Un curs per millorar la qualitat de l'aire

05/09/2022 - 09:40

Prop de 70.000 agendes escolars i 9.000 calendaris escolars del Medi Ambient i el desenvolupament pel curs 2022-23 arribaran aquest curs a les aules de 152 municipis de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona. 

Es tracta d’un recurs d’educació ambiental, elaborat i produït per la Diputació de Barcelona, que s’ofereix als municipis de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Els continguts d’enguany conviden a l’actuació i mobilització per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire i, així, la salut de tothom.

La contaminació atmosfèrica és un problema greu, d’efectes locals i planetaris, que posa en perill la vida de les persones i la dels altres éssers vius amb qui compartim l’existència. Trastorns metabòlics, malalties cardiovasculars, desordres immunològics, afeccions respiratòries, càncers... la llista d’alteracions causades per la mala qualitat de l’aire és llarga. I és que, tot i que es tracta d’un fenomen que sovint passa inadvertit als ulls, ens afecta molt més del que ens pensem.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, 9 de cada 10 persones respiren aire altament contaminat i es calcula que 7 milions de persones moren de manera prematura cada any a causa d'aquest fet.

L’agenda escolar d’aquest curs vol donar a conèixer aquesta realitat, per tal de conscienciar els nois i noies que la rebran de la importància de preservar l’aire que respirem. Amb aquest propòsit, quatre personatges ens acompanyaran al llarg de les pàgines. Es tracta de joves amb els seus gustos i preferències, amb les seves inquietuds i, també, amb les seves pors. Coneixerem les seves històries vitals i, a través seu, descobrirem què podem fer per mantenir un aire més net.

Els calendaris també es basen en la mateixa temàtica però amb continguts adaptats i propostes d’activitats per realitzar en el context de l’aula.  

També us informem que ja teniu disponible la web actualitzada a https://agendaescolar.diba.cat/ - tot i que encara hi ha sorpreses i novetats no visibles ;) -.

Respecte la web, com a canvis respecte cursos anteriors, els continguts que anirem publicant a la portada principal de la web estan dirigits a l’alumnat receptor de l’agenda escolar. També els continguts del canal d’Instagram aniran adreçats a l’alumnat.

I els continguts en els menús desplegables superiors estan dirigits al professorat, on podeu accedir a les versions digitals de l’agenda i el calendari i també hem preparat unes Guies per al professorat, amb propostes d'activitats per a treballar la qualitat de l'aire:

- Guia del professorat de l'Agenda escolar

- Guia del professorat del Calendari escolar


 

Categories: 

Relacionats

Article


La Diputació de Barcelona ha presentat un mapa dels equipaments d’educació ambiental públics de la província de Barcelona, aprofitant la celebració el Dia Mundial de l'Educació Ambiental el 26 de gener. La Diputació en gestiona una tercera part.

Notícia
El primer equipament d’educació ambiental marina de l’Estat espanyol

40 anys del Centre d'Estudis del MarSituat a primera línia de mar, al passeig Marítim de Sitges, el Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona va crear el Centre d’Estudis del Mar (CEM) el 28 d’abril de 1983, amb l’objectiu pioner de fer educació ambiental sobre els valors litorals i marítims mediterranis.

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges és un equipament d’educació ambiental que divulga i conserva els valors dels ecosistemes marins.

Butlletí