Tres grans esdeveniments per celebrar la tardor de l’alimentació sostenible a Barcelona

17/10/2021 - 11:52

Barcelona encara la tardor amb la intenció de marcar un punt d’inflexió en la transformació del sistema alimentari i en la lluita contra l’emergència climàtica. Per això, durant el mes d’octubre tindran lloc un seguit d’esdeveniments a Barcelona: la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà i el Gastronomic Forum Barcelona.

Del 14 al 24 d’octubre, la ciutat viurà la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, amb una programació d’activitats, xerrades, espectacles, tallers i degustacions que tindrà lloc principalment en diversos espais de Ciutat Vella però que també s’estendrà per altres districtes de la ciutat. En total hi haurà 150 propostes per prendre consciència de la petjada ecològica que generen els nostres plats o per aprendre a cuinar amb un baix consum energètic.

Tota la programació es vehicularà a través de diferents itineraris, que posaran l’èmfasi en el patrimoni gastronòmic, el malbaratament i l’aprofitament, la urbanoruralitat i la biodiversitat, l’alimentació i els drets socials o la proximitat.

Algunes activitats destacades són el sopar denúncia contra el malbaratament alimentari, impulsat per la xef Ada Parellada, el gran dinar d’aprofitament popular gratuït, amb 200 menús elaborats amb aliments recuperats, o la XVII edició del Festival de Sopes del Món, que té lloc a Nou Barris.

Tota la informació i programació de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible la trobareu en aquest enllaç: alimentaciosostenible.barcelona/ca/setmana-ciutadana.

Fòrum Global de Ciutats del Pacte de Milà

El segon gran esdeveniment de l’octubre tindrà lloc del 19 al 21. Prop de tres-cents representants tècnics i polítics de ciutats de tot el món, membres d’agències internacionals i de la comunitat científica, així com representants de la societat civil, s’aplegaran al VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà (MUFPP) per debatre l’impacte de l’alimentació en la salut de les persones i els ecosistemes, la justícia alimentària global o el paper dels mercats centrals en la transformació dels sistemes alimentaris, entre d’altres.

Gastronomic Forum Barcelona

Del 18 al 20 d’octubre el sector professional de la gastronomia i la restauració es trobarà al Gastronomic Forum Barcelona, que reunirà prop de 300 empreses expositores i 62 xefs que aglutinen 46 estrelles Michelin. Aquest any, l’esdeveniment gira entorn de la sostenibilitat i el compromís amb l’alimentació saludable.

En les més de setanta activitats que s’hi celebraran hi participaran xefs com Joan Roca, Carme Ruscalleda, Eneko Atxa, Maria Solivellas o Najat Kaanache, entre molts d’altres.

Deu milions d’euros per a l’impuls d’una alimentació sostenible

Aquest 2021 Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, i ja s’han destinat deu milions d’euros a impulsar l’alimentació sostenible a través d’un centenar de projectes en cinc àmbits: promoure dietes saludables i sostenibles accessibles per a tota la ciutadania, facilitar la distribució i la comercialització d’aliments de proximitat, ecològics i de curt circuit, impulsar una transició agroecològica a la ciutat, transversalitzar l’alimentació sostenible i elaborar una estratègia alimentària 2030.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Article

Per primer cop s’ha quantificat la petjada de carboni que genera l’alimentació a la ciutat de Barcelona. Un estudi elaborat per Barcelona Regional, amb la col·laboració d’Inèdit, exposa que el consum de begudes i aliments a la ciutat (incloent-hi la producció, l’envasat i la distribució i, per tant, també tenint en compte les emissions generades fora de l’espai geogràfic de la ciutat) suposa l'emissió de 2,5 milions de tones anuals de diòxid de carboni (CO2).

Article

Barcelona va acollir el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà entre el 19 i el 21 d’octubre.

Butlletí