Tarragona enceta una campanya per reduir el percentatge d'impropis de les diferents fraccions de brossa

05/12/2019 - 10:00

"El que circula, torna" preveu quatre accions que consisteixen en una campanya amb educadors ambientals per fomentar la recollida selectiva; un espectacle familiar als centres cívics; i un projecte educatiu a les escoles que inclou un accèssit als premis Josep Vives Ciurana

L’Ajuntament de Tarragona enceta una campanya de recollida selectiva amb l’objectiu de millorar la separació a totes les fraccions i reduir els residus impropis de la recollida selectiva, sobretot dels envasos, de matèria orgànica i d’alguns contenidors de vidre.

Amb el nom El que circula torna es pretén que la ciutadania col·labori amb aquest retorn al medi ambient, a la societat i en forma de producte transformat. “La ciutat de Tarragona té mancances en l’àmbit de la recollida selectiva. Als contenidors de rebuig hi ha moltíssimes bosses d’escombraries amb tot barrejat. No se separa la matèria orgànica i en recollim molt poca quantitat, ja que la bossa de rebuig conté aproximadament un 37 % d’orgànica. Això s’ha de revertir, per això encetem aquesta campanya amb la voluntat que es quedi fins que les xifres es reverteixin”, explica el conseller de Neteja, Jordi Fortuny. I afegeix: “És una campanya que ha vingut per quedar-se de forma permanent. I està plantejada per escoltar a la gent, perquè de res serveix marcar des de l’Ajuntament unes directrius si no s’ajusten a les necessitats de la gent”.

El 2018 a Tarragona es va recollir el 32,52 %  de recollida selectiva bruta. Aquest percentatge dista significativament dels objectius marcats pel Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) i per la normativa vigent, que són assolir una recollida selectiva bruta fins al 60 % dels residus municipals generats (els municipis han d'assolir a títol individual un objectiu mínim del 50 % l’any 2020).

L’any 2018, a Tarragona es va obtenir un 14,43 % d’impropis a la matèria orgànica i un 46,18 % als envasos. Els impropis més freqüents a la matèria orgànica són el plàstic (menjar envasat i plàstic film), paper i cartró, tèxtil i tèxtil sanitari. A més a més, últimament s’ha detectat una problemàtica, que és la presència d’ampolles i garrafes de plàstic al contenidor de vidre.

Foto: Mauri

La directora creativa-executiva d’Amor de Marca, Maite Lozaite, ha destacat que “la campanya s’ha construït sobre els beneficis que comporta el reciclatge, perquè hi ha un retorn si posem les coses on toca”.

L’objectiu de la campanya El que circula torna és que la ciutadania entengui que els residus no són una cosa de la qual ens hem de desfer, sinó com un recurs amb valor. En un model d’economia circular, el residu proporciona tres tipus de beneficis:

ECONÒMICS. El reciclatge aporta diners; l’abocament i la incineració, no.

AMBIENTALS. Redueix l’impacte sobre el planeta.

SOCIALS.  Crea llocs de treball.

 

La campanya preveu quatre accions:

EDUCADORS I EDUCADORES AMBIENTALS A PEU DE CONTENIDOR  

Del 14 de novembre al 13 de desembre, un equip de set educadors i educadores ambientals posarà en marxa una campanya per fomentar la recollida selectiva i reduir el percentatge d’impropis de les diferents fraccions. Es desenvoluparà a tots els barris de la ciutat. L’equip d’educació ambiental farà dos tipus de tasques informatives als ciutadans i ciutadanes:

A peu de contenidor. Els educadors i educadores ambientals s’ubicaran al costat de diferents illes de contenidors i informaran de la correcta separació dels residus als veïns i veïnes que hi vagin a llençar la brossa, tot donant-los un fulletó informatiu i un rotllo de bosses compostables per separar les restes orgàniques.

L’horari serà de 8 a 12.30 h i de 18 a 21 h.

Punt informatiu. S'hi muntarà una carpa en llocs de màxima afluència de gent per tal que les educadores i educadors puguin informar i assessorar els ciutadans i ciutadanes que s’hi apropin. Es farà una enquesta per saber el coneixement en matèria de recollida selectiva i per tal d’informar i resoldre dubtes que la ciutadania pugui tenir en la matèria. A més, es repartirà el material necessari per fer la recollida selectiva: bosses de ràfia (per als envasos, paper i cartró i vidre), el cubell i les bosses compostables per separar la matèria orgànica, i un díptic informatiu (fins a exhaurir existències).

 

ESPECTACLE FAMILIAR ALS CENTRES CÍVICS

Els centres cívics municipals acolliran un espectacle familiar, en clau d’humor, que girarà al voltant dels residus i la seva correcta separació. Aquest espectacle anirà de la mà de la companyia Fadunito (http://www.fadunito.com/wp). És totalment gratuït. Es podrà veure el dia de la Festa de la Recollida Selectiva, el 22 de novembre, i també en una minigira pels centres cívics de Tarragona.

 

LA FESTA DE LA RECOLLIDA SELECTIVA

Serà una tarda en família per aprendre més sobre la separació de residus i la transformació del residu en una peça útil i amb valor, en comptes d’una cosa de la qual ens hàgim de desfer. Hi haurà activitats musicals i artístiques, tallers i altres activitats.

 

PROJECTE ESCOLAR

L’escolar és un dels principals públics d’aquesta campanya. La tasca de sensibilització que ara es faci entre els infants és una inversió per millorar la separació de residus en el futur. El projecte escolar consta de diferents accions:

Visites dels educadors i educadores ambientals a les escoles. Les educadores i educadors ambientals visitaran les escoles de primària amb informació relacionada amb la campanya. Aquest nou material complementarà el que habitualment fan servir en la seva tasca de divulgació de la separació de residus.

Infografia interactiva en format digital. Donarà informació precisa sobre el residu i el contenidor on ha d’anar. També donarà informació sobre on van a parar els residus i en què es converteixen.

Aprenem jugant. Jocs didàctics online per interactuar amb l'alumnat.

Joc 1: tractarà sobre residus concrets.

Joc 2: relacionarà els residus amb l’economia circular.

Tanquem el cercle a casa. Díptic resum dels conceptes treballats a la visita, que es podran emportar a casa.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Vila-seca presenta Illa-neta, el sistema de recollida selectiva de residus al Centre Històric, que entra en funcionament el 17 de juny.

Notícia

Els blocs de pisos que estan a tocar d’una zona amb contenidors intel·ligents passaran a tenir aquest model de contenidors tancats. 

Notícia

Lliçà de Vall renova el sistema de recollida de residus. Després del procés participatiu que va tenir lloc a la primavera-estiu d’aquest 2024, l’opció més votada va ser el model de recollida mixt.

Butlletí