Santa Eulàlia de Ronçana recupera la recollida selectiva porta a porta

03/02/2019 - 08:29

La primera setmana del recuperat servei a Santa Eulàlia de Ronçana ja es va arriba ra un 73,3% de recollida selectiva.

Santa Eulàlia de Ronçana va posar en funcionament el passat novembre el sistema de recollida selectiva d’escombraries porta a porta. Aquesta serà la segona vegada que el poble faci ús d’aquest servei, tenint en compte que aquest va ser el model utilitzat des de l’any 2006 fins al 2012. Aquest vegada, però, el porta a porta comptarà amb l’última tecnologia gràcies als xips que duran incorporats els cubells, que permetran fer un seguiment exhaustiu del servei per notificar possibles incidències i /o males praxis.

Cal recordar que totes les llars i activitats econòmiques del municipi tenen el mateix calendari a l’hora de treure els cubells, que és entre les 20 i les 21 h. Cada fracció s’ha de treure amb el seu corresponent cubell a la porta de cada casa segons el dia de recollida de la fracció. Al cubell de color marró s’hi ha de dipositar la fracció orgànica dins de la bossa compostable. Al cubell de color vermell s’hi ha de dipositar el paper, el cartró, la resta, el vidre i els envasos. En el cas d’avui dijous, la recollida serà d’orgànica i d’envasos. Si voleu veure el calendari del porta a porta de forma completa podeu visualitzar les fotografies adjuntes a aquesta pantalla.

Inauguració del porta a porta

Abans d'iniciar el nou servei va tenir lloc la presentació oficial del porta a porta a la plaça de l’Ajuntament, on s’hi van poder veure els dos camions que fan la recollida. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Santa Eulàlia, Francesc Bonet, el president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, Joan Daví, i el Director de planificació estratègica de l’agència de residus de Catalunya, Francesc Giró.

Bonet va explicar que el porta a porta “no s’hauria d’haver retirat mai” i que el canvi de model venia avalat pel suport d’un 78% dels votants al procés participatiu. “Vull donar les gràcies als nois, noies i personal d’APINDEP, que ens han ajudat a fer el muntatge i el repartiment dels kits”, va afegir.

Per la seva banda, Daví va defensar que el porta a porta era el model on els veïns dels pobles més s’implicaven, i es va felicitar pel fet que “10 pobles de la comarca ja utilitzin aquest sistema”. Daví va destacar els casos de poblacions com Martorelles, amb un 83% de recollida selectiva, o Sant Esteve de Palautordera, on arriba fins a un 87%. Per últim, Giró va defensar el model del porta a porta com a “necessitat i projecte”.

Aquest any 2018 ja seran 200 els municipis de tota Catalunya que fan ús d’aquest model, on s’assegura entre el 70 i el 80% de la recollida selectiva”. Francesc Giró (ARC)

Com a balanç de la primera serve, el regidor de Medi Ambient, Jordi Orriols, va fer-ne una valoració molt positiva en el Ple de l'Ajuntament, tot i haver hagut de solucionar problemes durant la posada en marxa. Orriols va explicar que durant la setmana del 19 al 25 de novembre s’havia aconseguit arribar fins a un 73,3% de recollida selectiva en pes, mentre que en el mateix període de l’any passat, amb els contenidors, s’havia fixat en un 38%.

Orriols va comentar els diferents problemes que s’havien anat trobant des de la posada en marxa del porta a porta, fent incís en la dificultat que es trobaven els camions en algunes de les rutes, que la recollida en horari diürn havia generat inconvenients o que era necessari no obrir al públic les zones d’emergència, exclusives per a disseminats, segones residències i casos excepcionals. “Tot i que fan baixar les dades de recollida selectiva, aquestes àrees d’emergència hi han de ser”, va puntualitzar el regidor Orriols. Per altra banda, els grups de l’oposició van denunciar la manca d’informació sobre el porta a porta de cara als ciutadans i ciutadanes del poble.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Sant Feliu de Codines serà més estricte amb el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Això és el que és desprèn de la xerrada que aquest dilluns ha organitzat el Consistori, que ha comptat amb la presènica de l'Agència de Residus de Catalunya, i el Consorci de Residus del Vallès Oriental

Article

Abans de la implantació del sistema Porta a Porta, el percentatge de recollida selectiva de residus era del 45 %.

Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Butlletí