Font: Ajuntament de Sabadell
Sabadell comptarà amb 7 fonts addicionals d’hidratació dins l’Operació Calor que se sumaran a les més de 200 fonts públiques amb què compta la ciutat
Davant la calor que ja s’està deixant notar al conjunt del territori i l’activació de la Prealerta del Document Únic de Protecció Civil (DUPROCIM) de Sabadell, els diferents serveis municipals estan treballant, en col·laboració amb altres organismes, per contribuir a fer front a les altes temperatures. Dins del conjunt de mesures, agrupades sota el paraigua d’Operació Calor, l’Ajuntament ha acordat amb Aigües Sabadell la instal·lació de 7 fonts d’hidratació suplementàries a diferents punts, que se sumaran a les més de 200 fonts públiques amb què compta la ciutat. També estan funcionant a ple rendiment les piscines municipals, s’estan prenent mesures per als casals d’estiu i la ciutat compta amb una xarxa de refugis climàtics. Paral·lelament, s’estan coordinant accions per protegir el conjunt de treballadores i treballadors públics, sobretot els que desenvolupen la seva tasca al carrer.
De les 7 fonts, sis tindran dos sortidors d’aigua i una en tindrà quatre. Quatre fonts estaran a l’Avinguda Matadepera amb Passeig de Sant Bernat, Avinguda de Francesc Macià (Parc de Catalunya), plaça del Dr. Robert i Mercat Central, mentre que les altres tres serien mòbils i es distribuirien segons necessitats. Alhora, aquesta setmana estarà disponible un mapa amb la geolocalització de totes les fonts de boca existents a la ciutat, que permetrà als veïns i veïnes localitzar el punt d’hidratació més pròxim.
Pel que fa a les piscines, La Bassa està en ple funcionament com també el conjunt de piscines municipals: Can Marcet, Sabadell Sud, Olímpia i Parc del Nord. Val a dir que, amb l’objectiu d’afrontar la situació de sequera excepcional que es viu a Catalunya, l’Ajuntament ha adoptat les mesures necessàries per a la recuperació de l’aigua que contenen els vasos dels equipaments, amb tractament de filtratge i robots neteja piscines, contribuït al reciclatge i a l’estalvi d’aigua i garantint al mateix temps les òptimes condicions per al seu gaudi.
Refugis climàtics
Sabadell disposa de tota una xarxa de refugis climàtics --espais tant interiors com exteriors-- que ofereixen a la ciutadania i en concret a les persones més vulnerables, zones on recuperar-se del cansament i de la pressió tèrmica que les altes temperatures poden provocar. Són refugis climàtics centres cívics i biblioteques municipals, com també parcs i àrees verdes amb ombra, tot i que cal tenir en compte que es recomana quedar-se als interiors a les hores de major insolació. Aquestes àrees estan distribuïdes per tots els barris.
Amb relació a les biblioteques, els treballs per reparar el sistema de climatització de la Biblioteca Vapor Badia han finalitzat i els dies vinents es comprovarà el seu funcionament per poder tornar a obrir l’equipament. Mentre estigui tancada, es recorda a la ciutadania que pot accedir a la Biblioteca del Campus de la UAB, a Covadonga.
En relació amb els centres educatius, l’Ajuntament ha climatitzat cinc escoles bressol municipals. Les obres ja han acabat a les escoles Espronceda, Andreu Castells, Calvet d’Estrella i Can Llong i s’estan ultimant a Arraona. D’aquesta manera hi haurà 7 de les 11 escoles bressol climatitzades i es treballa en els projectes de les altres 4.
Paral·lelament, en col·laboració amb Aigües Sabadell, s’han adquirit 18 piscines de 500 litres per posar-les a disposició de les entitats que organitzen casals d’estiu.
També durant el mes de juliol, l’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell organitzen tallers lúdic-educatius gratuïts per als casals que impulsa Acció Social. Les activitats tenen lloc a l’Aula de l’Aigua, a la seu d’Aigües Sabadell, on els infants poden gaudir de jocs i activitats educatives en un espai climatitzat que, alhora, els protegeix del sol i les altes temperatures. Tots els participants, d’entre els 3 i els 14 anys, rebran una ampolla d’aigua reutilitzable per incidir en la importància de mantenir-se ben hidratat en tot moment.
Protecció als col·lectius professionals
Pel que fa al personal municipal, s’han treballat tot un conjunt d’instruccions i protocol en cas de temperatures extremes per protegir el conjunt de treballadores i treballadors públics, amb especial atenció a aquelles persones que donen servei al carrer. Tot plegat en contacte i coordinació amb les empreses concessionàries i responsables d’obres públiques.
Dins aquestes mesures, s’identifiquen els llocs de treball especialment sensibles i es donen unes indicacions en funció de la temperatura esperada cada dia i el nivell de risc de calor. En aquest sentit, segons el nivell de risc, caldrà preveure una tipologia de feines i mesures que evitin l’exposició prolongada al sol directe, tant pel que fa a roba o equipament com de previsió d’espais de descans a l’ombra o climatitzats i d’hidratació.
Suport a les persones vulnerables
L’Ajuntament disposa d’un cens de persones fràgils, de manera conjunta amb el personal sanitari, per poder garantir l’actuació en cas que sigui necessari. Els grups que es consideren especialment vulnerables als efectes de la calor són:
- La gent gran, especialment majors de 75 anys, que visquin soles i no tinguin cap tipus de suport.
- Persones amb discapacitats físiques o psíquiques, amb la mobilitat i l’autocura limitada.
- Nadons, especialment de famílies en situació d’especial vulnerabilitat.
- Persones amb malalties cròniques: cardiorespiratòries, diabetis, hipertensió arterial, malalties renals, Parkinson, Alzheimer o obesitat entre d’altres.
- Persones que reben medicaments diürètics o medicaments que actuen sobre el sistema nerviós central.
- Treballadors exposats a ambients calorosos.
- Les persones que viuen soles amb perfil de sense sostre.
Les accions, en cas d’activació de l’alerta per onada de calor, es concretaran en el seguiment telefònic i/o presencial, l’aportació d’informació de prevenció i de recomanacions destinades a l’autocura, així com la provisió d’elements de suport que siguin necessaris (aigua, fruita, etc.). Aquestes accions es desenvoluparan en coordinació amb la Creu Roja Sabadell, el servei municipal de Teleassistència i el Servei d’Atenció Domiciliària.