Font: Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona
Sota el lema 'Silenci si us plau', Catalunya impulsa del 24 al 30 d'abril aquesta campanya per conscienciar sobre el soroll i els seus efectes.
Una trentena d’associacions, escoles, ajuntaments i entitats s’implicaran en l’organització d’actes més enllà del 26 d’abril, Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll.
Catalunya celebra per primer cop la Setmana Sense Soroll, per sensibilitzar la ciutadania dels efectes de la contaminació acústica i promoure’n solucions. Del 24 al 30 d’abril, se celebraran més de seixanta activitats arreu del territori, per conscienciar la societat de la necessitat d’abordar aquest tema.
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya lidera l’organització d’aquesta iniciativa - conjuntament amb l'Associació Catalana de Consultors Acústics, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Sabadell, la Diputació de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya – Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica -, i que compta amb el suport de prop d’una trentena d’entitats, associacions i ajuntaments, que s’implicaran en l’organització dels diversos actes i esdeveniments al llarg de la setmana. Per tant, els actes enguany aniran més enllà del 26 d’abril, que se celebra el Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll.
Sota el lema ‘Silenci si us plau’, la campanya neix amb la voluntat d’aglutinar totes aquelles iniciatives promogudes, tant en l’àmbit públic com privat, amb els objectius de conscienciar la ciutadania del problema de la contaminació acústica, especialment en l’àmbit urbà, dels seus efectes, i de les seves possibles solucions, sensibilitzar la ciutadania que és part del problema i part de la solució, treballar amb col·lectius específics, com els centres escolars, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge, donar a conèixer, tant a la ciutadania com a les administracions, noves eines de gestió i control, i impulsar la col·laboració entre administracions, amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria, per optimitzar recursos i poder oferir millor resposta a aquesta problemàtica.
Totes les activitats sobre el mapa
S'ha habilitat un web específic on consultar les activitats programades sobre el mapa, per facilitar-ne la recerca i promoure la màxima participació.
Entre la seixantena d’accions programades arreu del territori, destaquen les activitats següents:
-
L’escola escolta: una vintena d’escoles i instituts participaran en l’organització d’aquesta activitat, que consisteix en mesuraments utilitzant una aplicació mòbil gratuïta, perquè l’alumnat prengui consciència dels sons i sorolls ambientals a la seva escola, ja siguin naturals o relacionats amb l’activitat humana.
-
Vine a escoltar al Parc: els Parcs Naturals de Catalunya que estan duent a terme algun pla de protecció envers la contaminació acústica, promouen activitats per valorar els sons naturals fent-ne la seva identificació i localització. Són el Parc Nacional d’Aigüestortes-Sant Maurici, i els Parcs Naturals de Montsant, Cap de Creus i de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
-
Quin soroll fem: l’activitat consisteix en el mesurament amb un sonòmetre en diferents punts del municipi, incloent zones amb trànsit elevat de vehicles, i zones tranquil·les, per prendre consciència del soroll vinculat a l’activitat humana. L'activitat es realitzarà a Barcelona, Sabadell i a Mataró,Terrassa, Cornellà, Pallejà amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i també a la pròpia seu de la Diputació.
- Jornada tècnica de mesurament de soroll: l’activitat consisteix en un exercici d’intercomparació en la qual hi participen més de 30 tècnics/es municipals.
La Jornada 'Els Sons de la Garrotxa' serà l’acte central de la Setmana Sense Soroll. Se celebrarà a Olot al dia 26, i es debatrà sobre la qualitat acústica de la comarca, i els diferents projectes que s’estan endegant per a la seva protecció i millora.