Font: Ajuntament de Terrassa
Les primeres quatre instal·lacions es faran a l'Àrea Olímpica Municipal i els poliesportius de La Maurina, Sant Llorenç i Can Parellada
L'Ajuntament de Terrassa instal·larà plaques fotovoltaiques a cinc equipaments de la ciutat amb l'objectiu d'augmentar la producció i autoconsum d'energia renovable a la ciutat i alhora reduir la despesa energètica. La inversió es fa a través del Programa sectorial Renovables 2030 de suport a inversions locals pel clima de la Diputació de Barcelona, al qual s'han demanat les subvencions per poder tirar endavant els projectes.
Fins al moment, s'han confirmat les subvencions per valor d'1.295.000 euros per instal·lar plaques fotovoltaiques al Poliesportiu de la Maurina, l'Àrea Olímpica Municipal, el Poliesportiu Municipal de Sant Llorenç i el de Can Parellada. A banda d'aquestes subvencions ja atorgades, es preveu que en els propers dies la Diputació de Barcelona anunciï la concessió de l'ajut per implantar una altra instal·lació fotovoltaica a l'Arxiu Històric i Comarcal per un valor de 155.700 euros. Així, el total dels projectes presentats ascendeix a gairebé 1.451.000 euros amb l'IVA inclòs, dels quals l'Ajuntament n'aportarà 129.500 euros.
Aquesta actuació s'emmarca dins del Programa de Transició Energètica de l'Ajuntament de Terrassa, que té la voluntat de crear instal·lacions d'autoconsum compartit a diferents cobertes municipals. La tinenta d'alcalde Serveis Generals i Govern Obert, Ona Martínez, explica que «són actuacions a gran escala amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions locals de gasos d'efecte hivernacle i en la reducció dels costos energètics locals, per tant, la bona notícia és doble, pel planeta i per les arques municipals. Amb aquest punt de partida, s'estudiarà la possibilitat de crear, en un futur, comunitats energètiques».
En total, s'instal·laran gairebé 2.000 plaques fotovoltaiques d'autoconsum que generaran energia elèctrica a partir d'energia solar fotovoltaica de 80 kW de potència nominal. Pel que fa a l'impacte mediambiental, la reducció de la petjada de carboni que suposarà la instal·lació de les plaques fotovoltaiques, la suma dels estalvis dels cinc equipaments ascendeix a 512 tones d'emissions anuals de CO2.
Respecte a la reducció del consum elèctric, en tots els equipaments, excepte en l'Àrea Olímpica Municipal, l'energia que es generarà amb les plaques fotovoltaiques superarà el consum real de l'any 2022.
Instal·larem plaques fotovoltaiques a cinc equipaments de la ciutat amb l'objectiu d'augmentar la producció i autoconsum d'energia renovable a la ciutat i alhora reduir la despesa energètica.
— Ajuntament de Terrassa (@ajterrassa) March 23, 2023
Avui, la tinenta d'alcalde,@OnaVias, ha presentat el projecte. FIL pic.twitter.com/eWqfUE8k0M
Les plantes fotovoltaiques que s'instal·laran a Terrassa en el marc del programa "Renovables 2030" seran de la modalitat ‘amb excedents', és a dir, estan preparades per tal que en el futur es puguin compartir els seus beneficis.
D'una banda, es preveu donar servei a famílies amb vulnerabilitat energètica. I, d'una altra, constituir comunitats energètiques que donin servei a la ciutadania dels barris de La Maurina, Sant Llorenç, Can Parellada i les proximitats de l'Arxiu Històric i Comarcal al barri del Segle XX. En el cas de la instal·lació de l'Àrea Olímpica, el disseny de la instal·lació fotovoltaica busca generar el màxim d'energia elèctrica per destinar-la a autoconsum i, així, reduir el màxim la factura elèctrica.
Aquestes 5 instal·lacions es sumaran a les que l'Ajuntament ja te funcionant en 13 edificis municipals, 1.500 plaques que produeixen prop d'1 milió de Kwh anuals d'energia renovable per a l'autoconsum dels propis edificis i que suposen un estalvi de més de 300 mil Kg de CO2 cada any.