S'inicia l'elaboració de la cartografia de la Posidònia oceànica a les Illes Balears

27/07/2019 - 08:25

L’impost del turisme sostenible (ITS) finançarà el projecte per un import total de 740.072 €. El projecte inclou la creació d’una aplicació que orientarà els usuaris sobre els llocs on es pot fondejar

El Consell de Govern de les Illes Balears ha autoritzat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a executar el projecte «Atles submarí: cartografia de posidònia oceànica a les Illes Balears» per un import de 740.072,21 €, que seran aportats pels fons de l’impost del turisme sostenible (ITS). En aquest sentit, l’empresa Tragsatec serà l’encarregada de fer-lo realitat. El termini d’execució del projecte serà de dotze mesos.

Tot i que les Illes Balears són la comunitat autònoma que disposa d’una millor cartografia sobre la presència de posidònia a les aigües pròpies, actualment no existeix una base de dades homogènia ni contínua, tot i que, segons l’atles de les praderies de fanerògames espanyoles, la posidònia ocupa aproximadament 650 km2, gairebé la meitat del total que hi ha a l’Estat.

La confecció d’aquesta cartografia és més necessària que mai després que el Govern aprovàs el Decret 25/2018, sobre la conservació de la posidònia oceànica. D’aquesta manera, es posarà en mans de la ciutadania una eina que permeti complir la norma i planificar les activitats a la mar en funció de la distribució de les praderies i la seva regulació específica.

Aquest atles, però, també serà útil per a l’elaboració i l’avaluació de la possible afecció que les diferents activitats, plans o projectes (com, per exemple, emissaris o ports esportius, entre d’altres) puguin tenir sobre aquesta planta.

El projecte prendrà com a base la tasca feta, en aquest sentit, pel Ministeri de Medi Ambient, l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i el biòleg marí Manu San Félix. A banda de validar i completar la cartografia existent, es crearà una aplicació informàtica que permetrà als usuaris saber si es troben en zona de fondeig permès. En cas que no hi siguin, l’aplicació els orientarà cap a alternatives que els permetin complir la normativa, ja sigui en zones de boies com en fons d’arena propers.

L’import del projecte inclou, a més, la divulgació dels resultats. En aquest sentit, es preveu dur a terme almanco sis xerrades destinades al sector nàutic (tres a Mallorca, una a Menorca, una a Eivissa i una a Formentera). A més, s’elaborarà un vídeo sobre les aplicacions, que estarà disponible, de manera gratuïta, a través d’una web institucional. Finalment, s’imprimiran 30.000 exemplars d’un fullet explicatiu per a tota la ciutadania i 300 exemplars d’un cartell informatiu sobre les aplicacions i la normativa destinat exclusivament a professionals del sector.



 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’objectiu és situar el medi marí, a partir de l’economia blava, en el marc central de la conservació i la recuperació i diversificació econòmica. Els governs de les Balears i del País Valencià han treballat ja de manera conjunta en la recuperació de les tortugues marines i són els únics governs que han impulsat normativa per a protegir la posidònia. En aquest context, doncs, es posarà en marxa el projecte singular.

Article
Un fondeig respectuós sobre els boscos submarins del mediterrani amb l'App FANCAT

Una App que permet saber on hi ha fanerògames marines mentre naveges pel litoral català per a un fondeig respectuós i ajudar a conservar els hàbitats i recursos marins.

Notícia

El projecte es basa en quatre eixos, que consisteixen en: el disseny, la realització i l'acompanyament dels diferents processos de participació pública previs a l'aprovació dels plans de gestió; el foment d'un Sistema de Custòdia Marina de Pitiüses; l’impuls del treball a través d’una Mesa de custòdia marina i la promoció de grups tècnics de treball específics per avançar en la implementació de les mesures d'àmbit marí dels plans de gestió Natura 2000 aprovats a les Pitiüses.

Butlletí