L'augment de la temperatura i la davallada de les precipitacions amenaça totes les espècies de vegetació de la capital catalana, segons un estudi internacional
La crisi climàtica amenaça la supervivència de la meitat de la vegetació de 164 ciutats de 78 països del món, segons un nou estudi internacional. En el cas de Barcelona, però, la situació és molt més greu. L'escalfament global posa en risc tots els arbres i arbustos plantats a la capital catalana. Aquests experts pronostiquen que la vegetació urbana ja està experimentant actualment condicions climàtiques estressants, que poden afectar-ne la salut. Especialment, afecta els pollancres perera, que abunden a la Gran Via de les Corts Catalanes, a l'altura del barri de Sant Martí de Provençal, o el ficus de l'Índia (Ficus microcarpa) que hi ha a la plaça d'Alfons Carles Comín i al parc del Turó de la Peira, per exemple. Ara bé, també poden emmalaltir o no sobreviure els salzes, els bedolls de plata o la tuia del Canadà.
Manuel Esperon-Rodríguez és l'autor principal de l'estudi, des de la Universitat Occidental de Sidney:
"Juntament amb Barcelona, hi ha 12 ciutats que tindran totes les seves espècies en risc pel 2050. El problema és que els impactes de l'emergència climàtica a la ciutat són massa ràpids, i el govern municipal encara no ha tingut temps de susbtituir les espècies que es van plantar ara fa 40 anys."
La sequera, el principal problema
Segons els investigadors, el què més afectarà la vegetació de les ciutats de la mediterrània, com ara Barcelona, és l'escassetat de pluges. Els experts alerten d'una davallada de les precipitacions anuals de gairebé 250 mil·límetres. Sense deixar de banda que, a Barcelona, les projeccions alerten que la temperatura haurà augmentat 2 graus i mig, l'any 2050. I a aquest increment s'hi ha de sumar l'efecte illa de calor, que fa pujar el termòmetre entre 5 i 7 graus al centre de la ciutat.
Des de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Guitart, cap de l'Àrea d'Arbrat de Parcs i Jardins, assegura que aquest fenòmen afecta els arbres de totes les ciutats catalanes i que "en aquest nou escenari, els arbres pateixen més del que patien fa uns anys. Principalment, els arbres de riera, que necessiten més aigua per créixer i per viure". Per adaptar la vegetació urbana a l'escalfament global, Barcelona està canviant algunes d'aquestes espècies de clima fred, en algunes zones concretes.
Aquest és el cas del districte de Sant Andreu i de Nou Barris, on s'estan arrencant els pollancres per plantar-hi roure australià. Els autors de l'estudi recomanen que es pensi bé les espècies i les zones on plantar-les, per assegurar que puguin créixer arbres sans en el futur. De fet, la ciutat vol plantar un 5% més d'arbres els pròxims 20 anys, que s'afegirien als 210.000 que ja té plantats actualment.