e-Residus

Periodista
20/05/2009 - 00:00
Tenim una combinació força irreconciliable entre el ràpid canvi tecnològic, l'obsolescència de l'electrònica, el seu baix cost i la dificultat per al reciclatge

En l'era de les e-coses es generen e-residus i cal pensar en les seves estratègies de minimització i reciclatge. Els e-residus inclouen tota mena de rebuig de l'electrònica, des del plàstic dels aparells, passant per elements químics continguts en tòners, plaques i altres materials, fins a l'aparell mateix un cop ha exhaurit la seva vida útil (cada cop més curta). Els e-residus són un repte creixent a mesura que apareixen més dispositius en el mercat, més econòmics i amb una vida útil més curta. Segons la Unió Europea, ja representen el 4% del rebuig, si comptem només ordinadors i mòbils, i la seva gestió serà un problema greu a mig termini.

Els ordinadors, per exemple, tenen un cost de reciclatge molt alt. La seva sortida més eficient i menys costosa és allargar-ne la vida útil donant-los a institucions o duent-los a destins on encara poden ser usats a pesar de les seves prestacions limitades. Però això no es pot fer amb els CDs usats, o amb els tòners d'impressora, o amb les pantalles que ja no funcionen. A més, molts d'aquests elements es van incorporant a l'equipament domèstic com neveres, les mateixes televisions, mòbils, etc. En definitiva, tenim una combinació força irreconciliable entre el ràpid canvi tecnològic, l'obsolescència de l'electrònica, el seu baix cost i la dificultat per al reciclatge.

Sobre aquest darrer aspecte, el reciclatge, un problema és el fet que els materials, substàncies químiques i additius usats no es poden separar ni reciclar. L'única solució és substituir-los en origen a través de l'ecoinnovació. Per exemple, el recobriment dels cables conté additius halogenats per ignifugar-los. Això fa que els plàstics siguin difícils de reciclar i també de disposar per la seva alta toxicitat. La millor solució, com ja fan algunes empreses, és produir cables lliures d'halògens. 

Si no hi ha una substitució en origen i el reciclatge és difícil, queda només la disposició o similar que, a més, ha d'anar precedida d'una recollida adequada, tot plegat subjecte a la legislació de cada país. El marc regulatori europeu és força clar i restrictiu en aquest aspecte, però la producció, distribució i ús de l'electrònica és global. Com en tantes altres ocasions, doncs, la solució passa per un compromís global. Sembla que aquest s'ha assolit pel que fa als retardants de flama bromats i empreses com Samsung, Sony, Nokia o Hewlett Packard han fet passos al respecte.

Però queden molts altres contaminants pendents de substitució, si és que aquesta arriba a ser possible. Hi ha plom en els tubs catòdics i a les soldadures, fins i tot arsènic en els tubs més antics, hi ha seleni i cadmi en els taulers de circuits elèctrics, crom en l'acer per evitar la corrosió, així com cobalt, i encara no s'ha eliminat completament el mercuri de components com interruptors o làmpades de baix consum. El problema d'aquests tòxics comença quan l'aparell ja no serveix i es converteix en rebuig, alliberant els elements a la natura si no se'n fa una disposició adequada.

Sembla que només hi ha dues vies possibles per al repte imminent que presenten els e-residus: l'ecoinnovació que permeti substituir els elements perillosos i tòxics, o bé optimitzar la combinació "més dispositius - més barats - més efímers" i fer-la més sostenible.

Periodista
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí