S'aprova al Congrés dels Diputats la "Ley de Residuos"

17/05/2022 - 16:40

La llei és la peça principal del paquet normatiu en matèria d'economia circular i residus.​

Aquesta nova llei dóna un paper protagonista a les mesures de prevenció a la política de residus, mitjançant la inclusió d'objectius concrets i quantificables com són la reducció del pes dels residus produïts d'un 13% el 2025 i d'un 15% el 2030 respecte als generats el 2010.

Tot i que en els darrers anys s'ha avançat en la gestió dels residus, Espanya segueix lluny de l'objectiu comunitari de reciclatge, el 50% el 2020, i encara més de les metes que s'han incorporat recentment: 55% el 2025, 60% a 2030 i 65% el 2035, i de l'objectiu d'abocament màxim del 10% el 2035.

 

Limitacions al plàstic d'un sol ús

Pel que fa als plàstics d'un sol ús, la Llei fa una aposta decidida per una sèrie de mesures diferents en funció de les possibilitats de substitució i les alternatives existents. Aquestes mesures van des de la reducció, la sensibilització, el marcatge i l'ecodisseny fins a l'ús d'instruments econòmics com la responsabilitat ampliada del productor, arribant fins i tot a la restricció per a determinats productes de plàstic com ara coberts, plats o palletes, entre d'altres.

Així, i en relació amb els objectius comunitaris de recollida separada d'ampolles de plàstic d'un sol ús, la llei preveu avaluar-ne el grau de compliment el 2023 i el 2027, de manera que, si no es compleixen els objectius fixats per a aquests anys, 70 % i 85% respectivament, caldrà implantar un sistema de dipòsit, devolució i tornada en el termini de dos anys, podent quedar afectats altres envasos a més de les ampolles de plàstic.

Més informació 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Terrassa ha iniciat una campanya informativa per sensibilitzar els establiments d'hostaleria, restauració i cafeteries sobre la importància de fer una correcta selecció dels residus en origen i contribuir, així, a augmentar els índexs de reciclatge en aquests establiments comercials.

Article

El diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, l'associació canetenca Thalassa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Canet de Mar, ha organitzat amb èxit una neteja submarina a la platja de Canet. D'entre totes les deixalles s'ha tret 25kg de plom, 60kg de ferro i 300kg de rebuig.  

Notícia

Aigües de Reus executa un seguit d’inversions que tenen com a objectiu la millora del procés de tractament de les aigües de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), en el marc d’un esforç per millorar el sistema de sanejament de la ciutat dut a terme els darrers anys.

Butlletí