Terrassa implantarà el servei de recollida porta a porta a tres urbanitzacions

25/05/2022 - 08:00

L'Agència Catalana de Residus ha atorgat una subvenció que permet finançar una bona part del projecte, que s'implantarà en el primer trimestre de 2024.

Una de les actuacions previstes al Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus (2018-2030) és la implantació de la recollida domiciliària Porta a Porta de residus municipals en diferents àmbits de la ciutat. A finals de l'any passat, l'Agència Catalana de Residus va obrir una convocatòria de subvencions, provinents de fons europeus, destinada a projectes de recollida eficients de les diferents fraccions per contribuir a una gestió més sostenible i eficient. L'Ajuntament va presentar un projecte per implantar el sistema de recollida porta a porta de residus municipals i de recollida de poda als barris residencials de Can Palet de Vista Alegre, Vista Alegre i Can Gonteres per optar a una subvenció de  170.178 euros, dels quals la Generalitat ha atorgat 164.142 euros.

El projecte s'ha dissenyat seguint les directrius marcades en l'estudi previ sobre ‘Anàlisi de la situació actual i proposta de models de recollida que permeten assolir els objectius europeus a Terrassa', que són arribar al 65% de recollida selectiva el 2030. Si bé en els darrers anys les taxes de reciclatge han augmentat a la ciutat, sobrepassant ja el 40%, encara queda lluny arribar als objectius marcats per la Unió Europea pel 2030.

L'elecció d'aquestes tres urbanitzacions respon al fet que aquest nou model de recollida de residus és més efectiu en zones de baixa densitat de població, on la identificació de residus domèstics i comercials és més senzilla. Precisament, totes elles són considerades de baixa densitat i tenen una estructura urbanística similar, ja que està formada per habitatges unifamiliars i poca presència d'activitats comercials. Actualment, la recollida selectiva en aquests barris no supera el 50%.

El model plantejat, en aquest cas, és el de la recollida individualitzada Porta a Porta de les cinc fraccions (orgànic, paper, envasos, vidre i resta) i de restes de poda, tant domèstic com comercial; i afectaria una població de 1.947 habitants, 817 habitatges i 17 activitats econòmiques. Per poder executar-lo es contempla l'adquisició de tres vehicles (un dels quals és de recollida de fracció vegetal i els altres són bicompartimentats per fer la recollida de dues fraccions alhora); de cubells i contenidors per a les diferents fraccions; de bosses d'escombraries i sacs de poda, del sistema de gestió de dades, d'una App de servei i d'una App ciutadana, que servirà per cobrir les necessitats de les persones usuàries pel que fa a informació, consulta i comunicació.

Prèviament, es farà una campanya informativa, ja que l'aplicació d'aquest nou model de recollida i gestió dels residus comportarà un canvi d'hàbits important pels residents. El nou sistema de recollida suposarà també una modificació en el tipus de taxes municipals aplicables als establiments comercials en els que s'implantarà el sistema de pagament per generació.

 

 

 

 

 

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El dissabte 23 de novembre del 2024 s'han commemorat dues dècades des de la implantació del sistema de recollida de residus Porta a Porta, un model pioner que ha convertit Sant Feliu de Codines en un referent en sostenibilitat.

Notícia

El Consell Comarcal de la Cerdanya ha signat el conveni per oferir el servei a grans generadors de residus.

Butlletí