Sabadell inverteix 4,3 milions d’euros per a la millora de la xarxa d’abastament d’aigua

Font: Ajuntament de Sabadell

27/07/2024 - 17:45

La distribució d’aigua regenerada a Sabadell creix més del doble en els primers sis mesos de l’any.

La companyia Aigües de Sabadell (CASSA) invertirà aquest any 4,3 milions d’euros per a la millora de la xarxa d’abastament d’aigua. La major inversió feta mai destinada al manteniment de la xarxa, que té per objectiu augmentar el rendiment de les infraestructures hídriques davant els episodis de sequera. El projecte preveu més d’una vintena d’actuacions, algunes de les quals ja han començat,  entre les que destaquen les obres per canalitzar i potabilitzar aigües del subsol i les actuacions per substituir antigues canonades.

El pla d’inversions està destinat a millorar la xarxa d’abastament la qual cosa tindrà una incidència directa sobre el servei. Una de les obres de major envergadura són els treballs que es fan en el marc del projecte Sabadell Aigua Circular, impulsat per l’Ajuntament i Aigües Sabadell i que té com a objectiu recuperar fins a 1 hm³ d’aigua freàtica anual el 2025.

Aquestes obres ja estan en marxa per tal de canalitzar les aigües freàtiques dels pous del Ripoll i del Parc Catalunya fins a la futura planta potabilitzadora que s’instal·larà al dipòsit de Serra d’en Camaró. Fins ara, les aigües procedents del subsol es feien servir bàsicament per al reg, el llac del Parc Catalunya o directament no s’utilitzaven. Amb les noves actuacions, es podrà estendre el seu ús i al mateix temps potabilitzar part d’aquestes aigües, fet que permetrà a la ciutat guanyar resiliència hídrica, avançar en l’autoabastiment i reduir la dependència en la compra d’aigua potable. Amb tot, i més enllà de donar resposta a l’actual context de sequera, Sabadell avança en la seva adaptació al canvi climàtic.

A més, cada any se substitueixen canonades antigues de la xarxa de subministrament per altres noves amb l’objectiu de prevenir les fuites. El pla preveu la renovació d’escomeses així com del parc de comptadors.

Entre altres millores figura la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta del dipòsit de Can Llong per poder alimentar els sistemes que regulen la instal·lació.

 

 

Aigües regenerades

Per altra banda, l'Ajuntament de Sabadell ha informat que durant els primers sis mesos de l’any Aigües Sabadell ha subministrat 41.946 m³ d’aigua regenerada, més del doble que al mateix període de 2023 -un 136% més-, un volum d’aigua equivalent a 17 piscines olímpiques o al consum d’aigua potable de 1.200 sabadellencs i sabadellenques en tot un any. Cal recordar que ja el 2023 la ciutat va arribar al seu màxim històric de distribució d’aigua regenerada: 51.380 m³.

L’augment de l’aigua regenerada durant el primer semestre ha estat possible gràcies al creixement d’usos a conseqüència de la sequera i les restriccions vigents a l’aigua potable. A Sabadell, la distribució es porta a terme a través de la xarxa del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec i també dels dispensadors situats a les portes de la planta Sabadell Riu Sec: l’habitual, obert a tots els usuaris, i l’exclusiu per als serveis municipals de l’Ajuntament de Sabadell, que s’ha estrenat recentment.

La regenerada esdevé clau per reduir els efectes de l'estrès hídric i garantir la resiliència de la ciutat, més encara en períodes de sequera com l’actual.

Precisament l’aigua regenerada servida als dispensadors entre els mesos de gener a juny ja supera el volum total servit durant tot l’any 2023, arribant als 16.746 m³. Habitualment, els serveis municipals de Sabadell eren els principals usuaris del dispensador (per exemple, per omplir els camions que s’encarreguen de la neteja viària), a més d’altres clients privats dels sectors agrícola i industrial. Amb la sequera i les restriccions associades, Sabadell s’ha convertit en estratègica, també, per als municipis del seu entorn, atès que la planta de Sabadell Riu Sec és el punt de subministrament d’aigua regenerada per a les seves necessitats municipals, com ara el reg d’arbrat, actuacions al clavegueram o la neteja de vials, entre d’altres.

A de 30 juny de 2024 els usuaris autoritzats per fer servir els dispensadors d’aigua regenerada han crescut un 64% respecte al mes de juny de 2023.

 

Sabadell Aigua Circular: objectiu de regenerar el 10% de l’aigua que la ciutat consumeix en un any

Sabadell és, des de l’any 2011, referent català en regeneració de l’aigua, en convertir-se en la primera ciutat en obtenir una concessió a Catalunya per subministrar aigua regenerada per a cisternes sanitàries del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec. Una ciutat pionera, també, en disposar d’un pla director d’aigua regenerada i en adaptar el reglament municipal a aquest nou recurs.

Ara, l’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell estan fent un pas més en aquest àmbit, en el marc del projecte de col·laboració publicoprivada Biotop i l’acció ‘Sabadell Aigua Circular’: l’objectiu és distribuir l’equivalent al 10% del consum d’aigua de la ciutat en tot un any.

En aquest sentit, l’Ajuntament i Aigües Sabadell estan executant les obres per fer créixer la xarxa d’aigua regenerada a altres punts de la ciutat. De fet, la conducció d’aigua regenerada des de la planta Sabadell Riu Sec fins al barri de Can Gambús ja està pràcticament finalitzada. L’actuació, que suposa una inversió d’1,2 milions d’euros, compta amb una subvenció d’1 milió d’euros de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). A Can Gambús, l’aigua regenerada es podria destinar al reg de zones verdes, tant públiques com privades, i també a la descàrrega de cisternes dels lavabos. A més d’aquesta actuació, ja s'estudien creixements futurs de la xarxa d’aigua regenerada a punts estratègics de la ciutat, en el marc del projecte Biotop. A mitjà termini, i gràcies al creixement previst de la xarxa, el consum estimat d’aigua regenerada a Sabadell serà de 200.000 m³/any.

 

Sabadell, capital de l’aigua regenerada al Vallès 

Però els plans amb l’aigua regenerada van més enllà de la pròpia ciutat. La planta de Sabadell Riu Sec genera un efluent de sortida d’aigua de màxima qualitat i en un volum tan important (7 hm³/any) que permetrà, també, exportar el recurs als municipis colindants, a més de mantenir el cabal ecològic del riu. De fet, actualment es treballa en el disseny d’una nova xarxa supramunicipal d’aigua regenerada, procedent de Sabadell Riu Sec, que permetrà fer arribar el recurs a Cerdanyola i Sant Cugat. La distribució estimada d’aigua regenerada a través de la xarxa supramunicipal del Vallès podria arribar als 800.000 m³/any.

Potenciar l’aigua regenerada permet estalviar aigua potable, destinant el recurs a usos que no requereixen aigua de boca, com ara la descàrrega de cisternes, el reg de zones verdes, la neteja de carrers o fins i tot processos industrials, un aspecte crucial en l’actual context de sequera. De fet, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el canvi climàtic provocarà una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català el 2050. Davant d’aquesta situació, la reutilització de l’aigua regenerada permet garantir la disponibilitat i qualitat dels recursos hídrics i mitigar, també, l’impacte dels períodes de sequera com l’actual. L’aigua regenerada és la solució més sostenible davant l’emergència climàtica i la ciutat de Sabadell compta amb l’avantatge de tenir una destacable experiència en aquest àmbit per créixer en regeneració i guanyar resiliència hídrica.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Comencen les obres per canalitzar i potabilitzar aigües del subsòl i que Sabadell avanci en la seva adaptació al canvi climàtic.

Notícia

Sabadell distribuirà aigua regenerada i freàtica equivalent al 20% de l’aigua que la ciutat consumeix en un any.

Notícia

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Sabadell aprova inicialment un projecte de millora de la qualitat de l’aigua.

Butlletí