Vilassar de Mar posa en marxa la campanya informativa per difondre les accions del Pla d’Acció de l’Energia Sostenible i el Clima

16/04/2023 - 10:00

L’inici va tenir lloc ahir amb una xerrada i la inauguració d’una exposició a la Biblioteca Municipal.

Vilassar de Mar té un pla per fer front a l’emergència climàtica i l’Ajuntament el vol donar a conèixer a la ciutadania amb una campanya informativa que es va iniciar durant el mes de març amb una xerrada amb aquest mateix títol. Va tenir lloc a la Biblioteca Municipal Ernest Lluch i va anar a càrrec dels tècnics de l’Escola Natura el Corredor Joan Manel Riera i Montse Masclans, empresa contractada per l’Ajuntament per executar la campanya.

En presència del regidor de Medi Ambient, Joan Roca, d’altres representants del Consistori i d’un grup de ciutadans molt interessats en la lluita contra el canvi climàtic, es va explicar en què consisteix i com ha evolucionat en els últims anys el Pacte de les alcaldies pel clima i l’energia (PAESC), el document estratègic de planificació energètica i climàtica local, al qual es va adherir Vilassar de Mar, per primera vegada, el 2010.

Des de llavors, el pla d’acció del PAESC ha anat evolucionant i canviant de denominació per tal d’ampliar el seu objectiu principal: reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquesta reducció, que inicialment s’havia fixat en un mínim d’un 20% abans de l’any 2020 (Vilassar de Mar la va complir amb una reducció del 21,6%) ha elevat els seus objectius a un mínim del 50% abans del 2030, a causa de l’actual emergència climàtica.
 

Durant l'acte es va exposar que l’Ajuntament de Vilassar de Mar ha dut a terme, en els últims anys, diverses accions que han permès l’esmentada reducció del 21,6% dels gasos d’efecte hivernacle al poble, com ara el canvi en el sistema de telegestió de l’escola Pérez Sala, la substitució de làmpades de vapor de mercuri i vapor de sodi de l’enllumenat públic per làmpades d’halogenurs metàl·lics de darrera generació o la compra d’energia verda, a més d’un major aprofitament de les aigües freàtiques a partir d’ara.  

Totes responen a algun dels cinc eixos estratègics que conformen el PAESC, que es desenvolupen en 56 accions i que, segons les dades incloses al Pla de transició energètica de Vilassar de Mar, tindran un cost d’uns tres milions d’euros per a l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

A la xerrada també es van recordar algunes de les accions quotidianes amb les quals la ciutadania pot contribuir a reduir el consum energètic i, en conseqüència, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Entre les més senzilles d’adoptar, hi ha el canvi a bombetes LED, no posar l’aigua de la rentadora a més de 30 graus, evitar el centrifugat de la rentadora, instal·lar airejadors en les aixetes per estalviar aigua i apagar i desendollar els electrodomèstics quan no els fem servir. Un ordinador, per exemple, consumeix set watts per hora, és a dir, un quilowatt per setmana, quan l’apaguem, però no el desendollem.

La necessitat de reduir el consum d’aigua va ser un altre dels punts sobre el qual es va posar el focus, donada la situació d’extrema sequera que patim, no només a Catalunya, sinó de manera general al món. 

A més de la xerrada, ahir també es va inaugurar, a la Biblioteca Municipal, l’exposició Vilassar de Mar té un pla per fer front a l’emergència climàtica. És el PAESC. Es tracta de 10 plafons informatius situats al vestíbul de la biblioteca, que expliquen com s’ha arribat al Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia; quins són els plans d’acció (PAES i PAESC) per traduir els compromisos en accions; com s’ha millorat l’eficiència energètica; què s’ha fet i es farà per promoure l’estalvi d’aigua i, alhora, ofereix consells a la ciutadania en aquests àmbits, amb un recordatori final als ajuts que s’ofereixen des de l’Estat per millorar l’aïllament en els habitatges, instal·lar equips d’energia renovables o adquirir un vehicle elèctric o híbrid.

 


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

A cinc equipaments municipals s’han intal·lat plaques fotovoltaiques: la Biblioteca Municipal, la pista annexa del pavelló Paco Martin, l’Escola del Mar, l’escola Vaixell Burriac i la Piscina Municipal

Notícia

Sant Vicenç posa en marxa la primera caldera de biomassa municipal a les escoles Sant Jordi i Els Garrofers. L’Ajuntament aposta per l’energia renovable amb la caldera de biomassa que proporcionarà aigua calenta i calefacció als dos centres educatius, substituint els combustibles fòssils. L’actuació ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Butlletí