Font: Ajuntament de Terrassa
Terrassa participa enguany amb un programa d'activitats virtuals amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la transició energètica, encaminada a construir un model que sigui més sostenible, descarbonitzat i democràtic.
Les setmanes de confinament provocat per l'emergència sanitària de la COVID-19 s'ha traduït en un augment del consum energètic i, en conseqüència, en una despesa econòmica per famílies, comerços i empreses. En aquest context se celebra la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, del 22 al 26 de juny, promoguda des de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i a la qual se sumen ajuntaments, entitats, empreses i ciutadania que aposten per un nou model energètic.
La programació recull els tallers virtuals del Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Diputació de Barcelona, que han fet en coordinació amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. També inclou webinars, organitzats per la Cecot, per introduir conceptes com l'autoconsum fotovoltaic i la mobilitat elèctrica, a més d'altres recursos i activitats online, amb l'objectiu d'informar sobre l'estalvi i l'eficiència energètica (tallers en línia, exposicions virtuals, jocs educatius per a petits i grans, reptes per resoldre en família, aplicacions interactives i materials audiovisuals...).
El programa ja es pot consultar a la web de Medi Ambient de l'Ajuntament de Terrassa, a www.terrassa.cat/mediambient. La difusió es farà per l'agenda digital de l'Ajuntament i per les xarxes socials de Medi Ambient: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsreciclabe) i Facebook (@Terrassareciclable).
Bonificacions per renovables
Un dels objectius del Programa de Govern 2019-23 és impulsar aquesta transició cap a un model més sostenible, ampliant la xarxa d'instal·lacions fotovoltaiques per la producció d'energia verda i fent una aposta clara per les energies renovables, en el marc de la Revolució Verda.
Per fomentar les instal·lacions d'energia renovable, l'Ajuntament ofereix bonificacions a l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per tenir instal·lacions d'aprofitament solar. Així, les bonificacions a l'IBI poden arribar fins al 50% durant cinc anys, les bonificacions a l'IAE poden arribar fins al 50% durant tres exercicis si es té un Pla de Desplaçament d'Empresa (PDE) i les bonificacions de l'ICIO poden arribar fins al 95% si es tracta d'una instal·lació no obligada per normativa, o fins al 50% si es tracta d'una obra de nova construcció. També poden gaudir d'una bonificació del 95% de l'ICIO les infraestructures de recàrrega elèctrica.
D'altra banda i per fomentar la transició energètica a les empreses, l'Ajuntament va signar el mes de febrer un conveni de col·laboració amb la Cecot per una aposta clara per les renovables. Amb aquest conveni s'estableix una línia de col·laboració publico-privada per treballar conjuntament en el desenvolupament sostenible del sector empresarial, per la descarbonització de l'economia del municipi, concebent el territori com una comunitat energètica i preparant l'entorn per afrontar un model de mobilitat més sostenible.
Cap a una mobilitat sostenible
Per contribuir a una mobilitat sostenible que ajudi a millorar la qualitat de l'aire, a reduir gasos d'efecte hivernacle i a minimitzar els efectes de la contaminació acústica, l'Ajuntament ofereix la gratuïtat en l'impost de matriculació per a les persones propietàries de vehicles elèctrics i de baixes emissions, com també bonificacions de l'impost de vehicles de tracció mecànica.
Per als que tenen l'etiqueta «0» de la DGT, la bonificació és del 75%, amb una subvenció del 25% restant, i pels que tenen l'«ECO» la bonificació és del 50%. Aquests vehicles també es beneficien d'una reducció de la tarifa en les zones d'estacionament limitat (Zona Blava), que és del 90% per als que tenen l'etiqueta «0» i del 50% pels que tenen l'«ECO». En aquest cas, les bonificacions s'han d'obtenir des de l'App Blinkay, disponible per a Adroid i IOS. L'Ajuntament també disposa de punts de recàrrega als aparcaments municipals de la plaça del Progrés (4) i Sant Leopold (3). També hi ha a l'aparcament de Funerària Terrassa (2).
Adjunt | Mida |
---|---|
Programa | 284.47 KB |