Buycottejant el mercat

Ambientòloga, especialitzada en comunicació i ecodisseny. anavillagordo.com
21/10/2014 - 00:00

Imagineu per un instant que tinguéssiu una pistola a les vostres mans. Això sona massa fort. Tornem-hi. Imagineu per un instant que tinguéssiu una pistola que us permetés llegir els codis de barres de tots els productes que consumiu. I el que és més interessant. En el lloc on els compreu, just abans de fer-ho. Imagineu tenir el poder de saber en un instant i en l'instant que a tu t'interessa, la informació d'allò que consumeixes. És ecològic, és coherent socialment, és tòxic (sembla mentida que ens haguem de fer aquestes preguntes, però així és), la seva fabricació ha implicat explotació infantil o de cap tipus, s'ha experimentat amb animals per a la seva producció, emet gasos amb efecte d'hivernacle en alguna fase del seu cicle de vida, les seves matèries primeres són locals?.. Ho podeu imaginar? Bé, la primera reflexió que em ve al cap és que tot faria 'pi', 'pi', 'pi'. Quasi sempre, per no dir sempre, s'encendria el semàfor vermell. Però més enllà del nostre nivell d'exigència com a consumidors està la possibilitat de respondre un dubte clau en un moment clau: 'Comprar això encaixa amb la meva ètica i amb el món que jo voldria?'. I llavors dispares i saps allò que volies: 'Sí, encaixa/No, no encaixa'. Si a partir d'aquí consumeixes o no ja és un altre tema, però ho faràs en base a la informació i tenint molt clar a què estàs o no contribuint. 

D'una banda trobem eines de caire purament informatiu, com és el cas de l'aplicació Labels for your planet, que et permet traduir què vol dir cada ecoetiqueta que et pots trobar i valorar així si aquell producte compleix amb els requeriments ambientals i socials establerts. D'altra banda, l'aplicatiu Buycott (eina publicada a Sostenible.cat) va més enllà. Tot i que també és informativa, diguem que la informació que dóna és molt més concreta i adhoc per cada producte. 'Apuntes al codi de barres i dispares' i llavors tens, en el teu propi smartphone, la informació del producte i si aquest encaixa o no amb les teves preferències com a consumidor responsable. 

Aquestes eines són molt interessants perquè donen poder directament al consumidor. Però, tanmateix, aquest se sent perdut entre tanta informació ambiental que moltes vegades no entén. Resulta interessant, doncs, comptar amb entitats independents que puguin guiar al consumidor. A Alemanya existeix la "Stiftung Warentest". El nom ho diu tot: 'Fundació de test de mercaderies'. Es tracta d'una fundació independent creada pel Govern Federal l'any 1964, que realitza anàlisis comparatives entre els productes i els serveis. La seva funció es pot resumir en dues tasques principals: comparar aspectes objectius dels productes com ara la utilitat, la funcionalitat i l'impacte ambiental; i educar els consumidors perquè puguin consumir de manera més responsable i també més adaptada a la seva economia.

D'entrada sona bé, però aquesta Fundació és més 'poderosa' del que sembla. La seva reputació com a entitat independent i fiable està tan reconeguda que els consumidors hi confien i la consulten constantment. A més, els propis consumidors valoren els productes i comparteixen les seves opinions; i una bona qualificació ha arribat a afectar a la venda dels productes valorats. Els propis productors utilitzen els 'veredictes' (en el cas de ser bons) com a publicitat del producte. I pel que fa a les males qualificacions, sovint condueixen a una reducció de les ventes! Segons la Fundació, les empreses manufactureres malparades els solen demandar unes deu vegades a l'any, però mai han hagut de pagar cap indemnització i, en general, sempre guanyen les accions legals que s'emprenen contra ella.

L'Agència Catalana del Consum i la Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) són eines 'similars' però que no han arribat a ser tan participatives ni influents com els cas alemany. Està clar que les eines són necessàries i entitats com aquestes tenen un paper clau, però finalment som els ciutadans els que dia a dia prenem microdecisions a l'hora de consumir i som els que ens hem d'empoderar i influir en el mercat de consum. Els ciutadans alemanys s'ho han pres seriosament i estan provocant canvis; o almenys, estan fent que les empreses que no fabriquen com ells reclamen tinguin menys vendes. Aquesta és la clau! Les vendes! Si les vendes d'una empresa disminueixen, aquesta escoltarà què vol la gent per incrementar-les com sigui, no creieu?

Ja per acabar. Un cop coneixem millor aquell producte que anàvem a comprar (per exemple, uns pantalons pel nostre fill) i no ens encaixa amb el model de consum que volem promoure... Què faig? On els compro? Quines alternatives tinc? Partint de la base que el necessito (no l'hem heretat d'un germà, ni me l'han passat, ni em serveix el de l'any anterior, ni sé cosir-ne uns pel meu compte...), ara on el compro? Hi ha alguna app que m'indiqui alternatives sostenibles, també econòmicament? En aquest sentit fa poc que va sorgir la primera botiga online dedicada a productes que promouen una economia circular, concretament, productes certificats C2C: Cradle to cradle Marketplace. Però aquest ja és un altre article.

Ambientòloga, consultora ambiental especialitzada en comunicació i ecodisseny
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí