Terrassa celebra el seu tercer bioblitz

16/05/2023 - 10:29

Celebrat el 3r BIOBLITZ al parc de Vallparadís, amb l’associació de mestres Alexandre Galí i el CREAF.

Aquest dissabte 13 de maig a les 10 h al Claustre del Castell Cartoixa de Vallparadís s’ha iniciat la 3a edició del Bioblitz del Parc organitzat per l’Associació de Mestres Alexandre Galí i el CREAF , amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, la Diputació de Barcelona, Parcs i Jardins i l’Institut Ègara.

L’objectiu de la matinal ha estat recollir el màxim de dades de la Flora i Fauna del parc a través de l’Aplicació mòbil (iNaturalist) i del projecte de Fenologia (Ritme Natura) en comunitat i per descobrir la Biodiverstitat del pulmó verd de la nostra ciutat.

A les 10 h s’ha donat la benvinguda als assistents, per part de la presidenta de l’entitat Teresa Garcia i Espada; s’ha presentat als experts que acompanyarien la recollida de dades: Gerard Gaya i Sabina Bianchi ( CREAF, biòlegs) Eduard Vives (entomòleg), Àngel M. Hernández (Catedràtic jubilat de Ciències Naturals), Manel Vives (Naturalista) i Toni Comellas ( Natualista i fotògraf), s’ha presentat als joves de l’institut Ègara que ajudarien en diverses tasques: App, entrega de material, recollida d’insectes…).

A continuació en Gerard Gaya ha explicat el projecte Ritme Natura que estudia com afecta el canvi climàtic als ritmes de la natura o la fenologia a través de la ciència ciutadana. També ha fet una repassada del funcionament de l’App i ha animat als participants a descarregar-la en el seu mòbil. Per engegar l’activitat dins del Parc s’han desplaçat els assistents a la carpa situada entre la confluència dels dos torrents ( de les Bruixes i Monner) i se’ls ha donat una carpeta amb material de treball de camp. S’han repartit els participants en dos grups que han iniciat la recollida de dades acompanyats dels experts.

A la carpa s’ha pogut consultar diferents llibres de temàtiques de flora, fauna i funga. A la mateixa ubicació els assistents i passejants han trobat instal·lades unes lupes binoculars per observar insectes que prèviament es podien capturar i un cop observats tornar a la natura.

Per altra banda pels més menuts hi havia mostres d’hotels d’insectes, nius d’ocells i la possibilitat de crear Art amb elements de la Natura.

Encara és aviat per tenir totes les dades recollides però s’han descarregat l’aplicació 50 persones, s’han realitzat unes 850 observacions entre flora i fauna, des de l’inici del projecte el novembre de 2021.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Terrassa recorda a la ciutadania els consells per a un consum més responsable i sostenible durant les festes de Nadal, una època en què augmenta molt el consum i en què també es generen més residus.

 

Notícia

Entitats i municipis adherits a l’Amep i a la Xse presenten el decàleg amb propostes en matèria d’energia pel Govern de Catalunya.

Notícia

Amb motiu del Dia Mundial contra el Canvi Climàtic, la regidoria de Medi Natural ha presentat un projecte finançat per l’ACA i ha fet balanç de la retirada de construccions il·legals a la pollancrera de Sant Pere de Reixac.

Butlletí