Una tortuga babaua ha niat a la platja de Premià de Mar

La Generalitat trasllada els ous per augmentar les expectatives d'èxit en l'eclosió

Font: Ràdio Premià, TV3 i Generalitat de Catalunya

02/08/2018 - 14:09

Una tortuga babaua ha aparegut aquest matí a la platja premianenca de la Descàrrega, on -a pesar que inicialment no ho semblava- finalment ha acabat fent una posta d’ous, segons confirma la Fundació CRAM.

L’exemplar (d’uns 50 centímetres de longitud) ha estat vist per alguns testimonis presencials entre les 6 del matí i ¾ de 7: en aquell moment ha fet un forat -presumiblement per pondre ous- però segurament a causa de l’expectació que ha suscitat entre la gent que aquella hora ja hi havia per allà ha desistit, s’ha desplaçat uns metres i ho ha tornat a intentar. Amb tot, novament intimidada pels curiosos, ha renunciat a l’intent definitivament i ha tornat a l’aigua per desaparèixer mar enllà. :

Aquest veí ha publicat un vídeo al seu compte de Twitter que hem compartit i que trobareu si consulteu les nostres publicacions en aquesta xarxa i a Facebook. Com diem, tot i que aquestes persones no ho han vist i les primeres inspeccions no han localitzat cap posta, posteriorment especialistes del CRAM i la Generalitat han acabat localitzant a prop d’on ha aparegut la tortuga una posta d’ous.

A mitjans de juny, una altra tortuga va niar a la platja de Sant Simó de Mataró. Quaranta dels 170 ous trobats es van traslladar al CRAM. Les cries podrien néixer aquesta mateixa setmana.

La Generalitat trasllada els ous que una tortuga va pondre ahir a Premià per augmentar les expectatives d'èxit en l'eclosió

Personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha traslladat gran part de la posta a una altra platja del municipi, la de Llevant, per afavorir-ne la conservació i augmentar les garanties d’eclosió dels ous.

Com que el període d’incubació d’aquesta espècie és d’entre 55 i 65 dies, i que la posta s’ha efectuat a principi d’agost, les tortugues d’aquest niu haurien de néixer a principis d’octubre. Personal tècnic de la xarxa va considerar que hi havia un elevat nombre de possibilitats que els temporals propis del mes de setembre inundessin el niu, o s’enduguessin sorra de la platja, deixant-lo exposat o malmès, com va passar l’any 2006 a Puçol (Horta Nord, València). D’aquesta manera, va decidir traslladar-lo fins a un altre punt, intentant respectar una incubació natural. La nova ubicació és una platja que forma part del projecte “Estudi de la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua”, que s’està fent des del 2015.

Primer albirament dels ous de la posta.

Dels 62 ous de la posta, quatre s’han traslladat a les instal·lacions de la Fundació CRAM, a El Prat de Llobregat (Baix Llobregat) per incubar-los artificialment.

En aquesta espècie només un de cada cent nounats és capaç de superar amb èxit els primers anys de vida, per la qual cosa, mitjançant la incubació artificial i la possibilitat de mantenir-los en captivitat els primers mesos, o fins els dos anys, permetria millorar-ne la supervivència. Alhora se’ls podria instal·lar un emissor per fer-ne un seguiment via satèl·lit, que proporcionaria molta informació sobre quins patrons segueixen aquests animals.

Col·laboració ciutadana

Tot i que en un primer moment va semblar que es tractava d’un intent no reeixit, el comportament de la tortuga que es va veure a les imatges difoses a les xarxes va donar pistes als experts que existien moltes possibilitats que hagués post. Finalment, personal tècnic de la xarxa i la doctora Elena Abella, experta en la matèria, van localitzar el niu cap a les 13 hores. Era petit, situat al peu de les escales que donen accés a la platja, i a només 8,80 metres de l’aigua. Es dona la circumstància que en aquesta platja hi hauria d’haver una guingueta, però aquest estiu no s’ha instal·lat per manca de sorra, que l’ha deixat més estreta del que és habitual.  

Les persones expertes creuen que estem davant d’un fenomen de colonització i que aquests casos aniran a més en els propers anys. És per això que s’està donant una gran importància a l’obtenció de la màxima informació, que implica una manipulació dels nius, realitzada sempre per professionals amb amplis coneixements i experiència en aquestes actuacions i amb totes les mesures de bioseguretat per no comprometre la supervivència dels ous.

Primer albirament dels ous de la posta. Foto: Generalitat de Catalunya


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona
Article

Aquest itinerari permet gaudir i observar l’ecosistema de les dunes de ben a prop, i preservar-ne la integritat i el desenvolupament, ja que es tracta d’un espai protegit.

Notícia

Jornada per consolidar la sensibilització ciutadana sobre els valors i reptes en la gestió del litoral metropolità, amb censos de biodiversitat que serviran per estudiar els ecosistemes de les platges a escala europea.
 

Butlletí