22/06/2006 - 00:00
Dins el marc del projecte Life dirigit a identificar Àrees Importants pera les Aus marines a l'estat espanyol que està desenvolupant SEO/BirdLife, s'han marcat cinc Gavines Corses amb emissors via satèl·lit al delta de l'Ebre. Es tracta d'emissors que van amb energia solar, de 18 grams cadascun, subjectats al dors de les aus mitjançant un arnés. Els marcatges permetran estudiar els moviments d'aquestes gavines al llarg del seu cicle anual, amb atenció preferent a l'època de cria, amb la finalitat d'identificar les àrees de major rellevància per a l'espècie i, en concret, les seves principals zones d'alimentació.
Les dades també permetran obtenir informació sobre el comportament de les aus, els seus ritmes d'activitat, àrees de campeig durant la cria, selecció de l'hàbitat i amenaces més importants que pateix l'espècie.
Per a complementar i garantir la informació aportada pels satèl·lits, així com per a conèixer els moviments de les aus quan deixin de funcionar els emissors , els cinc exemplars estan marcats amb anelles que permeten la seva identificació individual al camp. Cada au porta una anella metàl'lica al tars de la pota dreta. A més, quatre d'elles porten una anella de color a la tíbia, bé sigui l'esquerra (blava, verda o taronja) o la dreta (blava). El cinquè exemplar porta una anella de PVC blanca com a distintiu, amb codi SM7 (dígits negres). Des de SEO/BirdLife agrairíem que se'ns comuniqués qualsevol avistament d'aquests individus, aportant a més tota la informació que es consideri rellevant (localitat, coordenades, comportament, etc.).
Tots els individus marcats pertanyen a la principal colònia de Gavina Corsa (Larus Adouinii), la del Delta de l'Ebre, que concentra més de dues terceres parts de la població reproductora mundial. Per a realitzar les captures dels adults reproductors participaren conjuntament SEO/BirdLife, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, i investigadors de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats IMEDEA (CSIC-UIB). A més, pròpiament per al marcatge, es va gaudir del recolzament de personal tècnic del Ministeri de Medi Ambient.
Acció en el marc del projecte Life
Les aus marines són el grup d'aus que han patit "la major disminució poblacional en els darrers anys. A Espanya comptem amb un total de 24 espècies nidificants. La majoria tenen als arxipèlags Canari i Balear els seus llocs de cria preferents. Coneixem la majoria d'aquests indrets, sabem dels problemes de conservació amb els que s'enfronten al nostre litoral, però quina relació guarden amb el mar?, on van a alimentar-se?, mostren preferències per unes zones marines?, amb quines amenaces s'enfronten al mar?".
Aquest projecte vol respondre a aquestes i d'altres preguntes, amb l'objectiu final d'identificar les àrees de major importància al mar per a la seva protecció. El resultat final serà un inventari de les Àrees Importants per a les Aus marines a Espanya com a base per a una aproximació objectiva i científica a la conservació de baldrigues, petrells, xatracs, gavines, etc. i inclourà una caracterització de cada IBA, cartografia, principals amenaces i proposta de mesures de conservació.
Font: SEO.
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto: gencat.cat. | 3.49 KB |