Cimera Mundial de la Joventut de la UICN

13/07/2021 - 12:00

16 joves catalans implicats en el medi ambient hem participat a la primera Cimena Mundial de la Joventut de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

Així ho hem viscut.

IUCN Global Youth Summit – One Nature, One Future 


Aquest 2021, la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN) ha apostat per les veus joves celebrant la primera Cimera Mundial de la Joventut, que es va transmetre telemàticament entre el 5 i el 16 d’abril. El jovent de 18 a 35 anys va participar en aquest esdeveniment mundial per parlar de l’alarmant situació actual respecte a la conservació de la natura. La Cimera va ser un èxit, amb la participació de14.000 joves de 170 països diferents. Es van celebrar més de 100 hores de sessions on els joves van poder connectar, compartir i debatre des de realitats molt diferents, però alhora molt properes, amb un objectiu comú i clar: la conservació de la natura

“Els joves no som els líders del futur, sinó del present”. 

Les sessions van oferir diferents visions per adreçar el problema de la crisis ecològica i climàtica, amb les presentacions de projectes de joves emprenedors o tutories sobre l’organització d’institucions que lluiten per la conservació de la biodiversitat i el canvi climàtic, entre d’altres.  

Catalunya també va participar a la Cimera a través d’una delegació de 16 joves catalans implicats en el medi ambient. La delegació estava formada per joves amb perfils diversos que treballen en la conservació de la natura, s’estan formant en aquest àmbit i/o realitzen voluntariat en entitats ambientals catalanes, tots disposats a representar Catalunya a l’esdeveniment. La delegació catalana va assistir a totes les sessions possibles compartint l’experiència de Catalunya i adquirint coneixements enriquidors sobre  temàtiques molt diverses, les quals a vegades eren molt properes o molt diferents a la nostra realitat.   

Delegació catalana de joves 
 

Els participants de la Cimera han volgut reivindicar la capacitat dels joves per implicar-se i impulsar mesures més justes i respectuoses amb la natura i les comunitats locals que hi viuen. Els joves demanen que les seves aportacions respecte a la crisis ecològica i climàtica es tinguin en compte. 

Veure els problemes als quals s’enfronten altres països des de veus joves i motivades d’arreu del món ajuda a entendre que la lluita contra la crisis ecològica i climàtica no és una batalla individual, sinó una crisi universal que s’ha d’enfrontar cooperant i col·laborant globalment #OneNature #OneFuture

L’experiència  ha evidenciat l'interès real i l’ímpetu dels joves d’unir-se per una mateixa causa.  

Cimera Mundial de la Joventut de la UICN 

 

L’objectiu de la Cimera Mundial de la Joventut és portar la veu dels joves al Congrés Mundial de la UICN, que es celebrarà  al Parc Chanot de Marsella (França), del 3 a l’11 de setembre de 2021. En aquest esdeveniment es presentarà el Youth for Future Manifesto, el qual remarca les prioritats que els joves consideren que s’han d’abordar per orientar la humanitat cap a la consecució de la visió 2050: “Viure en harmonia amb la natura”, acordada pels líders mundials a la Convenció de la Diversitat Biològica.  El manifest també es presentarà a reunions d’alt nivell com la COP15 del Conveni de la Diversitat Biològica i la COP26  de la Convenció Marc de las Nacions Unides pel Canvi Climàtic. 

La Cimera Mundial de la Joventut ha servit de motivació als integrants de la delegació catalana de joves per formalitzar-se com a grup, Joves Catalans per la Natura, amb tres objectius principals: 

  • Fer arribar la natura a totes les joves de Catalunya  
  • Ser la veu dels joves de Catalunya en els processos rellevants que es desenvolupin a nivell regional, nacional i internacional.  
  • Visibilitzar les accions dels joves catalans per la conservació de la natura. 

Actualment el grup s’està estructurant i definint les línies d’actuació prioritàries. El propòsit és facilitar que els joves puguin implicar-se en la conservació de la natura i que les seves veus siguin escoltades. Molts joves estan lluitant per frenar la crisis ecològica i climàtica, sent la seva contribució un element clau per aconseguir un futur sostenible per tothom.  

Joves Catalans per la Natura (JCN): Joves catalans a la Cimera Mundial de la Joventut de la UICN 

 

Ens podeu seguir a: Instagram  i  ​Twitter


 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Entrevista

EYES Granollers és un projecte impulsat per Ecoserveis i l’Ajuntament de Granollers a través del programa Erasmus + que es va desenvolupar des del gener del 2019 al gener del 2021. El programa volia mobilitzar i capacitar els joves perquè poguessin contribuir en la millora dels plans locals i involucrar-los en la lluita contra el canvi climàtic. Parlem amb l’Elena Oliver, participant d’Eyes Granollers, sobre els aprenentatges del projecte.

Entrevista

La burilla del cigarret és el primer residu a escala mundial. En Joan Hernández Farigola ens explica que és un residu invisible, ja que moltes vegades els fumadors no són conscients del dany que estan causant en tirar-lo a terra. Per demanar canvis i solucions a aquesta problemàtica, l’any 2016 va sorgir No Más Colillas en el Suelo Barcelona. L’entitat, a través de la seva activitat, vol conscienciar sobre l’impacte negatiu de les burilles al medi ambient i demanar mesures polítiques per fer-hi front.

Entrevista

L’any 2018 va ser un any de manifestacions ambientals arreu d’Europa. A Londres, un grup d’activistes es van reunir a la plaça del Parlament per anunciar una declaració de rebel·lió contra el govern del Regne Unit. Sis mil rebels van bloquejar pacíficament cinc pons principals que travessen el Tàmesi. Poc després, seguint la mateixa filosofia de desobediència civil no violenta, va néixer Rebel·lió o Extinció Barcelona, amb l’objectiu d’unir forces i lluita contra els poders fàctics. Parlem amb en Leo sobre les seves demandes i la incidència política que han aconseguit.

Butlletí