Sant Cugat del Vallès comença a tramitar multes per excés de consum d'aigua

Font: Cugat.cat

05/02/2024 - 09:30

Les sancions, que resoldrà l'AMB, van dels 750 euros per infraccions lleus als 3.000 per molt greus.

Coincidint amb l'entrada en fase 1 de l'emergència per sequera, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha afirmat que ha començat a tramitar sancions als usuaris que han consumit per sobre del topall màxim. El consistori ha remarcat que les sancions tramitades es traslladaran a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que és qui té la potestat sancionadora. Les multes poden anar dels 750 euros per infraccions lleus, de 751 a 1.500 euros per a les greus, i de 1.501 euros a 3.000 per a molts greus.

Durant tots els mesos de l'episodi de sequera mai no s'havien tramitat multes perquè l'Ajuntament, com en altres municipis, no tenia clar la base jurídica com que no es disposa de capacitat sancionadora. Després de fer consultes, la tinenta d'alcaldia de Canvi Climàtic, Cristina Paraira, ha explicat que l'executiu local s'empararà al Reglament del servei metropolità del cicle integral de l'aigua per després traspassar a l'AMB la resolució dels expedients. De moment, l'Ajuntament només ha tramitat una multa.
 

Crida a l'autoregulació

Amb multes de 750 a 3.000 euros, la ciutadania serà més responsable? També hi influirà l'eventual increment del rebut de l'aigua? Paraira confia que la gravetat de la situació faci reflexionar els santcugatencs perquè "no hi ha aigua". Els emplaça a mirar el rebut on es reflecteix la mitjana del consum en litres per llar i dia i fer la divisió pel nombre d'habitants de la llar. També es pot comprovar si sobrepassem els 206 litres per habitant i dia amb la calculadora desenvolupada per Sorea, subministradora d'aigua.

 

Sant Cugat fa els deures

Durant el 2023 Sant Cugat ha aconseguit reduir un 13,8% el consum total d'aigua, passant dels 6.766.725 metres cúbics (2022) als 5.834.533. Segons dades de l'Ajuntament, bona part d'aquest estalvi ha anat a càrrec de la gestió municipal, que constitueix el 2,5% del consum de la ciutat.

L'Ajuntament, que ha reduït el reg de les zones verdes i els camps esportius municipals, ha baixat un 61,5%, passant dels 386.550 metres cúbics (2022) als 148.733 (2023). Aquest estalvi generat (237.817 metres cúbics) representa el 25,5% de l'aconseguit al conjunt del municipi. No obstant això, a Sant Cugat el consum més gran d'aigua es produeix en l'àmbit domèstic (70,2% del total) mentre que el sector industrial i comercial representa el 24,3%.

Sobre els grans consumidors, els que gasten més de 5.000 metres cúbics l'any, l'Ajuntament ha dit que el 75% han presentat els plans de cicle de gestió de l'aigua. També s'ha felicitat pel fet que molts d'ells s'han sumat al projecte d'aigües regenerades que està tramitant l'AMB i que voldria ser d'aplicació al principi de 2026.

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’aigua prové de la depuradora de Sabadell i arriba al municipi en camions cisterna. Properament s’espera poder fer ús també de l’aigua de la depuradora del Prat de Llobregat

Notícia

La sessió informativa celebrada a la Casa de la Vila de l'Ajuntament de Montcada i Reixac va servir per explicar les mesures que s’han aplicat per estalviar aigua als equipaments i edificis municipals. La previsió és reduir-ne el consum en un 50%, tot i que el percentatge que gasta el consistori només suposa el 4% del total.

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Butlletí