El centre permetrà tractar la part dels residus municipals que no es recull selectivament, allargant la vida útil de l’abocador i reduint al màxim els seus impactes. La planta de tractament de la matèria orgànica produirà compost d’aplicació agrícola, que implicarà la implantació definitiva de la recollida d’aquesta fracció a tota la comarca.
La instal·lació l’ha finançat íntegrament l’Agència de Residus de Catalunya amb un import d’uns 24 milions d’euros. L’ampliació del dipòsit controlat es troba en fase de licitació i properament es licitarà la construcció d’un conjunt d’instal·lacions d’educació ambiental, un centre de gestió de deixalleries comarcal i una planta de desballestament
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha inaugurat el centre de tractament de residus (CTR) municipals de Pedret i Marzà (Alt Empordà). Aquesta és una instal·lació estratègica per a la comarca que permetrà tractar la fracció resta –la que no es recull de forma selectiva– i que fins ara anava directament al dipòsit controlat, i la fracció orgànica (FORM), un cop sigui implantada a tota la comarca la recollida selectiva. D’aquesta manera, minvarà la quantitat de residus destinats a l’abocador i milloraran les condicions de la disposició. Sota el principi de l’aprofitament dels recursos, el CTR permetrà revaloritzar tot el material possible abans d’enterrar-lo, allargant la vida útil de l’abocador.
Per al tractament mecànic-biològic de la fracció resta s’ha construït una instal·lació amb una capacitat de tractament de fins a 60.000 tones anuals on s’estabilitzaran les restes de matèria orgànica del rebuig i es recuperaran materials valoritzables. El rebuig es premsarà abans d’expedir-lo cap al dipòsit.
Pel que fa a la fracció orgànica de recollida selectiva, es descompondrà en túnels de compostatge, se’n farà un pretractament mecànic primari per separar els impropis, i es farà madurar per compostatge aerobi en sitges ventilades, sota una nau coberta. Finalment s’obtindrà un compost de qualitat per a l’aplicació agrícola. La capacitat de tractament de la fracció orgànica és d’unes 10.000 tones l’any.
La instal·lació té un disseny flexible i podrà assumir escenaris futurs de capacitat sense necessitat de fer modificacions i noves inversions, preveient ael creixement progressiu de la recollida selectiva i el decreixement de la fracció resta.
El CTR és titularitat del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i ha estat finançat íntegrament per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, per un import d’uns 24 milions d’euros. La instal·lació permetrà servir uns 140.000 habitants, en una zona que rep els efectes de l’estacionalitat de la població fruit de l’impacte del turisme.
El futur del CTR
Fora del contracte de concessió per desenvolupar les instal·lacions del centre de tractament de la fracció resta i de la fracció orgànica, l’ARC finançarà, en el marc del conveni amb el Consell Comarcal, altres actuacions que integraran el futur conjunt d’instal·lacions ambientals del CTR de l’Alt Empordà:
L’ampliació del dipòsit controlat per a la disposició dels residus que no puguin ser valoritzats. El projecte es troba en fase de licitació per un pressupost de 3,68 milions d’euros. La previsió és que l’ampliació sigui efectiva d’aquí a un any. Es realitzarà en dues fases: la primera suposarà ampliar un total de 584.752 m3 i, la segona, 460.565 m3, que n’allargaran la vida útil en més de 17 anys.
El desenvolupament del projecte i construcció d’un centre administratiu i d’educació ambiental per a la comarca. Inclourà un edifici de coordinació i comunicació ambiental del Consell Comarcal, la instal·lació d’una deixalleria que funcionarà com a centre de gestió i coordinació de les deixalleries de la comarca, i una planta de desballestament de residus voluminosos i de preparació per a la seva valorització. El projecte es licitarà en pocs mesos, amb un pressupost previst de 4,1 milions d’euros, i hauria d’estar operatiu durant el 2019.