L’impost del turisme sostenible (ITS) finançarà el projecte per un import total de 740.072 €. El projecte inclou la creació d’una aplicació que orientarà els usuaris sobre els llocs on es pot fondejar
El Consell de Govern de les Illes Balears ha autoritzat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a executar el projecte «Atles submarí: cartografia de posidònia oceànica a les Illes Balears» per un import de 740.072,21 €, que seran aportats pels fons de l’impost del turisme sostenible (ITS). En aquest sentit, l’empresa Tragsatec serà l’encarregada de fer-lo realitat. El termini d’execució del projecte serà de dotze mesos.
Tot i que les Illes Balears són la comunitat autònoma que disposa d’una millor cartografia sobre la presència de posidònia a les aigües pròpies, actualment no existeix una base de dades homogènia ni contínua, tot i que, segons l’atles de les praderies de fanerògames espanyoles, la posidònia ocupa aproximadament 650 km2, gairebé la meitat del total que hi ha a l’Estat.
La confecció d’aquesta cartografia és més necessària que mai després que el Govern aprovàs el Decret 25/2018, sobre la conservació de la posidònia oceànica. D’aquesta manera, es posarà en mans de la ciutadania una eina que permeti complir la norma i planificar les activitats a la mar en funció de la distribució de les praderies i la seva regulació específica.
Aquest atles, però, també serà útil per a l’elaboració i l’avaluació de la possible afecció que les diferents activitats, plans o projectes (com, per exemple, emissaris o ports esportius, entre d’altres) puguin tenir sobre aquesta planta.
El projecte prendrà com a base la tasca feta, en aquest sentit, pel Ministeri de Medi Ambient, l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i el biòleg marí Manu San Félix. A banda de validar i completar la cartografia existent, es crearà una aplicació informàtica que permetrà als usuaris saber si es troben en zona de fondeig permès. En cas que no hi siguin, l’aplicació els orientarà cap a alternatives que els permetin complir la normativa, ja sigui en zones de boies com en fons d’arena propers.
L’import del projecte inclou, a més, la divulgació dels resultats. En aquest sentit, es preveu dur a terme almanco sis xerrades destinades al sector nàutic (tres a Mallorca, una a Menorca, una a Eivissa i una a Formentera). A més, s’elaborarà un vídeo sobre les aplicacions, que estarà disponible, de manera gratuïta, a través d’una web institucional. Finalment, s’imprimiran 30.000 exemplars d’un fullet explicatiu per a tota la ciutadania i 300 exemplars d’un cartell informatiu sobre les aplicacions i la normativa destinat exclusivament a professionals del sector.