Font: Ajuntament del Vendrell, RTEV i Tarragona digital
Força participació i poques incidències en la primera nit de recollida de residus porta a porta al Vendrell.
Sant Vicenç de Calders, Torreblanca i el Nou Vendrell són els primers tres nuclis que han estrenat la recollida de residus porta a porta al Vendrell aquest diumenge 15 de novembre. El canvi en el sistema va ser anunciat a principis d'octubre per l'Ajuntament del Vendrell, després de constatar que el model de contenidors està ja «esgotat» i cal un cop de timó important per millorar les xifres de reciclatge al municipi, que segueixen sent molt baixes.
El canvi, que des del consistori van assegurar que era «irreversible», està pensat perquè es faci de manera «gradual», per generar el mínim de tensions amb els ciutadans i poder-los acompanyar en el procés. Per això, es van escollir tres nuclis petits per fer el primer pas i durant les últimes setmanes s'ha estat informant els veïns i les associacions sobre el funcionament del sistema.
Primera nit amb un resultat «exemplar»
Durant la primera nit d'implantació del nou sistema, la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament, Núria Rovira, ha celebrat «la implicació de tota la ciutadana» i ha afirmat que el resultat «ha estat exemplar: contenidors molt ben posats, fraccions molt ben recollides i separades, interès i dubtes de la ciutadania». Els veïns han tret les fraccions que pertocava abans de les 22.00 hores, amb els cubells facilitats pel mateix consistori.
Imatge de la campanya
Aquest sistema fixa uns dies concrets per treure al carrer cada fracció (orgànica, paper i cartó, rebuig, envasos), quedant-ne fora la fracció del vidre, que és l'única que es manté amb el model de contenidors perquè es considera que té un funcionament òptim. Durant el 2021 l'Ajuntament vol impulsar el canvi a tots els nuclis del municipi —un total de disset— sempre tenint en compte les característiques de cada zona per fer els ajustaments que siguin necessaris.
L’objectiu que s’ha marcat des de l’Ajuntament del Vendrell és doblar els residus que s’hi reciclen (avui dia es reciclen el 38% dels residus teòrics que es produeixen, però tan sols un 25% d’útils) i els objectius d’Europa i de Catalunya marquen com a mínim el 60% l’any 2030. D’altra banda, l’altre gran objectiu del canvi de model és aconseguir un entorn urbà més net i un municipi amb més qualitat de vida. La retirada dels contenidors permetrà guanyar espai públic i també reduir els abocaments incontrolats.
S’han dut a terme reunions informatives amb els veïnes i veïnes d’aquests nuclis, on s’han instal·lat també pancartes de la campanya. S'han enviat cartes informatives i trípics i s’han instal·larat punts informatius perquè els veïns i veïnes puguéssin resoldre dubtes. També s'ha creat la figura de l’agent d’acompanyament per fer el seguiment de la implantació i solventar incidències que es puguin produir. Uns dies abans de la posada en marxa del servei s'ha fet la distribució del material als 3 nuclis (cubell multifracció de 40l, cubell no airejat d’orgànica de 25l, cubell airejat d’orgànica de 10l i bosses compostables).