Santa Perpètua, Castellbisbal, Rubí i Torelló promouen la mobilitat elèctrica compartida

Fonts: Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i de Castellbisbal

07/12/2019 - 09:00

El vehicle compartit a Santa Perpètua de Mogoda ha recorregut 11.000 km i ha donat servei a 64 persones i el servei de lloguer de cotxe elèctric compartit a Castellbisbal ja té més d’una vintena de persones usuàries. 

Crear sinergies entre municipis, compartir experiències i promoure entre la ciutadania i les administracions públiques la mobilitat elèctrica compartida han estat els objectius de la trobada que van mantenir divendres 29 de novembre personal tècnic dels ajuntaments de Santa Perpètua de Mogoda, Castellbisbal, Rubí i del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, en representació de Torelló, i la cooperativa Som Mobilitat, convocats per l’Ajuntament de Santa Perpètua. La reunió va tenir lloc a l’edifici del Centre de Recursos del Vehicle Elèctric del municipi (CREVE) entre cinc dels sis municipis que duen a terme a l’actualitat projectes de mobilitat elèctrica compartida amb la cooperativa.

Després d’aquesta primera trobada i de realitzar una posada en comú dels diferents projectes municipals, els participants van acordar mantenir el contacte i s’han emplaçat a convocar una segona trobada en els propers mesos amb l’objectiu també d’estendre a altres municipis aquestes experiència i fer difusió de les oportunitats, expectatives i avantatges que genera la mobilitat elèctrica compartida.

La regidora perpetuenca de Mobilitat i Transport, Neus Garcia, va donar la benvinguda a la jornada i va destacar l’aposta municipal per aquest tipus de mobilitat, que esdevé ja el present.

El responsable del Servei de Carsharing de Som Mobilitat, Eddy Roca, va recordar que aquestes iniciatives dels municipis que estan en fase embrionària, en deu anys es veuran com a pioneres i va lamentar que, a banda d’alguns ajuntaments com els presents i la cooperativa, no s’està treballant i potenciant el model de mobilitat elèctrica compartida. “Estem sols i cal fer molta pedagogia”, va assenyalar. Roca va presentar als assistents la Guia del Vehicle Elèctric Compartit, una publicació que recull aquells dubtes i preocupacions que poden sorgir en les persones usuàries abans d’utilitzar el servei i un reflex de la divulgació que cal realitzar per donar a conèixer aquest model, segons va explicar perquè “encara hi ha molta desinformació sobre la mobilitat elèctrica compartida”.

El director de l’Àrea de Presidència i Serveis Generals de l’Ajuntament de Santa Perpètua, Eduard Jiménez, va fer balanç del primer any del programa al municipi i va valorar positivament les dades, de manera que el Consistori ha decidit ampliar el programa un any més. A Santa Perpètua, l’Ajuntament va adquirir 1.715 hores que estan a disposició de la ciutadania i de les persones que hi treballen en paquets de quinze hores d’ús gratuït de conducció d’un cotxe elèctric. En aquest primer any, el vehicle ha donat servei a 64 persones, s’han realitzat 289 reserves i 10.971,8 quilòmetres, amb un total de 1.275 hores. Com a altres dades destacades, Jiménez va informar que el 50% dels usos han tingut una durada menor a dues hores, que el 60% de les reserves s’han realitzat trajectes fins a 30 quilòmetres i va detallar que s’han estalviat 197,2 tones d’emissions de CO2. També va explicar que onze persones s’han fet sòcies de Som Mobilitat al municipi. El director va manifestar la necessitat de fer difusió entre la ciutadania per tal de donar a conèixer aquests programes i va insistir en la importància de crear sinergies i xarxa amb els altres municipis per tal d’estendre aquestes experiències a d’altres poblacions.

