Tret de sortida als Diàlegs Educació 2030

Busca generar consensos al voltant dels reptes de l'educació futura
13/10/2023 - 13:07

Després d’aquest acte inaugural se celebraran cinc debats territorials adreçats a diferents sectors de la societat per tal de generar participació i diàleg en els grans eixos de l’àmbit educatiu. Més de 200 alumnes de diferents centres educatius han pogut explicar, reflexionar i conversar sobre com s’ha de transformar l’educació per donar resposta als reptes de l’Agenda 2030.

Aquesta setmana ha tingut lloc l’acte inaugural dels Diàlegs Educació 2030, una iniciativa impulsada per l’Aliança Catalunya 2030 i els departaments d’Educació i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Catesco, que té com a objectiu generar un diàleg de país sobre la transformació de l’educació per a uns futurs justos, pacífics i sostenibles. A través d’aquesta iniciativa es vol debatre quins canvis cal introduir a l’educació per tal que capaciti els nois i noies a respondre als reptes del món d’avui i de demà i contribueixi a assolir els objectius de desenvolupament sostenible, així com promoure compromisos i accions que ho facin possible.

La iniciativa coincideix amb l’assoliment del mitjà termini del període de vigència de l’Agenda 2030 i té com a referent l’informe mundial d’educació de la UNESCO Reimaginem junts els nostres futurs: un nou contracte social per a l’educació.

La jornada de llançament de la iniciativa, sota el títol “Repta l’educació! L’alumnat obre conversa”, ha situat l’alumnat com a actor principal, tot formulant diverses idees i arribant a una sèrie d’acords que volen ser la base per assolir objectius tangibles i reals, com ara la redacció de compromisos, l’empoderament i la presa de decisions en accions encaminades a fer possible l’assoliment dels diversos ODS mitjançant una cultura del diàleg com a estratègia per fer front als grans reptes de futur. Per fer-ho ha comptat amb la conducció del Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya, organització que forma part de l’Aliança Catalunya 2030.

La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, ha clos la jornada, on ha ressaltat que som responsables d’imaginar i crear el futur que volem. Aquest diàleg que ja hem iniciat ens ha de servir per saber com ho hem de fer, perquè el què ja el sabem i el compartim: el què és educar pel planeta, les persones, la prosperitat i la pau. Avui heu treballat en activitats inspiracionals i heu compartit propostes. Tota aquesta feina ens ha de servir per empoderar-nos. Per creure’ns que tots i cadascú de nosaltres té el poder de canviar les coses”.

Més de 200 infants i adolescents de diferents centres educatius, i procedents d’arreu de Catalunya, acompanyats dels seus docents, han pogut experimentar, reflexionar i conversar al voltant d’un seguit de reptes associats als ODS. D’aquesta manera, els infants i adolescents han opinat sobre com transformar l’educació per poder contribuir a respondre als diferents reptes globals en un espai on la seva veu ha estat protagonista. El diàleg s’ha articulat al voltant de tres preguntes (“què hem de continuar fent”, “què hem de deixar de fer” i “què cal reinventar de manera creativa”) que els informes mundials d’educació de la UNESCO consideren clau, i que han esdevingut els grans eixos de la jornada.

 

 

Aquest acte inaugural tindrà una continuïtat de cinc jornades més arreu del territori, que interpel·laran diversos sectors de la societat per tal de generar participació en els grans eixos de l’àmbit educatiu. D’aquesta manera es vol implicar en aquest debat diversos agents i entitats del sector de l’educació, famílies, món acadèmic i universitari, entre d’altres.

Al llarg de les cinc jornades territorials previstes els Diàlegs Educació 2030 apel·laran a tots els agents clau del país —entitats i institucions socials i educatives, diputacions, ajuntaments, sindicats i docents— però sempre amb una decidida orientació i presa de decisions centrada en l’alumnat. Els temes dels debats s’articularan al voltant de cinc grans eixos temàtics, anomenats les cinc ‘P’ (Persones, Pau, Prosperitat, Planeta i Partenariat), que han de permetre generar sinergies entre tots els agents i arribar a una sèrie d’acords centrats en la consecució de diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Els Diàlegs Educació 2030 són una iniciativa conjunta de l’Aliança Catalunya 2030 i els departaments d’Educació i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Catesco i estableix els diferents reptes que el sistema educatiu cal afrontar, i a partir dels quals es promou aquesta participació:

  • Transformació educativa: buscar espais de reflexió sobre la transformació educativa per tal que tothom tingui veu, amb una major col·laboració entre els agents educatius que volen incidir en aquest aspecte.
  • Urgències associades a les problemàtiques persistents del sistema educatiu: debats polaritzats al voltant de la segregació, l’abandonament escolar, i la bretxa digital, entre d’altres.
  • Context social marcat per la crisi climàtica, les desigualtats o l’auge dels populismes, on l’educació ha de poder donar resposta a les problemàtiques futures.
  • Generar diàleg estable al voltant dels principals reptes de futur de l’educació i de la societat en general amb criteris de sostenibilitat i cura del medi ambient.

L’Aliança Catalunya 2030 és un espai de treball compartit per assolir els ODS a i des de Catalunya. Creada el mes de febrer de 2020, està integrada per prop de 80 organitzacions de la societat civil i el món local, així com el Govern de Catalunya, que s’han adherit a l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya. Està dinamitzada pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

 


 

Municipis: 

Relacionats

Article


Oberta la convocatòria dels Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible
Article

Més de 16.500 persones han participat en projectes educatius del programa Aprenem a la Xarxa

Article

Els centres educatius d’Escoles + Sostenibles s’uneixen per protegir la biodiversitat i defensar el mar a l'Acte de cloenda d’educació especial, infantil i primària. A secundària, més de 200 alumnes presenten projectes innovadors per lluitar contra l’emergència climàtica. 

Butlletí