Uns 70 voluntaris recullen a Blanes 80 kg de deixalles en la neteja del Fons Marí i la Platja de Sa Palomera

19/09/2019 - 08:00

També s'ha fet simultàniament a Lloret, organitzada per la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques, amb el suport a Blanes de l'Ajuntament i el Mola Mola Club d'Escafandrisme.  

La platja i el fons marí de tot l’entorn natural de la Roca de Sa Palomera ha estat l’escenari que ha allotjat el matí d’avui diumenge una neteja per recollir-hi petites deixalles. Uns 70 voluntaris i voluntàries, entre els quals s’hi comptaven una vintena de submarinistes, han aconseguit reunit prop de 80 quilos de diferent material. Així ha estat, després de prop de tres hores de treballar intensament tant al fons marí com a la platja de Sa Palomera.

La major part del material recollit, una vegada més, han estat les tovalloletes d’un sol ús per netejar els nadons o per desmaquillar-se, així com burilles de cigarretes i plàstics petits de tota mena. També s’han trobat petites fraccions de cartrons, material de pesca esportiva, llaunes, ampolles de plàstics, roba i trossos d’embarcacions com ara canonades i tubs. Simultàniament, avui al matí també s’ha fet una neteja tant per mar com per terra a Lloret de Mar, comptant amb el patrocini d’una empresa del territori, ‘Joieria GRAU’.

L'equip de voluntaris i voluntàries que han participat en la neteja del fons marí i la platja de Sa Palomera, a Blanes

L’acció l’ha organitzat la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), que també ha coordinat la neteja de Lloret. En el cas de Blanes, ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, el Mola Mola Club Escafandrisme de Blanes i el Club Paddlesurf Blanes. Es tracta de la segona acció d’aquest mateix tipus que s’ha fet en aquest mateix entorn, després que el passat mes d’agost el consistori blanenc ja en va organitzar una poc després que havia tingut lloc el Concurs Internacional de Focs d’Artifici, amb el suport de l’entitat ecologista ‘Escama’.

La neteja d’avui diumenge s’ha encetat a quarts de nou del matí amb la instal·lació de la carpa que ha allotjat el nucli organitzatiu, i on l’empresa del servei de neteja de l’Ajuntament de Blanes ha instal·lat els contenidors de residus de reciclatge. Sota la carpa hi havia la taula informativa, on s’han inscrit els voluntaris i voluntàries que han actuat sobre la superfície de la platja.
 


Paral·lelament, els i les submarinistes han assistit a un breafing per saber on i com s’actuaria. La immersió, en grups de dos o tres escafandristes, ha començat a quarts d’onze del matí i s’ha allargat fins quarts de dotze, ja que no és recomanable fer incursions més llargues. Mentrestant, els voluntaris i voluntàries de terra ja feia estona que anaven recollint deixalles, que s’han anat dipositant en diferents espais segons el tipus de material.

Objectiu prioritari: conscienciar la ciutadania sobre l’ús dels plàstics

Les dues sessions de neteja realitzades avui al matí a Blanes i Lloret de Mar estan incloses dins la iniciativa ‘Let’s Clean Up Europe’, que promou la neteja dels espais públics naturals. Aquesta proposta rep el suport del Fons Europeu Marítim de Pesca, Generalitat de Catalunya, així com de diverses empreses, entre elles PdePa Bakery, que s’ha encarregat de proporcionar el refrigeri i esmorzar que hi hagut pels voluntaris i voluntàries un cop acabada la jornada.

Per això, al llarg de la jornada de neteja celebrada avui al matí a Blanes també s’ha aprofitat per conscienciar la ciutadania. S’ha fet a través de representants de la FECDAS, així com del Mola Mola Club d’Escafandrisme i des del Departament de Residus de l’Ajuntament que han treballat en l’acció.

Tanmateix, s’han repartit díptics informatius on es recorda la importància de no utilitzar els plàstics en la vida diària per evitar que els seus residus continuïn posant el perill el futur del planeta. En aquest sentit, al díptic es parla de les 3R de l’Ecologia: Reduir el consum de productes amb residus no biodegradables com és el cas dels plàstics; Reutilitzar tots els residus possibles, buscant substituts pels què no es puguin tornar a utilitzar; i Reciclar dipositant tots els residus al contenidor que pertoca.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’any 2023 s’han generat 3,77 milions de tones de residus municipals, un 1,7% menys que el 2022. D'aquests es va recollir selectivament el 46,7%, un 1,3% més, el que mostra una estabilització de l’índex de recollida selectiva.

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Butlletí