Per la seva part, la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Castellbisbal, Bibiana Catalán, va explicar que el vehicle conveniat amb Som Mobilitat s’ha centrat en donar servei a la plantilla del serveis tècnics territorials. El Consistori també va contractar un total de 1.715 hores de les quals s’han fet servir 636,09, per un total de 24 usuaris amb 178 reserves. Catalán va comentar que encara no han exhaurit la totalitat d’hores i va reconèixer que cal fer perdre la por a la ciutadania envers el vehicle elèctric. La tècnica va manifestar que el servei es mantindrà l’any vinent i que es preveu ampliar-lo a la ciutadania.

Els programes dels ajuntaments de Rubí i de Torelló són similars, segons van explicar els respectius tècnics i consisteixen en oferir vals de cinc hores a la ciutadania d’ambdós municipis, que es distribueixen entre els comerços de la localitat. En el cas de Rubí, va ser pioner al gener de 2018 quan va iniciar el programa, amb una borsa de 3.600 hores per un període de 3 anys, de les quals resten 1.900 per consumir, segons va explicar la tècnica de Mobilitat Sostenible del Servei Rubí Brilla, Clara Gaya.

A Rubí, durant aquest temps, el vehicle ha registrat un total de 484 lloguers i més de 30.000 quilòmetres amb 3.050 hores d’ús, de les quals 1.405 són provinents de vals i 1.645 de pagament a través dels socis de Som Mobilitat. 

Pel que fa a Torelló, el programa va començar el mes de maig de 2019 amb un total de 1.400 hores a disposició del personal tècnic municipal i de la ciutadania a través del cupons. En el primer trimestre, els resultats són molt positius amb una seixantena de persones que ja han fet ús del vehicle, segons va explicar el tècnic de Medi Ambient del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, Pere Rifà.

 

El vehicle compartit a Santa Perpètua de Mogoda ha recorregut 11.000 km i ha donat servei a 64 persones

Un total de 64 persones han fet ús activament del vehicle elèctric compartit de Som Mobilitat en el marc del programa de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda amb aquesta cooperativa sense ànim de lucre, que cedeix quinze hores de mobilitat elèctrica compartida a la ciutadania del municipi i a les persones que hi treballen. El projecte es va iniciar al novembre de 2018 i des d’aleshores i fins al mes de setembre passat, el vehicle ha recorregut 11.000 quilòmetres, segons ha informat la Regidoria de Desenvolupament Local. El Consistori perpetuenc s’ha mostrat satisfet amb aquesta iniciativa i ha anunciat que prorrogarà aquest projecte durant un any més.

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va presentar el 15 de nove­mbre aquest projecte de promoció de la mobilitat elèctrica compartida en col·laboració amb Som Mobilitat. Per desenvolupar-lo, el Consistori perpetuenc va adquirir una bossa de 1.715 hores a la cooperativa per repartir-les durant un any entre totes aquelles persones interessades en el projecte en paquets de 15 hores, per tal de poder provar l’experiència de conduir un Renault Zoe 100% elèctric en aquesta modalitat.

Durant aquest temps, s’han realitzat 289 reserves que han significat 1.275 hores i durant les quals s’han recorregut 10.971,8 quilòmetres. Com a mitjana, durant cada reserva ha comptat amb 244 minuts i s’han recorregut 38 quilòmetres. Els dies de la setmana amb més demanda del vehicle han estats els dimecres i els dissabtes, a primeres hores del matí i durant el migdia, segons ha informat Desenvolupament Local.

Amb aquest petit gest, també hem contribuït a reduir les emissions de CO2 amb un total de 197,2 tones menys que si haguéssim realitzat els mateixos desplaçaments amb vehicles de combustió”, ha destacat la Regidoria.

De les 64 persones que han participat al programa municipal en aquest període, onze s’han donat d’alta a Som Mobilitat i poden fer ús del vehicle de Santa Perpètua i dels altres disponibles de la cooperativa arreu de Catalunya.

L’Ajuntament de Santa Perpètua ha avançat que, donat els bons resultats obtinguts, el Consistori prorrogarà durant un any més aquesta experiència de mobilitat elèctrica compartida i adquirirà una nova bossa d’altres 1.715 hores. També ha assenyalat que el dia 29 de novembre se celebrarà una trobada al nostre municipi amb els altres cinc municipis que desenvolupen a l’actualitat aquesta experiència, que va ser pionera a Santa Perpètua.

