrina, Marconi, Pilota Basca i Cadernera – Pelicà).
Durant la presentació dels nous contenidors, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha fet una petició als rubinencs i les rubinenques: “Demano a la ciutadania que faci un bon ús d’aquests contenidors. És molt important que siguem corresponsables en la gestió dels residus i que aboquem a cada contenidor la fracció que correspon”. Paral·lelament, l’alcaldessa també ha recordat que existeixen diversos serveis per fer una correcta gestió de la resta de residus que no es poden abocar en aquests contenidors, com ara el Telèfon Verd gratuït: “Tenir la ciutat neta i endreçada és responsabilitat de tothom: els serveis municipals treballen de valent per fer-ho possible, però si quan hem de llençar un matalàs el deixem al carrer i no avisem a l’Ajuntament, el personal de recollida no pot endevinar que allò s’ha de passar a retirar. Amb una trucada al Telèfon Verd solucionem aquesta qüestió i evitem aquesta imatge de deixadesa de la ciutat”.
I d’altra banda, també se substitueixen 300 contenidors d’orgànica de la ciutat: es canvien els contenidors actuals de 400 litres pel nou model de 2.000 litres, que compleix les especificacions d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.
Hi ha algunes zones del centre de la ciutat ─perquè no poden entrar camions grans de recollida de càrrega lateral per fer el buidatge dels contenidors─ i de les urbanitzacions ─perquè s’ha considerat necessari mantenir les tanques protectores dels contenidors davant dels senglars fins a la previsió futura d’implantació de la recollida porta a porta─ que continuaran tenint els contenidors d’orgànica de 400 litres.
Segons el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, “els nous models per a la brossa orgànica tenen 5 vegades més capacitat que els anteriors i han de permetre un millor i major ús d’aquesta fracció”. Segons el regidor, a la ciutat es recullen unes 3.000 tones d’orgànica, tot i que la xifra hauria de ser el triple. “Per tant, hi ha unes 6.000 tones que s’estan llençant al contenidor de la resta. Això provoca una fracció bruta, que va al Centre de Tractament de Residus del Vallès, i una no recuperació de matèria orgànica”. Aquesta fracció va a parar a la planta de tractament de Can Barba, on es genera biometà, un gas que s’aprofita com a energia, així com compost.
Medrano també ha incidit en la necessitat de reduir la presència d’impropis de l’orgànica (allò que no és orgànica però que s’aboca en aquest contenidor). “El que paga la ciutat per la gestió de l’orgànica va en funció d’aquests impropis. A més presència d’impropis, més costa cada tona”, ha assenyalat. En aquest sentit, la nova Ordenança de gestió de residus obliga a que la bossa utilitzada per llençar l’orgànica al contenidor marró sigui compostable.
Aquests contenidors, a més, estan preparats per un possible futur canvi de model basat en el tancament amb identificació, que busca la corresponsabilitat ciutadana.
Accessibilitat universal
Els nous contenidors compleixen la norma UNE 170001 de sistemes de gestió de l’accessibilitat i estan validats per Ilunion – Fundació ONCE─; incorporen un pedal i una maneta d’accionament d’obertura del contenidor, amb comoditat ergonòmica; i també disposen d’una maneta addicional per facilitar l’equilibri de les persones en l’operació d’aportació dels residus accionant el pedal.
Quan va ser el moment d’escollir els nous contenidors, l’Ajuntament va convidar l’associació Rubí té rodes per conèixer l’opinió dels seus membres i, així, poder triar el model més idoni.
“És molt diferent obrir un contenidor quan estàs dret que fer-ho des d’una cadira, perquè requereix més esforç”, ha assegurat Juana Rodríguez Pérez, representant de Rubí té rodes. La membre de l’entitat ha explicat que és vital que la distància que hi ha entre la vorera i el contenidor sempre sigui la mateixa, “perquè sinó no hi arribem i ens costa llençar la bossa d’escombraries, el cartró o el que sigui. I és clar, amb la cadira no podem baixar de la vorera. Aleshores ens quedem sense poder llençar la brossa o hem de demanar ajuda”.
Per facilitar el fet de dipositar les escombraries correctament als contenidors a aquest i altres col·lectius que presenten dificultats d’ús d’aquests elements, l’ordre d’ubicació de cada fracció és sempre el mateix i, a més, s’establiran unes guies de situació dels contenidors en relació a la vorera per tal que sempre estiguin alineats. En aquest sentit, Rodríguez Pérez ha fet una bona valoració d’aquesta iniciativa: “Fins ara tenia molts problemes per llençar les escombraries. Si tinc les eines per fer-ho, sempre faré les coses com s’han de fer”.
La inversió global és d’uns 500.000 euros, que passen a ser amortitzats a 10 anys a través de l’empresa explotadora del Servei de recollida de residus.