Donar a conèixer la mobilitat elèctrica compartida, fomentar un model més optimitzat i solidari i reduir la contaminació i el volum de vehicles a Santa Perpètua són els objectius d’aquest projecte que fusiona els conceptes de mobilitat sostenible, a través del vehicle elèctric, i un ús optimitzat del vehicle, que és compartit.

Les persones interessades a participar al projecte, s’han d’inscriure al web de Som Mobilitat. Com a requisits indispensables, cal tenir la residència o treballar al municipi, tenir més de 25 anys i disposar de carnet de conduir de més de dos anys. Un cop revisades que totes les dades de la persona sol·licitant són correctes, Som Mobilitat envia una contrasenya per activar el vehicle des del telèfon mòbil personal a través d’una aplicació de la cooperativa, on els usuaris també podran reservar les hores del vehicle. Per a aquelles persones que no han provat mai la conducció d’un cotxe elèctric, Desenvolupament Local ofereix una breu sessió formativa prèvia.

 

El servei de lloguer de cotxe elèctric compartit a Castellbisbal ja té més d’una vintena de persones usuàries

Un total de 24 persones han fet ús del servei de lloguer de cotxe elèctric compartit que l’Ajuntament va posar en marxa ara fa un any. La meitat són treballadores de l’Ajuntament i la resta són sòcies de la cooperativa Som Mobilitat, grup al qual cal sumar la participació d’una empresa del municipi que també ha fet ús del cotxe elèctric compartit.

Durant aquest primer any de servei, s’han fet 155 reserves del vehicle, que ha estat en funcionament un total de 573,6 hores i ha recorregut 3.140 quilòmetres. Aquest ús representa una reducció aproximada de 376 quilos d’emissió de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera.

Pel que fa als usos, la majoria de les reserves, un 83 %, es concentren en la franja horària de 7.00 a 13.00 hores i tenen una durada mitjana de 193 minuts. En cada reserva, les persones usuàries han fet 25,95 quilòmetres de mitjana, cada cop que han usat el vehicle.

A disposició de particulars i entitats
Les persones i entitats que ho desitgin poden fer ús del servei de lloguer de cotxe elèctric compartit si es donen d’alta com a sòcies a la cooperativa Som Mobilitat,  que implica pagar una única quota de 10 euros. A partir d’aquí, ja es pot llogar el vehicle i triar alguna de les opcions de pagament que es promouen, com ara una quota mensual (50 euros), una quota diària o comprar hores per avançat.

Per llogar el cotxe elèctric cal accedir a una aplicació mòbil o al web de Som Mobilitat, des d’on es pot fer la reserva del dia i les hores a utilitzar. El vehicle, estacionat al pàrquing d’Els Costals (punt actual de recollida i de retorn), s'obre amb la mateixa aplicació mòbil i el preu inclou tots els serveis: aparcament, electricitat, assegurança (a tot risc), manteniment i neteja.

L’Ajuntament de Castellbisbal vol continuar promovent aquest servei i, durant l’any que ve, el potenciarà encara més entre la seva plantilla i la ciutadania. Per això, es preveu fer una campanya que permeti que totes les persones que ho desitgin puguin provar aquest nou sistema de mobilitat compartida i elèctrica.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Rubí informa que s'ha instal·lat més d’una vintena d’aparcabicicletes a l’exterior de diverses escoles i equipaments de la ciutat per promoure l’ús d’aquest vehicle, tot i que són d’ús exclusiu per a personal municipal. L’actuació s’emmarca en Pla director de la bicicleta, que vol promoure l'ús de la bici i el patinet elèctric enfront del cotxe.

Acte
20/11/2021 - 00:00
Arc de Triomf, Barcelona
Notícia

TMB contracta a Endesa X - Dominion la construcció dels carregadors utraràpids de l’H12 i la V15 i el manteniment de la infraestructura durant cinc anys per 4,6 milions d’euros

Butlletí